Celebrity

6. listopadu 2022 07:00

Eliška Reiglová

Oční lékařka Lucie Valešová o nebezpečí čoček: Jsem jejich absolutním odpůrcem

Oční lékařka Lucie Valešová se zraku věnuje celý život. Jako odbornice na pravém místě promluvila o tom, proč nemá v oblibě kontaktní čočky a k jak špatným návykům jejich nositelé po čase sklouznou. Odpověděla také na otázku, proč ženy vidí široké spektrum barev, zatímco muži odstíny nepoznávají.

Doktorka Lucie Valešová je primářka a spolumajitelka kliniky Duovize, která se zabývá zrakem. Jako odbornice na oči moc dobře ví, že kontaktní čočky jsou dnes už neodmyslitelnou pomůckou pro některé pacienty s vadami zraku. Sama ale upřednostňuje brýle.

Největším problémem je příšerná hygiena

Kdykoliv se člověku dostane do ruky něco nového, co má používat každý den, zpočátku pečlivě dodržuje všechna pravidla. Po čase se ale osmělí a postupně je začne porušovat. To samé bohužel platí i u čoček, které jsou v přímém kontaktu s okem.

„Jsem absolutní odpůrce kontaktních čoček. Jako takové jsou geniálním vynálezem, máme i případy, kdy není jiné řešení. Největší problém je ale v tom, že asi 95 % nositelů přestane dodržovat hygienická pravidla potřebná k tomu, aby pro člověka byly bezpečné,“ postěžovala si Lucie Valešová v 7 pádech Honzy Dědka.

„Za dva měsíce si člověk přijde jako král kontaktních čoček, začne je nosit déle, než je napsáno v návodu. Dezinfekční roztok je drahý, a tak ho dá méně nebo si koupí v drogérii nějakou vodičku. Pouzdro na čočky nebude měnit jednou za tři měsíce,“ popsala lékařka, jaké návyky pozoruje u dlouhodobých nositelů kontaktních čoček.

Mnohdy byla Lucie Valešová znechucená tím, co spatřila. „Už jsem viděla taková pouzdra... ani nevím, k čemu bych je přirovnala. Možná k pánským toaletám na zábavě. To jsou odstrašující věci. Přespávání v kontaktních čočkách navíc asi šestkrát zvyšuje pravděpodobnost vzniku zánětu rohovky,“ vysvětlila.

Proč ženy a muži rozeznávají barvy odlišně?

Barvy mají mnoho odstínů, je ale známo, že v jejich rozeznávání jsou ženy obecně lepší než muži, kteří často vidí jen tmavou a světlou. Odbornice na zrak dokázala odpovědět na otázku, proč tomu tak je.

„Muži a ženy mají v očích úplně stejné světločivné buňky. Tyčinky pro vidění černobílé a čípky pro vidění barevné – jsou tři druhy: zelené, modré a červené. Kombinací těchto vjemů vznikají jednotlivé barvy. Odlišnost je v analyzátoru, který je u žen dál,“ vysvětlila oční lékařka Honzovi Dědkovi.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.