Životní styl

28. prosince 2023 06:30

Josef Šťastna

Týraným kosatkám tleskají i české rodiny. Otroctví v mořských akváriích pokračuje

Kosatky na Tenerife

Kanárské ostrovy jsou mezi českými turisty jednou z nejpopulárnějších destinací. Kromě nádherných pláží a skvělého jídla, ostrovy také lákají na faunu a floru. Na ostrově Tenerife rovněž můžete pozorovat cvičené kosatky. Pokud tedy máte na podobnou show žaludek.

Když jsem pro rodinu zařizoval listopadový výlet na Tenerife, byl jsem od kamaráda ze střední školy upozorněn, že si nesmíme nechat ujít návštěvu Loro parku. Tedy zoologické zahrady, kde je možné pozorovat cvičené delfíny a kosatky.

„Kosatky musíte vidět. Evropská unie proti tomu dost brojí, tak je otázkou, za jak dlouho to Brusel zakáže. Je to super, to si fakt dejte,“ apeloval na mě kamarád s tím, že jde o show, kterou by měl alespoň jednou za život vidět každý. Přiznám se, že podmořský život mě docela zajímá, takže kosatky jsme zahrnuli do programu. Navíc pohodě na rodinné dovolené přispívá, když se na najde aktivita, která zajímá děti i dospělé.

Loro park na severu ostrova se původně specializoval na chov papoušků, ale pak se přidala další zvířata. Dnes tu mají třeba plameňáky, lenochoda či mravenečníka. A také delfíny a kosatky, které cvičí pro divácky atraktivní show.

Do vody se už nechodí

Když jsme seděli na stadionu před začátkem show, tak jsem řešil, zda mám koupit pláštěnky, protože je obvyklé, že několikatunové monstrum při pádu do bazénu chrstne vodu třeba do desáté řady. To byl tak jediný problém, který mě v tom pohodovém odpoledni trápil.

Hrála podmanivá hudba, pořadatelé pustili vzdělávací film, ve kterém celý svět ujistili, že při výcviku kosatek nedochází k žádným negativním jevům, zvířata spolupráci se cvičiteli milují a pobyt v bazénu je naplňuje štěstím a láskou. A do Loro parku se dostaly kusy, které by v oceánu stejně zahynuly, protože si přeci už odmalička zvykly na člověka jakožto zachránce a průvodce. Následoval potlesk natěšeného publika a šlo se na věc.

Cvičení kytovci párkrát zaskákali, několikrát obepluli bazén, za odměnu dostali mrtvé ryby a já byl tak trochu zklamán, protože jsem čekal, že cvičitelé půjdou za kosatkami do bazénu a budou jim sedět na hřbetu a dovádět na nich jako na ponících. Trenéři si ale dávali velký pozor, aby do vody nesklouzli. To jsem ještě netušil, že výcvik ve vodě už je dávno zakázaný.

Před odchodem z show jsem si vyfotil jména hlavních hrdinů. Své dovednosti předváděli Keto, Tekoa a Morgan. Říkal jsem si, že až se dostanu na hotel, tak si o nich zjistím více. Je přeci neuvěřitelné, že pouze díky pozitivní motivaci lze vycvičit taková monstra.

Zabiják Keto

Zaujal mě hlavně obrovský samec jménem Keto. Tato kosatka v roce 2009 zabila svého cvičitele Alexise Martinéze. K tragédii došlo na Štědrý den a odborníci stále mezi sebou diskutují, co se vlastně v bazénu osudný den stalo. Vedení parku nejdříve tragédii komunikovalo jako politováníhodný incident, ale pak vyšlo najevo, že Keto se o podobný kousek snažil už dva roky před tragédií.

Nešlo o žádný náhodný incident, Keto chtěl svého cvičitel zabít, pitva Martinézova těla odhalila zlomené kosti, poraněné vnitřní orgány, kousance. Právě od roku 2009 už trenéři mezi kosatky do vody nelezou a cvičí je ze břehu. Proč Martinéz zemřel? Objevila se hypotéza, že na svou kosatku vyvíjel nepřiměřený tlak. Během Vánoc se mělo vypilovat další číslo, Martinéz byl zřejmě unavený, možná chvátal na Štědrý den za rodinou. Keto v tu chvíli nebyl radostí, ale něčím, co vlastně Martinéze zdržovalo od rodiny. Mohl Keto cítit, že už není parťák? Mohl žárlit? Přetekla poslední kapka a inteligentní savec se rozhodl, že výcviku už bylo dost? Zajímavé je, že nikdo z návštěvníků Loro parku není dopředu upozorněn, že v bazénu plave sameček, který ví, jaké to je zabít člověka. To si návštěvník zoo musí dohledat sám.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kanáry plné českých celebrit. Pagáčová koupila byt na Tenerife díky Alici Bendové

Keto není jedinou kosatkou, která ví, jak usmrtit člověka. Samec Tilikum, který žil v Orlandu na Floridě, má na svědomí tři lidské životy. Nejvíce šokující kousek si připravil v roce 2010, kdy přímo při vystoupení stáhl pod vodu čtyřicetiletou trenérku Dawn Brancheau, která se kosatkám věnovala více něž 15 let a věřila, že jejich chování má v malíčku. Podle pitvy Dawn Brancheau zemřela na utonutí, ale lékaři také konstatovali, že byla z části skalpována, měla na těle tržné rány a Tilikum ji pod vodou držel desítky sekund.

