Životní styl

9. července 2024 06:00

Marie Makovská

Když děti v létě nechtějí jíst: Hlídejte pitný režim a nenuťte jim náhradní svačinky

Děti a strava v létě

Každá rodina, a dokonce každé jednotlivé dítě, je ve svém stravovacím režimu unikát. Proto bude hlavní část práce na vás. Tyto tipy vám ale mohou aspoň trochu napovědět, proč děti nechtějí (nejen v horku) jíst a co s tím dělat.

Nejen děti, ale i my dospělí míváme v letních vedrech menší chuť na teplá a hutná hlavní jídla. Zároveň bohužel není výjimkou, že děti odmítají jíst například vše, co je zelené, přestože to vy jako rodiče a jejich vzor běžně konzumujete. Dostat tak do vašich dětí salát může být nadlidský úkol. Pokud v létě, nebo i kdykoliv jindy, úplně odmítají jíst, případně vyžadují jen smažené hranolky a podobné pokrmy, které jim příliš dávat nechcete, připravte si plán.

Největší práce bude opravdu na vás, protože pro většinu rodičů je nejtěžší vydržet. Zdravému dítěti, které už je na běžné stravě, se během pár hodin nebo dokonce celého dne bez jídla nic nestane. Nenuťte mu proto žádné svačinky, nebo dokonce sladkosti jako náhradu za běžnou stravu – jen aby něco snědlo. Důležitější je pitný režim, který budete muset hlídat.

Co dělat, když dítě odmítá jídlo

Změna může trvat déle, než byste čekali nebo si přáli, ale měla by být pozvolná. Radikální změny v jídelníčku zkrátka většinou nefungují, u dětí ani u dospělých. Děti ocení hlavně vaši upřímnost, snahu s nimi všechny věci komunikovat a třeba i jídlo společně vybírat, připravovat a povídat si o něm.

  • Pokud dítě říká, že nemá hlad, zkuste mu nic nenutit. To platí i pro nucení dojídat vše, co je na talíři, přestože jsme na něj mnozí byli z dětství zvyklí. Ani dospělí si často nedokážou nandat takovou porci, kterou doopravdy snědí, proto se na děti nezlobte, že měly „velké oči“. Zkuste se spíš domluvit na nandání menší porce a případném přídavku.
  • Pokud dítě odmítá nabízené jídlo, ale vyžaduje jiné, bude potřeba vaše silná vůle a trpělivost. Jestli jste to někdy po půl dni vzdali a dítěti dali sušenku nebo jogurt s lentilkami, aby aspoň něco snědlo, nejste v tom sami. Zdravé dítě to ale nepotřebuje a buď doopravdy nemá hlad, nebo zkouší, co mu nabídnete lepšího. Nenabízejte nic. Nechce oběd? Sdělte mu, v kolik hodin se bude podávat další jídlo a jaké. Žádné náhradní svačinky.
  • Aby děti měly na jídlo větší chuť a opravdu ho snědly, může pomoci vybírat potraviny a připravovat jídla společně. Děti vás celkově berou jako vzor, proto, když uvidí, že se zajímáte o to, co jíte, budou se zajímat taky. Už při nákupu můžete vymýšlet, co byste si dali a jak to případně spolu doma připravíte.

  • Jedí vaše děti vědomě a bez televize nebo dalších kulis? Na jídlo by měly mít opravdu klid, aby si uvědomovaly, co konzumují. To samozřejmě platí i pro dospělé. Stravování ve shonu nebo se spoustou rušivých elementů může způsobit zažívací obtíže a v dlouhodobém horizontu se podílet i na poruchách příjmu potravy.
  • Nekritizujte stravovací návyky vašich dětí. Možná už jste zjistili, že to stejně nikam nepovede. Naopak některé děti se postaví do opozice a budou vehementně odmítat cokoliv, co jim nabídnete, třeba už jen z principu. Místo výhružek, že bez zeleniny budou děti nemocné, nebo kritiky, jak jsou strašné, že by stále jedly jen sladkosti, na nových návycích pracujte společně. Zkuste spolu třeba vybrat některou z potravin, které považujete za zdravé a chtěly byste je do jídelníčku dětí zařadit, a něco s ní připravte. Postupně můžete přidat další, něco jiného naopak z jídelníčku ubrat a podobně.
  • Dbejte na pitný režim, obzvlášť v letních měsících a v době, kdy mají děti více pohybu. Bez jídla děti půl dne nebo den vydrží, ale voda je zásadní. Opravdu by mělo jít hlavně o vodu, případně v menší míře neslazený čaj (ovocný, bylinkový) nebo šťávu z ovoce, ideálně také naředěnou vodou.
Pokud máte jakékoliv podezření, že je vaše dítě nemocné, odmítá jídlo kvůli bolesti, něco ho trápí, vyhledejte pomoc odborníka.

