Hypergamie jako nový trend v randění: Lidé si hledají partnery s vyšším postavením

Zorientovat se ve světě randění je složité. Mnozí lidé už z předchozích vztahů dobře ví, o co přesně nestojí, a tak jsou jejich nároky vyšší, než bývaly. A tomu odpovídá i nejnovější trend zvaný hypergamie, kdy si lidé nasazují laťku pro potenciálního partnera ještě o trochu výš, než ji nasadili sobě.

Hypergamie označuje tendenci některých lidí vyhledávat partnery, kteří mají vyšší společenské postavení, bohatství, vzdělání nebo atraktivitu než oni sami. V podstatě se jedná o formu romantické přitažlivosti, kdy je někdo nakloněný člověku, který má vyšší socioekonomický status než on sám.

Nejde o zcela nový fenomén. V dobách, kdy ženy obstarávaly chod domácnosti a muži zajišťovali finance, se jednalo o běžný jev. Časy se ale změnily, ženy mají vlastní kariéry a muži nemají problém si sami uklidit nebo uvařit. Odbornice na vztahy Emma Hathorn pro deník The Sun vysvětlila, proč se hypergamie rozšířila mezi obě pohlaví v podstatě stejnou měrou.

Čtěte také: Randění s pomocí AI: Češi by uvítali, kdyby jim umělá inteligence na seznamce vylepšila profil

„Odráží to posun směrem k oceňování růstu a sdílených výhod ve vztazích. Dnes jsou ambice, bohatství a postavení stále důležité, ale stejně důležité je najít si partnera, který váš život smysluplně doplňuje a obohacuje,“ řekla expertka, podle níž si lidé chtějí současně s novým vztahem také zvýšit životní standard.

Hypergamie má klady i zápory

Randění s někým, kdo je takzvaně na vyšší úrovni, lidem zajistí větší finanční stabilitu, možnou změnu životního stylu a získání nové perspektivy. Má to i psychologický přínos. Vztah s partnerem s vyšším postavením by mohl u druhého zvýšit sebevědomí a vylepšit mu image. Existují ale i nevýhody.

Hypergamie může vytvořit dynamiku, kdy se partner s nižším postavením stane závislým na partnerovi s vyšším postavením, což může vést k nerovnováze moci ve vztahu. První ze zmíněných se může cítit pod tlakem, aby splnil očekávání toho druhého, což v něm může vyvolat pocity nedostatečnosti a méněcennosti. Hrozí také, že ho okolí osočí ze „zlatokopectví“.

Čtěte také: Proč zůstáváte single? Pravděpodobně neumíte flirtovat, dá se to ale zlepšit

„Trend hypergamie se rozšiřuje i díky internetovým seznamkám. S člověkem už se nemusíte ani bavit a poznávat ho, abyste zjistili, že nevyhovuje vašim požadavkům. Stačí si prohlédnout jeho profil a odmítnout ho, aniž by došlo byť jen k základní komunikaci,“ dodala Emma Hathorn, podle níž nejde v moderní hypergamii o peníze, ale o celkové pohodlí, které si partneři spolu vytvoří.

Podívejte se na rozhovor se sexuoložkou Laurou Janáčkovou o nevěře a cizoložství:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 13. 9. 2024

Berani, nečekaná událost by vás mohla dostat do úzkých. Může se jednat o novou osobu ve vašem životě nebo o znovuobjevení někoho z minulosti. Tato přítomnost by mohla podnítit buď osobní, nebo profesní změny. Mohlo by se zdát, že je toho na vás moc, ale z dlouhodobého hlediska by to mohlo být pozitivní. Zachovejte klid, řešte problémy postupně a zachovejte si smysl pro humor.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.