Diety a hubnutí

4. května 2024 07:15

Ema Bártová

Přerušovaný půst způsobuje špatnou náladu, padání vlasů, zápach z úst i zácpu

Přerušovaný půst, kdy člověk část dne nejí a i ve zbylé době se drží trochu zkrátka, mnoha lidem skvěle zabírá. Jeho efekt potvrzují i výzkumy. Bohužel, některým lidem nesedne a není pro ně cestou k nižší váze. Na jaké varovné příznaky si dát pozor? Studie o půstu byla publikována v magazínu The Journal of the American Medical Association. Vliv půstu na spánek byl publikován v časopise Nature and Science of Sleep.

Když člověk začne jíst méně a zdravěji, nějakou dobu trvá, než si tělo zvykne, to je normální. K tomuto období patří pocity hladu, zvýšená únava, určitá rozmrzelost. Nemělo by to však trvat déle než prvních pár týdnů a projevy by měly postupně slábnout. Pokud neustupují, nejspíše jste zvolili nevhodný postup - dieta je příliš přísná nebo vám a vašemu metabolismu nevyhovuje.

Může se to stát i u oblíbeného přerušovaného půstu, jehož kladný efekt jinak už potvrdilo více studií. Někdy stačí upravit časové rozvržení - možná vám nebude sedět hladovění šestnáct hodin denně (16 hodin bez jídla - osmihodinové okno s jídlem), ale čtrnáct (14:10) zvládnete. Někomu více vyhovuje model 5:2, kdy se pět dní v týdnu jí relativně normálně, byť střídmě, a dva dny - nikoliv po sobě jdoucí - se drží přísná dieta. Ale možná se prostě s přerušovaným půstem nesžijete nikdy.

Dejte si pozor na tuto desítku vedlejších účinků - pokud je u sebe pozorujete, možná budete muset hubnout jiným způsobem.

1. Neustálý hlad a posedlost jídlem

Pokud jíte méně, než jste dosud byli zvyklí, budete mít hlad. Občas. Ale pokud máte hlad, který vám zásadním způsobem kazí náladu a neumožňuje vám po většinu dne běžné fungování, je to špatně. To, že hlad může zásadním způsobem ovlivnit náladu a psychiku, potvrdila i velká studie z roku 2021 publikovaná v renomovaném časopise The Journal of the American Medical Association.

Nejspíše vám nechybí jen kalorie, ale i důležité živiny. Tento způsob hubnutí se proto nehodí například pro lidi, kteří jsou hodně pohybově aktivní. Zlepšit to může konzumace dostatečného množství bílkovin, ale někdy to nemusí stačit. Z dlouhodobého hlediska hrozí, že člověk bude neustále řešit, čeho a kolik může sníst, až se u něj vyvine posedlost zdravou výživou zvaná ortorexie, která patří mezi poruchy příjmu potravy.

2. Rozhozené hormony

Přerušovaný půst s dlouhými okny bez jídla může narušit hormonální rovnováhu. „Přísně dodržovaný přerušovaný půst s dlouhými okny bez jídla může negativně ovlivňovat hladinu ženských hormonů, zejména prostřednictvím kortizolu a leptinu,“ vysvětluje gynekolog Pavel Turčan. Hormon leptin mimo jiné reguluje pocit sytosti a jeho nízké hladiny mohou narušit pravidelnost menstruačního cyklu a ovulace. Narušit hormonální rovnováhu může rovněž stresový hormon kortizol, jehož hladina během dlouhého hladovění stoupá. „Ženám bych proto doporučoval volit spíše mírnější formy přerušovaného půstu,“ radí lékař. Přílišné zhubnutí může vést i k tomu, že se menstruace ztratí úplně.

Přečtěte si také: Populární léky na hubnutí mají dost vedlejších účinků: Zvracení, průjem i deprese

3. Bolesti hlavy a závratě

Bolesti hlavy jsou možným vedlejším účinkem jakéhokoli typu půstu, většinou ale do pár dní zmizí. Nestane se tak však u každého - jak ukázala například odborná práce, část lidí při přerušovaném půstu trápí nesnesitelná bolest hlavy. Jedním ze spouštěčů je zřejmě pokles hladiny cukru v krvi. Větší pravděpodobnost této potíže mají lidé, kteří celoživotně trpí problémy s bolestí hlavy.

