Jako za Napoleona. Humří hostina pro Karla III. stála Francii 12 milionů korun

Pořádání státní hostiny pro Jeho Veličenstvo britského krále je pořádně drahý špás, jak se nyní na vlastní kůži přesvědčili Francouzi. Národní auditor totiž zveřejnil „účet“ za loňskou zářijovou uvítací hostinu plnou nejvybranějšího jídla i pití pro pro Karla III. a bezmála dvě stovky hostů, která francouzské daňové poplatníky a silně zadlužený státní rozpočet stála astronomických dvanáct milionů korun.

Opulentní humří hostiny, kterou francouzský prezident Emmanuel Macron uspořádal přímo v zámku ve Versailles, se zúčastnilo celkem 180 hostů. Na ty v přepychovém menu čekal vzácný modrý humr, krabí dortíky nebo kuře marinované ve francouzském šampaňském. A tento nákladný večer dle auditorů rozhodně napomohl přepálit loňský plánovaný rozpočet Elysejského paláce o závratných zhruba 211 milionů korun.

Úřad, který je zodpovědný za dohled nad tím, jak francouzský prezident utrácí svěřené finance, upozornil na to, že Macron v roce 2023 celkem utratil, tedy v přepočtu 3,2 miliardy korun. Což je nejen o 14 % více než o rok dříve, ale také výrazně více, než bylo původně zamýšleno. Ve stejně rozhazovačném duchu loni ostatně fungovala i francouzská vláda, která si za svůj obří deficit vysloužila plácnutí přes prsty i od Evropské unie.

Při své snaze udělat dojem na krále Karla III. a jeho choť královnu Camillu jim Emmanuel Macron ve Versailles uspořádal banket, kde jen catering vyšel na více než 4,2 milionu korun a další více než milion musel francouzský prezident utratit za nápoje. Další nemalé částky pak spolknuly další náklady jako nábytek, květinová výzdoba nebo dekorace jídelní tabule.

Král Karel III., který se honosné večeře s manželkou zúčastnil během své třídenní návštěvy Francie loni v září, však nebyl zdaleka jedinou významnou osobností u stolu v majestátním Zrcadlovém sále, kde v minulosti pořádali bály, svatby i hostiny pro zahraniční návštěvy také francouzští králové. Na modrém humrovi si pochutnával třeba také hudebník Mick Jagger, herec Hugh Grant nebo bývalý fotbalový manažér Arsène Wenger.

Úřad na závěr svého vyúčtování Macronova utrácení doporučil, aby si francouzský prezident podobné večírky v nejbližší době raději odpustil. „V roce 2024 bude zapotřebí vynaložit velké úsilí, aby se finanční rovnováha prezidentského rozpočtu zotavila a vrátila zpět do černých čísel,“ vzkázali prezidentovi, který zrovna v Paříži hostí olympijské hry, auditoři s náznakem, aby si od dalších modrých humrů a šampaňského raději dal na nějakou dobu pauzu.

Francouzi řeší vášnivý polibek, který prezidentu Macronovi dala ministryně sportu:

Zdroj info: www.theguardian.com, www.ccomptes.fr


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 9. 2024

Berani, dnes byste se mohli věnovat psaní, možná tvůrčímu nebo dopisovému. Ať už to bude cokoli, může se stát, že vám vyjdou jen pochmurné zprávy o tom, co se právě děje. To nemusí odrážet váš skutečný stav mysli. Pokud vás nenapadá nic příjemného, o čem byste mohli psát, možná raději počkejte na později.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.