Proč Tilikum zabíjel a co cítí kosatky chované v zajetí, do detailu řešil dokument Blackfish. Jeho tvůrci upozornili na to, jaké utrpením kosatky prožívají a proč je zvrácené vrcholového predátora držet v nádrži o velikosti tří tenisových kurtů. Po uvedení dokumentu se po celém světě zvedla obrovská nevole a výsledkem bylo, že některá mořská akvária ukončila svou činnost.

Kosatka potřebuje rodinu a prostor

„V Thajsku mučí slony, v Egyptě týrají velbloudy a na Tenerife prostě cvičí kosatky. S tím nikdo nic neudělá,“ řekl mi můj kolega z redakce, když jsem mu popisoval zážitky z Kanárských ostrovů. Je prostě běžné, že někde na světě se můžete vyfotit se lvem, jinde projet na oslovi a někde si můžete zaplavat s delfínem. Svět divokých zvířat a turistů, kteří přijeli utratit své peníze, je prostě propojen všude na světě.

Abychom pochopili, co se děje kosatkám na Tenerife, musíme se podívat detailně na život těchto kytovců. Kosatky mají propracovaný systém sociálních skupin, kdy základ rodiny tvoří nejstarší matka. Každá rodina má specifický jazyk a když hejno narazí na jiný klan, tak si zvířata prostě spolu nerozumí. Ve volné přírodě nedochází k prolínání klanů.

V zábavních parcích se na toto nehraje a v bazénu spolu žijí zvířata, která si nerozumí. Je dokonce popsáno, že jedno zvíře cítí strach a ohrožení z druhého. Již zmíněný Keto například sexuálně obtěžoval menšího samečka, který s ním neměl rodinné vazby. Sexuální agresi ve světě lidském známe třeba z lágrů, souvisí s nudou a monotónně plynoucím časem.

Kosatky ve volné přírodě urazí denně kolem sta kilometrů a loví převážně ryby či tuleně. Konzumují to, co uloví, nepožírají mršiny. V bazénu v mořském světě je to jinak. Kosatka dostává mrtvé ryby a pouze za odměnu. Aby dostala kus mršiny, musí dvakrát denně předstoupit před diváky a tajtrlíkovat za zvuků rytmické hudby. To není cvičení formou pozitivní motivace, to je výchova formou hladu. Vrcholový predátor nikdy nedostane možnost lovu, dostává pouze to, co mu jeho trenér hodí do tlamy za dobře odvedenou práci. Hladové zvíře pak často krouží kolem břehu, dívá se na lidi a jeho očka naznačují, že by si ještě něco dal.

V Loro parku není při show povolené v hledišti cokoliv konzumovat. Není možné napít se vody nebo si donést sáček chipsů. Vysoce inteligentní kytovec totiž vnímá, co se na břehu děje, je schopný nasávat vůně a zřejmě také vyhodnotit, že někdo něco konzumuje, zatímco někdo jiný má ještě hlad.

Organizace pro ochranu zvířat PETA uvádí, že ve volné přírodě se kosatky dožívají až 50 let, v zajetí je to kolem 15 let. K frustraci přispívá také to, že bazény jsou mělké. Zvíře nemá šanci uniknout slunci a potopit se do větší hloubky, kosatky v zajetí mají často boláky v kůži a hrozí jim slepota.

Sebepoškozování

Samostatnou kapitolu pak tvoří sebepoškozování. Kosatky ve snaze uniknout monotónnímu životu v malém prostoru naráží na bariéry, poškozují si lebku, dochází k vylomení zubů. Vědci se domnívají, že frustrované zvíře se může pokoušet ukončit svůj život.

Co tedy vidí turista v Loro parku? Zvířata bez rodinných vztahů, která si nerozumí. Nadprůměrně inteligentní lovce, kteří dostávají zapáchající mrtvé ryby. Obrovské predátory vybavené sonarem, kteří se ale převalují v bazénu o velikosti pár metrů čtverečních a slunce jim vypaluje kůži i oči.

Představte si slepého člověka ve vaně, který dvakrát denně musí poskakovat dvacet minut na jedné noze a u toho zpívat, aby dostal kus nevábného žvance a pak se mohl zase ponořit do vany, kterou ale obývá s třemi dalšími lidmi, jejichž původ nezná a nedomluví se s nimi.

Také si představte, že ten živý tvor ve vaně může v mnoha aspektech konkurovat lidské inteligenci. To vše si zhodnoťte, až dostane lístky do Loro parku nebo vás dítě bude tahat do delfinária. Pokud obchod s černobílou smrtí v Evropské unii opravdu skončí, bude to jen dobře. Nejen pro kosatky, ale také pro člověka.

Zdroje: Dolphinproject.com - KETO: 24 YEARS BEHIND BARS, Daily Mail, Blackfish, BBC - SeaWorld orca Tilikum that killed trainer dies


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 11. 5. 2024

Berani, dnes může přijít příliš mnoho pozvánek na společenské akce. Možná to bude jeden z večerů, kdy si budete chtít odpočinout doma, ale nebudete chtít nikoho odmítnout. Každé pozvání analyzujte. Zvažte místo, hostitele, ostatní hosty – cokoli, co vám připadá nejvýznamnější. Zúčastněte se jen těch, o kterých si myslíte, že se vám budou opravdu líbit. Řiďte se svým srdcem.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.