Zdraví a nemoci

22. října 2024 06:00

Ema Bártová

Řídnutí kostí nebolí, ale je nebezpečné. Když se odhalí včas, dá se léčit

O tom, jak pevné kosti budete později v životě mít, se rozhoduje v mladém či nejvýše středním věku. Ale neznamená to, že jakmile vám kosti začnou řídnout, musíte se smířit s tím, že si je snadno zlomíte.

Řídnutím kostí do nějaké míry trpí v Česku podle odborných odhadů zhruba tři čtvrtě milionů lidí, odpovídající léčbu však dostává ani ne třetina z nich. Ne snad proto, že by nebyla dostupná. Lidé však často netuší, že osteoporózu je možné léčit a berou ji jako nutné zlo přicházející s vyšším věkem.

Čtěte také: Jak včas poznat příznaky rakoviny hrtanu? Zákeřná nemoc trápila Wericha, Navrátilovou i Douglase

Osteoporóza může za to, že jsou někteří starší lidé shrbení nebo za to, že se jim snadno lámou kosti, včetně obávané zlomeniny stehenního krčku. Dá se tomu přitom předejít. V mladším věku především díky kvalitní stravě, ve vyšším pak i pomocí léků, které se nasazují, jakmile se zjistí, že kosti už nejsou to, co bývaly.

Možná se vás riziko osteoporózy zatím netýká, ale o tom, že ji lze léčit, možná stojí za to informovat třeba vaše rodiče. Pro představu, podle statistik Všeobecné zdravotní pojišťovny zlomeninu související s osteoporózou - kromě krčku jde typicky například o zápěstí nebo obratle - utrpí po padesátce každá třetí žena a každý pátý muž. "Je zarážející, že pouze u 20 procent pacientů s osteoporotickými zlomeninami je diagnostikována a léčena osteoporóza jako základní diagnóza," podotýká k tomu lékař Vladimír Garaj.

Program časného záchytu osteoporózy zaměřený na potenciálně rizikové pacienty, který VZP spustila v dubnu 2023, potvrdil diagnózu u každého pátého pacienta. Těm mohou pomoci léky ze skupiny bisfosfonátů, monoklonální protilátky, hormonální terapie, případně další léky podporující tvorbu kostní hmoty.

Praktici umí závažné onemocnění objevit včas s pomocí přístroje nazvaného denzitometr, přibývá těch, kteří je ve svých ordinacích mají. Pořídili si je také někteří gynekologové. Není tak nutné vyhledávat speciální osteologické ambulance. Vyšetření nebolí a je neinvazivní, funguje na principu rentgenu. Výsledkem je číselné skóre, které vyjadřuje, jak vysoké je riziko, že si člověk něco zlomí.

Jak se pozná řídnutí kostí

Na komplikace spojené s frakturou krčku zemře celkově více žen než na rakovinu děložního čípku, dělohy a vaječníků dohromady,“ upozorňuje Jiří Zdražil ze Sdružení praktických lékařů. Po pětašedesátce se podle něj riziko vzniku osteoporotické fraktury zvyšuje až na 40 procent.

To, že s kosti s věkem řídnou, je přirozené - nejhustší jsou obvykle mezi 25 a 30 lety. Později už jejich pevnost klesá, protože se jim nedostává dostatečného množství minerálů. Většině lidí se osteoporóza, což je zjednodušeně řečeno situace, kdy už slábnutí kostí překročí určitou zdravou míru, vyhne. Problém s ní má zhruba  třetina lidí, u kterých se nejdříve vyvine takzvaná osteopenie.

Přečtěte si také: Srdci neškodí rozčilování, ale něco jiného. Pozor na noční směny a zkažené zuby

To znamená, že jejich kosti už jsou výrazně řidší, ale ještě nejde o osteoporózu. Pokud se objeví, děje se tak obvykle po padesátce - kromě stravy a pohybu tu hraje roli i dědičnost. Přesný věk, kdy se případná osteoporóza objeví, závisí i na tom, nakolik silné kosti jste měli v mládí.

Osteopenie podobně jako osteoporóza dlouho nemá žádné viditelné nebo bolestivé příznaky a ke spolehlivé diagnostice je třeba provést test kostní minerální hustoty neboli denzitometrii. Pokud vyšetření potvrdí, že kosti řídnou příliš, je třeba chodit na pravidelné skenování každých několik let. "Pokud má pacient o vyšetření hustoty kostní hmoty zájem, může o něj kdykoli požádat svého praktického lékaře," doporučuje lékař Zdražil.

Zajímat by se o něj měly zejména ženy rok po menopauze. Riziko osteoporózy u nich, stejně jako u ohrožených mužů ve věku od 65 do 69 let, zhodnotí lékař pomocí diagnostického dotazníku. Pokud je vysoké, doporučí jim nebo provede denzitometrii. U mužů po sedmdesátce a žen starších 60 let by už mělo být vyšetření automatické, bez předchozího anamnestického dotazníku.

