Celebrity

23. prosince 2023 06:00

Karolína Oehmová

Richard Krajčo ukázal svůj moderní kostel. Má v něm Jágra, Mareše i vlastní hrob

Richard Krajčo ukázal svůj moderní kostel

Richard Krajčo si před pár lety pořídil zchátralý kostel. A ne jen tak ledajaký. Kromě moderních kousků v něm najdete také Leoše Mareše, Jaromíra Jágra či Spider-Mana. S manželkou si zde dokonce vybrali i hrob. Podívejte se, jak to vypadá v téměř druhém domově zpěváka kapely Kryštof.

Jen co tam vstoupili, hned si ho zamilovali. Richard Krajčomanželkou Karin Babinskou jsou majiteli kostela v Chotěvicích. Koupili ho za jednu korunu a od začátku bylo jasné, že nebude jen tak ledajaký. Divoká duše muzikanta je zde hned poznat. „Ten kostel je asi zvláštní proto, že kombinujeme staré umění, které tu zůstalo, s novým,“ říká Krajčo hned v úvodu prohlídky redakci webu Prima Ženy.

Provozní a rekonstrukční náklady už nyní sahají do milionů, a tak kostel s pomocí přátel a fanoušků pomalu dávají zase dohromady. „Mně se stalo první léto, když jsem tu byl s partou dělníků, kteří tu dělali to nejzásadnější pro začátek, že jsem se rozbrečel zoufalstvím,“ říká zpěvák. Nápad s kostelem totiž vzešel z hlavy jeho ženy Karin. Kromě zmíněného okamžiku ale nikdy jejich rozhodnutí nelitoval. „Chodíme sem každý den, jako domů. Teď je kostel do 1. dubna zavřený, jinak ale máme otevřeno každý pátek, sobotu i neděli. Od té doby navštívilo kostel sedm tisíc lidí,“ říká Richard s Karin.

Čtěte také: Společné dítě necháváme vyšší moci, prozradili Richard Krajčo a Karin Babinská

Návštěvníkům Krajčovi poskytují i svěcenou vodu, kterou musí složitě shánět. „Nemáme vlastního faráře, takže každé léto vezmeme lahve s vodou a jedeme za faráři, aby nám ji posvětili. Kolikrát mám u nás doma na polici lahve s nápisem svěcená voda, aby ji nikdo nepil,“ vypráví pobaveně Karin.

Jaromír Jágr, Leoš Mareš a Spider-Man v jednom kostele

V kostele návštěvníci mohou vidět staré obrazy křížové cesty a vedle nový popartový objekt. Malby je možné zrestaurovat také prostřednictvím adopce. O tu mají zájem mnohé slavné osobnosti. „Momentálně je zde možné vidět dva takové obrazy. Jeden má na starost hokejista Jaromír Jágr a druhý moderátor Leoš Mareš,“ ukazuje Richard díla, pod kterými jsou podobizny jedněch z nejznámějších mužů u nás. O další má zájem například i zpěvačka Lucie Bílá nebo Olga Lounová. Mezi popartové zajímavosti patří i Spider-Man, jenž visí u stropu a má znázorňovat Ježíše, který je za něj převlečený.

Čtěte také: Verešová promluvila o vztahu s Jágrem. Po rozchodu jsem nemohla chlapy ani vidět, tvrdí

Kromě veřejného prostoru nás ale manželé Krajčovi vzali i do zákristie, kam se běžný návštěvník nepodívá. Je znát, že oba čeká ještě spousta práce, která ovšem vyžaduje i značné finanční prostředky. „Založili jsme transparentní účet, který lidé najdou na stránkách kostela kostelchotevice.cz nebo nadace AnděLové. Třeba oprava jednoho menšího okna vyjde na 150 tisíc korun a máme jich tu osm,“ svěřuje se zpěvák. Budou tak rádi za každou korunu od kohokoliv, kdo jim fandí.

„Na Štědrý den otevíráme kostel pro veřejnost. Oba tu jsme a s lidmi si povídáme, zpíváme, jíme a pijeme,“ popisuje tradici Karin. Kromě toho zde pořádají i koncerty a veškerý výtěžek ze vstupenek jde na opravy kostela. Že to tu milují, je na nich vidět. Dokonce si objednali i místo na hřbitově, který ke kostelu náleží. „Už tam máme každý flek, a tak víme, kde budeme jednou spočívat,“ prozrazuje Karin.

Sdílejte článek
Štítky Vánoce koncert kostel prohlídka zpěvák Richard Krajčo Karin Krajčo Babinská rozhovor FTV Prima umění rekonstrukce hrob Vánoce 2023 moderní kostel

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.