Podívejte se také na rozhovor s Petrem Havlíčkem o výživě dětí:

Kolik by děti měly vypít vody?

Stejně jako u dospělých, i u dětí závisí jejich pitný režim na podnebí, pohybové aktivitě, věku a dalších faktorech. Doporučený denní příjem vody se počítá podle hmotnosti dítěte:

Věk 4–7 let 7–10 let 10–13 let 13–15 let
Tekutiny (ml/kg/den) 75 60 50 40

Zdroj: Výživa dětí

Zhruba od 14 let už pitný režim odpovídá dospělému, tedy 35–40 ml na kg ideální hmotnosti denně.

Pokud vaše dítě nevypije vždy množství vody „podle tabulky“, nemusíte se hned obávat. V celkovém množství můžete zohlednit i různé kaše, polévky, vodnaté ovoce či zeleninu. Pokud vyloženě odmítá pít vodu a vyžaduje jen sladké nápoje, snažte se je aspoň ředit a postupně vodu čím dál více zařazovat. Někdy může pomoci zatraktivnit pitný režim pěknou láhví nebo jinou nádobou, brčkem… Když pošlete dítě, aby se napilo, můžete se napít také, klidně si přiťuknout „na zdraví“, zkrátka se snažit vytvořit si společně rituál.

Tipy na letní hlavní jídla i svačiny pro děti

Co dětem v horku nabídnout, aby to nebylo hutné a „těžké“, a aby zároveň získaly dostatek živin?

  • Jogurt s müsli a ovocem nebo kefírové mléko a čerstvé ovoce
  • Sýr a oblíbenou zeleninu (u sýru zkontrolujte obsah soli, některé druhy jsou výrazně slanější než jiné, méně soli většinou obsahuje například mozzarella)
  • Těstovinový salát
  • Plněnou tortillu (například s mozzarellou nebo žervé, šunkou a zeleninou)
  • Tvarohové knedlíky (z tvarohu, hrubé mouky a vejce) s ovocem
  • Domácí nanuky z tvarohu a ovoce (například jahod, malin nebo meruněk)
  • Domácí pizzu (těsto můžete udělat kynuté nebo pro ušetření času použít tortillu a jen zlehka zapéct v troubě s libovolným „zdobením“ – například rajčatovou omáčkou, ricottou, šunkou a rukolou)
  • Různé tvarohové pomazánky (podle toho, co mají vaše děti rády – například vajíčkovou, rybičkovou...)
  • Rýžový nákyp, který můžete podávat i studený
  • Plněné palačinky (naslano – například se šunkou, sýrem, zeleninou, anebo nasladko – například s čerstvým ovocem nebo marmeládou a řeckým jogurtem)

Zdroj: autorský článek (autorka je Ing. v oboru Výživa a potraviny s praxí)

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 9. 2024

Berani, snažte se dnes navázat kontakt s někým, kdo vám chybí. I když to bude zpočátku bolet, budete se cítit mnohem lépe, jakmile se vám to podaří. Zvedněte telefon, napište vzkaz nebo pošlete e-mail. Dejte dotyčnému najevo, že vám chybí a záleží vám na něm. Vyjádřit se je často mnohem lepší než o svých pocitech lhát. Dotyčné osobě se po vás může stýskat stejně tak.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.