Životní styl

26. října 2024 08:30

Ema Bártová

Občasná hádka nevadí. Příznaky rozpadajícího se vztahu vypadají jinak

Když je nějaký vztah v dlouhodobé krizi a spěje ke konci, dá se to podle odborníků poznat i navenek. Některé rysy mají taková partnerství společné. A i když by se to nabízelo, nemusí jít o hlasité hádky nebo nedostatek sexu.

Když se manželství rozpadá, děje se tak podle předvídatelného vzorce. Pokud o něm dvojice ví, má díky němu šanci proces zvrátit a zachránit vztah dřív, než bude pozdě. Platí to podle všeho i pro soužití bez papíru.

Mohlo by vás zajímat: Šéf mě nesnáší, co mám dělat? Nejčastější chyby, které rozpálí nadřízeného doběla

Tvrdí to americká manželská poradkyně a rodinná terapeutka z Arkansasu Becky Whetstone, která  se po dvaceti letech praxe chystá napsat knihu. Už její disertační práce se před lety věnovala fázím rozpadajícího se manželství. Podle ní nebývají nijak zjevné při pohledu zvenčí. "Odehrávají se uvnitř, v mysli člověka, který později iniciuje rozchod. Často přitom nedá tomu druhému nic najevo až do pozdní fáze celého procesu," uvedla pro webový magazín Huffington Post, který o jejím pohledu na manželskou krizi informoval.

Občasná hádka bývá v dlouholetých vztazích prakticky nevyhnutelná, stejně jako s lety obvykle klesá  frekvence sexu, aniž by to znamenalo, že pár už nemá budoucnost.

To, že partner nespokojený ve vztahu svoje pocity velmi dlouho nijak neventiluje, je velmi časté a poněkud nešťastné, upozorňuje párová terapeutka. Zaznívá například kritika, ale protějšek netuší, jak moc vážné to je a že druhý člověk spěje ke konci vztahu. "Je potřeba, aby spolu lidé mluvili a dali druhému vědět, že se něco děje," soudí. Jinak hrozí, že pár prošvihne čas, kdy se vztah ještě dal zachránit.

5 fází rozpadajícího se manželství

Fáze 1: Deziluze

Člověk začíná vidět druhého hodně kriticky. Nejde o odložení růžových brýlí po akutní zamilovanosti, tohle přichází o dost později - dá se to popsat třeba jako situace, kdy si jeden z páru nechává čím dál víc věcí jen pro sebe, místo aby je řešil s tím druhým.

Fáze 2: Eroze

Ve vztahu se začínají objevovat praskliny. V partnerské komunikaci se objevují dříve neslýchané sarkasmy, posměšné poznámky a koulení očima, jakmile ten druhý vysloví nějaký názor nebo požadavek. Přibývá stěžování si na partnera či partnerku. Všechno se děje za zavřenými dveřmi, ne před ostatními lidmi.

Fáze 3: Oddělení

V této fázi se vzájemné odcizení a napětí mohou projevit i před okolím. Někdo v páru dává neustále najevo, jak se mu ve vztahu nelíbí, zveličuje každou negativní věc a stává se čím dál víc slepý k těm, které ho dříve těšily. Pár spolu tráví minimum času ve srovnání s minulostí a minimálně jednoho z nich to viditelně netěší.

Přečtěte si také: Supermarkety místo seznamky: Ananasem v košíku dáte najevo, že jste single a dostupní

Fáze 4: Poslední kapka

"Rozvod není otázkou jednoho okamžiku, vztah k němu vždy spěje nějakou dobu," uvedla na webu Psychologie.cz Lucie Zormanová. Přesto může nahlas vyslovený požadavek na definitivní odluku druhého člověka šokovat.

Rozbuškou se může stát nějaká banalita, něco nevinného, čím se ale protrhne hráz. A ten, kdo v duchu spěje k rozchodu, dá průchod veškeré své vztahové frustraci - pro druhého v páru to může být šokující, protože si dosud mohl myslet, že jejich vztah provázejí pouze občasné běžné konflikty, které zažívají všichni. Nespokojený partner se v tu chvíli k manželství fakticky obrací zády a odmítá dále předstírat, že mu to vyhovuje či že je dokonce šťastný.

Druhý z partnerů si problémy nezřídka odmítá vůbec připustit. "Tento partner by si měl uvědomit, že pokud nebude brát druhého vážně a bude se vyhýbat komunikaci či jakékoli změně, může právě to být poslední kapkou a partner, který o rozvodu uvažuje, návrh skutečně podá," dodala Zormanová.

Fáze 5: Smrt manželství

Tady už se se vztahem nedá dělat prakticky nic a rozchod je velice pravděpodobný. Určitá malá šance tu je, ale nemá smysl čekat, nechávat situaci takzvaně "vyhnít". Manželství se dá zachránit leda pomocí komunikace a snahy hledat cestu, jak z průšvihu ven.

Tohle zvyšuje riziko, že se pár rozejde

Odborníci na vztahy a sociologové samozřejmě už roky zároveň zkoumají, proč se lidé rozcházejí - hodně se tím zabýval i legendární český sociolog Ivo Možný. Podle něj se častěji než jiná rozpadají manželství uzavíraná ve velmi mladém věku, kolem dvacítky - to se ale dnes už moc neděje. Jako ohrožené však naopak viděl i sňatky lidí, kteří se berou naopak až dlouho po třicítce, protože už jsou hodně zvyklí na svůj samostatný život a neradi se přizpůsobují. Manželství moc nesvědčí ani to, když žena vydělává víc než muž a rovněž společné soužití s některými z rodičů, jmenoval další příčiny sociolog Možný.

Letos skončil i dlouholetý vztah zpěvačky Anny K:

Jak a kdy se dá vztah ještě zachránit

Co nejdříve, jakmile zjistíte, že máte vztahovou krizi. Tak podle odborníků zní hlavní pravidlo pro páry, které to mají nahnuté, ale nechtějí vztah ukončit. Někdy je možné to vyřešit svépomocí, jindy může pomoci nějaká párová terapie.

Čtěte také: Opilí láskou? Podle genetiků má hormon zamilovanosti stejné účinky jako alkohol

"Je škoda, že se mnoho lidí mylně domnívá, že taková terapie je určená jen pro manželství, která jsou na tom opravdu zle. To ale není pravda. Pokud se ignorují a neřeší malé problémy, změní se ve větší a složitější," vysvětluje terapeutka Becky Whetstone. Ze svých zkušeností ví, že většina lidí v podobné situaci řešení odkládá, až je pro některé z nich pozdě, protože jejich situace je zralá na telefonát rozvodovému právníkovi.

Čas tu sám o sobě nevyřeší nic, i když v to nemálo lidí doufá. Je potřeba se o záchranu partnerství aktivně snažit. A když protějšek do poradny jít nechce? Jděte sami, i to má smysl.

Zdroje: Huffpost, Psychologie.cz, Osborne's Law

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 10. 2024

Dnes by vás mohly potkat zklamávající e-maily nebo telefonáty. Možná, že někdo, koho jste chtěli navštívit, nebude moci přijít. Nenechte si tím zkazit náladu. Věci se stávají. Zabývejte se přípravami a užijte si den. Nezacházejte do opačného extrému a nepracujte příliš tvrdě.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.