Diety a hubnutí

29. července 2024 06:00

Ema Bártová

Rohlíky či bábovku můžete jíst i po třicítce. Množství pečiva si ale hlídejte

Možná jste to také slyšeli. Mezi lidmi se traduje, že pokud člověk nechce mít problémy s váhou, nemůže už po třicátých narozeninách jíst rohlíky. Nebo že by dokonce časem měl přestat pečivo jíst úplně. Tak přísné to rozhodně není, ale má smysl se zamyslet nad tím, kdy a jaké výrobky z mouky si dopřát.

Udržet si po třicítce váhu může být obtížnější než o deset let dříve. Ale ve skutečnosti se metabolismus začne výrazněji zpomalovat až kolem šedesátky a důvodem vzestupu váhy v mladším věku tak bývá něco jiného.

Mnoho lidí žije ve třiceti mnohem klidnější život než ve dvaceti. Na rozdíl od studentských dob se nešidí na jídle a zároveň se často méně hýbou, navzdory tomu, že spousta z nich má sedavé zaměstnání. Méně sportují a mnohým se moc nechce nikam vyrážet ani večer nebo o víkendu.

Čtěte také: Na poště jako v pekárně. Francouzi vyrobili poštovní známku s vůní bagety

Pokud jste dříve byli neustále v pohybu, tělo vám různé dietní prohřešky spíše odpustilo, ale teď už tomu tak být nemusí. Neznamená to nicméně, že byste měli začít držet přísné diety a zakázat si pečivo nebo alespoň rohlíky. "Zakazovat si cokoli nemá smysl a dlouhodobě to nefunguje, většina lidí se pak vrátí k předchozím stravovacím návykům," říká Iva Málková, psycholožka specializující se na hubnutí. Přemýšlejte ale třeba o tom, kolik zrovna pečiva sníte a zkuste se vrátit k aktivnějšímu způsobu života, jaký jste vedli dříve.

Bílého pečiva pomálu

Jeden rohlík doplněný nějakým zdrojem bílkovin a ovocem či lépe zeleninou rozhodně není žádným dietním průšvihem a můžete ho jíst bez ohledu na to, kolik vám je. Ale samozřejmě, nedávejte si ty rohlíky tři a nemažte si je nutelou - to je ale pokrm, který se nedá doporučit nikomu, ani dětem či dospívajícím. Pozor taky na chytáky, které se tváří jako zdravější alternativa - rohlík s máslem a medem je stejná kalorická bomba jako ten s čoko-oříškovou pomazánkou.

Podle dietoložky Karolíny Hlavaté by bylo chybou vyřadit veškeré pečivo, ačkoli se tahle rada občas objevuje a tím, že ho vůbec nejedí, se chlubí i některé celebrity. "Pečivo je mimo jiné zdrojem sacharidů, které patří mezi základní živiny a mělo by být součástí vyváženého jídelníčku," připomíná dietoložka. Zároveň ale souhlasí s tím, že je třeba s ním zacházet s rozvahou, protože všeho moc škodí.

Upozornila také na jeden oblíbený omyl - lidé někdy nahrazují pečivo k snídani ovesnými kašemi nebo müsli, ty však mnohdy mají energetickou hodnotu vyšší, zvláště pak pečená doslazovaná granola. Přijatelná porce je skutečně maličká.

Čtěte také: Přerušovaný půst způsobuje špatnou náladu, padání vlasů, zápach z úst i zácpu

Dva krajíce chleba navíc

Opatrnost je na místě především u pečiva z bílé mouky a mělo by se proto na vašem talíři objevovat jen výjimečně. Postrádá prospěšné živiny, jako jsou bílkoviny a vláknina, a proto po něm budete mít brzy zase hlad. Rovněž má vysoký glykemický index, takže snadno zahýbe s hladinou krevního cukru, což opět vede k pocitu hladu, ačkoli byste ho ještě mít neměli.

Tu a tam to nevadí, pravidelně ano, jak dokládá třeba známá studie z roku 2014, která zjistila, že konzumace dvou krajíců (120 gramů) bílého chleba denně byla spojena s o čtyřicet procent vyšším rizikem nadváhy nebo obezity. A nemá smysl utěšovat se tím, že český chleba není z bílé mouky, protože vlákniny a bílkovin je v něm také pomálu.

Čtěte také: Češi objevili kouzlo „zlevněnek“. Expert zmínil data spotřeby a trvanlivosti, čemu se vyhnout?

Při výběru pečiva je ideální sahat po tmavém a skutečně celozrnném. Nikoli ale proto, že má nízkou energetickou hodnotu - kvůli obsahu semínek ji může mít ve srovnání s bílým pečivem dokonce vyšší, ale mnohem více zasytí a dodá tělu živiny. Vzhledem k vydatnosti byste si ale také měli dát jen přiměřenou porci - tedy například jeden kus pečiva.

Rohlík versus croissant

Existuje pečivo, k němuž je prostě lepší přistupovat obezřetně v každém věku a brát ho spíše jako zákusek - patří sem například croissanty, obzvláště ty plněné. Ale i samotný croissant je mnohem kaloricky vydatnější než rohlík. Ten má kolem 500 kilojoulů, croissant až 800. Proto, když už pečivo s máslem a šunkou, tak raději rohlík než to původem z Francie.

Pokud jde o pečivo sladké, nejenže má vysokou energetickou hodnotu, navíc se kvůli obsahu cukru můžete spolehnout na to, že po něm budete mít poměrně brzy hlad. Neznamená to, že si je nesmíte dát nikdy, ale udělejte z nich jen výjimečnou záležitost.

Podívejte se, proč pečivo neškodí zdraví:

A opět, platí to i pro ty zdánlivě zdravější, jako je mrkvový dort, banánový chlebíček nebo různé nepečené raw zákusky. Konkrétně ty posledně jmenované se vyrábějí s použitím sušeného ovoce a oříšků - nic proti nim, ale s dietou nemají nic společného.

Čtěte také: Důležité je začít, cheat day není nutně zlo. Dietoložka radí, jak efektivně hubnout

Myslete na to, že pečivo jíst můžete, ale neměli byste se se jím přejídat, také při nákupu v různých řemeslných pekárnách, které se předhánějí v tom, kdo upeče lepší chléb podle vlastní receptury. Bývá to dobrá volba s ohledem na kvalitu použitých surovin a jejich zpracování, bývá to dobrá volba, pokud jde o složení, v němž nejspíše najdete dost vlákniny. Ale kaloricky to bude plus minus stejné jako chleba z večerky na rohu. A dát si tři krajíce s pomazánkou k večeři je prostě špatně.

Zdroje: Eat This, Eating Well


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 17. 9. 2024

Berani, dnes budete nejšťastnější mimo dosah zvědavých očí. Nemáte náladu na přátelství ani na účast v planých pomluvách. Zdá se, že už nějakou dobu vedete stejné rozhovory se stejnými lidmi. Cítíte se tak znuděně, že byste mohli křičet. Abyste se tomu vyhnuli, stravte dnes klidný čas o samotě, pokud můžete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.