4. Podrážděnost a další změny nálady

Poruchy nálady jsou dalším důsledkem poklesu hladiny cukru v krvi. Hypoglykémie a její důsledky častěji trápí ženy, protože jsou na výkyvy krevního cukru citlivější a hůře snášejí dlouhé pauzy bez jídla. Tato podrážděnost obvykle zmizí, když se člověk nají.

5. Únava a mozková mlha

Vedlejším účinkem příliš přísného hladovění je také neschopnost se soustředit, určitá zmatenost a potíže s pamětí - člověk v takovém případě dělá hloupé chyby, zapomíná dokončovat běžné záležitosti a může mít potíže v zaměstnání. Někomu může pomoci, když bude snídat - většina lidí to při přerušovaném půstu nedělá - a hladové okno si posune do druhé části dne.

6. Vlčí hlad

Pokud člověk dlouhé hodiny nejí, a zvláště pokud nejí po ránu, může mu to nežádoucím způsobem rozhodit hladinu cukru v krvi. Kromě toho, že se kvůli tomu nemusí cítit nejlépe, ale může pociťovat například lehkou nevolnost, nejspíše se to také projeví pozdějšími záchvaty vlčího hladu, kterým je těžké se bránit. Mnoho lidí navíc přistupuje k přerušovanému půstu tak, že sice počítají kalorie, ale kvalitu stravy moc neřeší.

7. Zácpa a další zažívací potíže

Mnoho lidí se natolik zaměří na to, aby nejedli, že zapomínají i na příjem tekutin. Výsledkem může být zácpa. Tou však někteří jedinci při přerušovaném půstu trpí i tehdy, pokud pijí dost a nepomůže jim ani příjem vlákniny. V takovém případě si člověk koleduje o další potíže s gastrointestinálním traktem a je lepší tento typ diety vzdát stejně jako když se po zavedení půstu objeví průjmy, nevolnosti  či nadýmání.

8.  Vypadávání vlasů

I když se člověk dlouhé hodiny postí, nemusí mu chybět živiny, ale musí myslet na to, aby jídlo, které si pak dá, bylo skutečně kvalitní. To se ne vždy daří. Pokud si například všimnete, že vám den co den vypadává spousta vlasů, měli byste se zaměřit na dostatečný příjem vitamínů, minerálů a dalších živin.

Jak na hubnutí podle výživového specialisty:

9. Zápach z úst

Zápach z úst je nepříjemný vedlejší účinek, který se může objevit coby doprovod přerušovaného půstu. Příčinou je snížená tvorba slin a vyšší množství acetonu v dechu - jde o vedlejší projev spalování tuků. Zápach z úst zvyšuje rovněž dehydratace, kterou někteří lidé při přerušovaném půstu trpí.

10.  Poruchy spánku

Část lidí si pochvaluje, že díky půstu lépe spí, zřejmě i proto, že například nejedí na noc. Existují však studie, jako třeba ta, která vyšla v roce 2018 v časopise Nature and Science of Sleep, podle které přerušovaný půst zkracuje fázi spánku nutnou k tomu, aby člověku dobře fungovala paměť a lépe se soustředil. Někdo pak špatně spí, protože má prostě hlad a pomohlo by mu, kdyby si dal alespoň něco malého.

Pro některé lidi se přerušovaný půst nehodí i s ohledem na jejich celkový stav - jde například o těhotné a kojící ženy, diabetiky a jedince s poruchou příjmu potravy v anamnéze. Doporučit se nedá ani lidem, kteří užívají léky takzvaně po jídle. Chronicky nemocní by měli nápad zhubnout pomocí přerušovaného půstu probrat se svým lékařem.

Zdroje: www.healthline.com, newsroom.heart.orgwww.womenshealthmag.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 5. 2024

Tento den nemusí patřit k vašim oblíbeným, Berani. Možná si až příliš uvědomujete omezení, která vám přináší vaše hlavní zaměstnání. Pravděpodobně budete toužit po odpovídající odměně za svou práci. Tento den je vhodný k definování nových osobních a profesních cílů. Budou vás podporovat při plnění vašich povinností. A co takhle mezitím požádat o zvýšení platu?

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.