Prima maminka

26. října 2022 12:30

Tomáš Durčák

Otevírací doba obchodů 28. října: Kde si v den vzniku Československa nakoupíte?

Otevírací doba obchodů během svátků

V pátek 28. října si připomeneme další významné datum naší historie. V tento den roku 1918 získali Češi a Slováci vlastní nezávislý stát. Kromě řady oslav a připomínek této události nás čeká i tradiční omezení otevírací doby téměř všech obchodů. Kde bude možné i přesto nakupovat?

Den vzniku samostatného československého státu letos vychází příhodně na pátek a nabídne nám tak příjemný prodloužený víkend. Podobná situace nás mimochodem čeká i příští měsíc, kdy vychází státní svátek 17. listopadu na čtvrtek. Máte-li nějaké volno navíc, můžete si tedy chytře dopřát celkem čtyři dny volna.

Připomínka založení Československa rovněž znamená zavřené obchody, což upravuje zákon o prodejní době v maloobchodě o státních svátcích. Není-li v platnosti například nouzový stav, musí být na základě této legislativy všechny obchody s prodejní plochou přesahující 200 metrů čtverečních ve dny vybraných státních svátků uzavřeny. Týká se to tedy drtivé většiny prodejců potravin, ale také veškerých hobby marketů, jako je například Hornbach či OBI, nebo prodejen nábytku. Existují však i výjimky.

Některé obchody zůstanou otevřené

„V pátek 28. října zůstanou naše prodejny v souladu se zákonem uzavřeny,“ konstatoval na dotaz webu Prima Ženy manažer komunikace řetězce Penny Tomáš Kubík. Některé řetězce však nechají individuální prodejny otevřené. To platí například pro obchody Billa.

„V pátek 28. října zůstanou prodejny Billa zavřené. Výjimkou jsou prodejny Billa na Letišti Václava Havla a na hlavním vlakovém nádraží v Praze a v Brně, které zůstanou v den státního svátku otevřené dle své běžné otevírací doby,“ sdělila mluvčí Dana Bratánková a dodala: „Zákazníkům budou k dispozici také všechny obchody Billa Stop & Shop na čerpacích stanicích Shell.

Některé prodejny zůstanou otevřené i v případě skupiny Coop. Půjde o ty, jejichž plocha nepřesahuje zmíněných 200 metrů čtverečních. Jednu výjimku bude mít i Albert. „Ve státní svátek 28. října zůstanou naše prodejny zavřené,“ uvedl řetězec. „Výjimkou je prodejna v místě dopravního uzlu v DOC v Českých Budějovicích,“ dodal. Veškeré prodejny bez výjimky ponechají uzavřené Kaufland i Lidl.

Kde provést nutný nákup?

Mimo výše zmíněné výjimky bude možné potraviny nakoupit skrz rozvozové služby, jako je Rohlik.cz, Damejidlo.cz, Wolt a Bolt. Zákon rovněž neplatí pro velkoobchody, jako jsou například prodejny Makro, které mohou a budou mít otevřeno dle standardní otevírací doby. V provozu budou rovněž lékárny.