Celebrity

15. října 2022 11:02

Anna Fedorov

Od jedné skleničky ke dvěma litrům. Bylo to velmi rychlé, říká Duffková o alkoholismu

Nenechte si ujít Michaelu Duffkovou v pořadu Povídej

Kladný vztah k alkoholu měla spisovatelka Michaela Duffková už od studentských let. Nejhorší období ovšem podle ní nastalo až po porodu dcery. „Už od mládí jsem neměla záklopku a nepoznala, kdy mám dost. Z baru jsem odcházela jako poslední,“ svěřila se v pořadu Povídej Duffková. Moderátorce Radce Červinkové také řekla, jak se se svou závilostí dokázala popasovat.

Michaela Duffková je maminkou dvou dětí a jednou z nejvýraznějších autorek na českém trhu. Její blog Zápisník alkoholičky jí vynesl cenu Magnesia Litera. Na knižní podobu navázala dílem Zápisník abstinentky. Založila také léčebné a komunitní centrum Alkos.

„Alkohol mi chutnal i stav opojení se mi líbil. Jsem poměrně introvertní člověk, takže mi alkohol dával určitou odvahu,“ popsala Duffková. Situace se podle ní rapidně zhoršila až po narození dcery. „Změna životní situace, stěhování, změna role i špatná finanční situace. Těch faktorů, které způsobily, že jsem se psychicky propadala, bylo více. Velmi jednoduchá cesta, jak si ulevit, bylo právě požití alkoholu,“ přiznala Duffková.

Sama o sobě říká, že v té době byla taková zelená vdova. „Během dne se postaráte o dítě a domácnost, pak jej uložíte a v tu chvíli otevíráte lahev. Začnete jednou skleničkou, dáte si druhou, do toho máte puštěný seriál a čekáte, až se vrátí partner domů. Naopak někdy to byla třetí sklenička,“ řekla Duffková s tím, že závislost na alkoholu vzniká u žen poměrně rychle a množství vypitého také stoupá.

„Ve chvíli, kdy už se alkoholem otupujete, je to špatně. To je cesta do závislosti. Ve chvíli, kdy tam je úzkost, frustrace anebo začínající deprese, je málo pravděpodobné, že skončíte u jedné nebo dvou skleniček,“ doplnila Duffková. Intenzivní pití u ní trvalo dva až tři roky. „Dostat se do fáze, kdy jsem od skleničky přešla k lahvi, mohlo trvat sedm nebo osm měsíců. Bylo to velmi rychlé,“ dodala.

„Pak už je jen otázkou, na jak dlouho se zaseknete na určitém množství. U mě ta prvotní fáze byla rychlá, poté jsem určitou dobu pila lahev za večer. Později jsem se dostala na litr až litr a půl vína a nakonec skončila na dvou litrech vína za večer,“ přiznala Duffková s tím, že po takovém množství vždy odpadla. „Když jsem šla na detox, byla jsem v takové fázi, že jsem nadýchala skoro tři promile, ale normálně jsem komunikovala,“ sdělila. Celý rozhovor sledujte v pořadu Povídej v neděli 16. října ve 21:25 na CNN Prima NEWS.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.