Komu hrozí řídnutí kostí

Obecně platí, že osteoporóza více postihuje ženy, ale neznamená to, že se mužům zcela vyhýbá. Roli tady hraje i to, že se v průměru dožívají vyššího věku, což samo o sobě znamená rizikový faktor, pokud jde o řídnutí kostí. Navíc se na stavu jejich kostí podepisují hormonální změny související s menopauzou, které vedou ke zhoršenému vstřebávání vápníku.

Riziko rozvoje osteoporózy zvyšují i některé zdravotní problémy, léčba či užívané léky. Patří sem například:

  • poruchy příjmu potravy, jako je anorexie či bulimie
  • neléčená celiakie
  • hyperaktivní štítná žláza a léky na tento problém
  • autoimunitní onemocnění související s kostmi, jako je revmatoidní artritida
  • diabetes
  • chronické onemocnění ledvin
  • léky ze skupiny steroidů, jako je hydrokortison nebo prednison, či některá antiepileptika
  • chemoterapie

K osteoporóze mohou přispět i nezdravý životní styl, například nedostatek pohybu včetně nedostatku posilování, kouření, přemíra alkoholu nebo nedostatek vápníku nebo vitamínu D.

Jaké jsou příznaky řídnutí kostí

Řídnutí kostí o sobě často dá vědět až tím, že si člověk něco nečekaně snadno zlomí. Zlomit se dá dokonce i páteř, což lidé vůbec nemusí vědět, protože při tomto typu zlomenin není nijak narušena mícha.

Mezi příznaky zlomené páteře patří následující:

  • Náhlá, silná bolest zad
  • Bolest zad, která se zhoršuje ve stoji nebo při chůzi a mírně se zlepšuje vleže
  • Bolest zad při ohýbání
  • Výrazná ztráta tělesné výšky
  • Křivá nebo shrbená záda

Zkuste si také zacvičit:

Prevence řídnutí kostí

Vzhledem k tomu, že ztráta hustoty kostí s věkem je normální, neexistuje žádný skutečný způsob, jak zabránit osteopenii, zvláště pokud jste k ní zdědili sklony. Můžete však výrazně zpomalit její postup nebo užívat léky v případě, že to stav vyžaduje. Díky tomu se už vůbec nemusí rozvinout následná osteoporóza. Příslušní léky jsou pouze na lékařský předpis, některé z nich mají mírné vedlejší účinky - mohou rozhodit zažívání, případně způsobit bolest kloubů. Hormonální terapie se nehodí pro lidi se zvýšeným rizikem rakoviny prsu.

Mohlo by vás zajímat: Necítíte plyn nebo špinavé ponožky? Vědci objevili nové příznaky vážného onemocnění srdce

Pokud vyšetření potvrdilo osteopenii nebo dokonce osteoporózu, má smysl zaměřit se na péči o vlastní kosti. Pravidelně cvičte a buďte fyzicky aktivní, jak jen to dokážete. Vaše strava by měla obsahovat dostatek vitamínu D a vápníku - kosti už nebudou pevnější než dříve, ale proces řídnutí se může zpomalit. Pokud kouříte, zkuste přestat, omezte také alkohol a sycené nápoje.

Kde najít dostatek vápníku a vitamínu D?

Spolehlivé zdroje vápníku? Mléčné výrobky, jako je jogurt,  sýr a mléko, zelenina jako je špenát a brokolice, dále fazole a vůbec luštěniny, ořechy jako jsou například mandle, sójové produkty. Vitamín D, který pomáhá tělu vstřebávat vápník, najdete ve  vejcích a v tučných rybách, jako je losos a sardinky. Není od věci případně oba prvky tělu dodávat ve formě potravinových doplňků.

Zdroje: Cleveland Clinic, Web MD, Tiskové materiály sdružení praktických lékařů, Tiskové materiály zdravotnického portálu MedicSpark

Sdílejte článek
Štítky strava zdraví léčba lékař pacient vitamín D vápník osteoporóza nemoci a zdravotní potíže zdravotní ošetření a postupy

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 22. 10. 2024

Dobré zprávy o úspěších v kariéře mohou u vás doma vyvolat rozruch. Návštěvy, zejména muži a mladí lidé, by mohly přicházet a odcházet po celý den a pravidelně by mohly přicházet vřelé a láskyplné hovory. Možná se budete chtít pustit do nějaké práce v domácnosti, třeba do úklidu, výzdoby nebo i drobných oprav, ale vyrušování vám může stát v cestě. Užívejte si společnosti. Vždycky můžete zítra udělat, co je třeba.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.