Celebrity

16. května 2022 15:25

David Laštovka

Ondřej Vetchý kvůli herectví zahodil sportovní kariéru. Iracionální rozhodnutí, tvrdí

Ondřej Vetchý dlouhá léta patří k nejobsazovanějším českým hercům. Bravurně umí ztvárnit vážné i komické role. Na rozdíl od některých kolegů z branže si ale své soukromí pečlivě hlídá. Zásadně nepoužívá sociální sítě a je tak trochu tajnůstkář. Pojďme se podívat na pěz největších zajímavostí ze života jihlavského rodáka, který slaví životní jubileum.

Z nejmladších dětí rostou herci

Z prvního manželství má osmatřicetiletou dceru Veroniku, z druhého s psycholožkou Irenou pak šestnáctiletou Rebeku a desetiletého syna Arona. Nejmladší děti už si zahrály ve filmech, a pozvolna tak kráčí v otcových šlépějích. Aron si se slavným otcem zahrál v komedii Ženy v běhu, kde ztvárnil jeho syna, Rebeka se objevila v romantickém snímku Pohádky pro Emu.

Otec za druhé světové války zabil 12 nacistů

V rodině má samé bojovníky a statečné hrdiny. Už jeho dědeček byl legionář a bojoval proti fašistům ve Španělsku. Otec se v rámci boje proti nacistům připojil k partyzánům na Třebíčsku, aby bránil svoji vlast. „Můj otec bojoval proti nacismu a zabil dvanáct lidí  Němců a Čechů,“ prozradil herec slovenskému týdeníku Plus 7 dní.

Co Ondřej Vetchý prozradil nejen o sobě před natáčením Show Jana Krause?

Začal učit na DAMU a se studenty se nemaže

Kantorské práce se zhostil s nadšením, elánem a vervou. Předávání svých bohatých hereckých zkušeností bere jako poslání. Na své studenty nedá dopustit a má je upřímně rád. Většina k němu vzhlíží, najdou se ale i tací, kterým drzost nechybí. Ondřej si je však umí zkrotit. „Přišel jsem do učebny a tam proti mně dva zdatní kluci s devadesáti kily. Stavěli se tam proti mně, tak jsem se zeptal: ‚Co chcete, kluci? Chcete se popasovat?‘ A oni že jo, že to už chtějí od prváku. Tak jsem jim řekl: ‚Dobře, jdeme na to.‘ Utkali jsme se ve sportovním klání a moje milovaná kolegyně Johanka, dramaturgyně a intelektuálka, mi pak říkala: ‚Ondrášku, jsem na tebe tak hrdá, jak si těm studentům ukázal mantinely.‘ Takže dobro se asi dá vštěpovat i násilím, jak říkal Anton Semjenovič Makarenko, sovětský myslitel v oboru práce s dětmi,“ vylíčil herec s úsměvem v rozhovoru pro Český rozhlas.

Měl slibně rozjetou sportovní kariéru

Od mládí se věnoval sportu a měl našlápnuto na slibnou kariéru. Hrál volejbal, závodně dělal atletiku, vyhrál mistrovství republiky v běhu, na předních příčkách se umísťoval i jako plavec. Věnoval se také bojovým sportům, především judu, v němž je nositelem takzvaného 1. danu (mistrovský stupeň), a vyzkoušel i box, taekwondo nebo full-contact. Že dal místo sportu nakonec přednost herectví, bere jako chybu. „Herectví byla dětská představa, naprosto mylná a intuitivní. Sport byl v mém životě organickou záležitostí. Iracionální rozhodnutí jít na konzervatoř mě nakonec přivedlo do reálného hereckého světa. A jak už to v životě bývá, rychle jsem zjistil, že se realita od dětských představ naprosto lišila,“ svěřil se v rozhovoru pro Novinky.cz.

Kořeny má v Itálii

Narodil se na Vysočině, kam se rád vrací. „My jsme do Jihlavy přišli jako náplava, ale to skoro všichni. Jihlava byla převážně německý prostor. Maminka se narodila ve Znojmě. Tatínek ale z Vysočiny byl, narodil se v Okříškách u Třebíče. Jeho předkové přišli s velkou pravděpodobností po Bílé hoře v době rekatolizace jako leníci z Itálie. Vecchio je italsky starý,“ prozradil v rozhovoru pro deník Právo.

Sdílejte článek
Štítky rodina manželství Ondřej Vetchý narozeniny herec zajímavosti děti

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.