Žilková a Hanychová čelí kritice za nebezpečnou dietu. Jídlo rozžvýkají a vyplivnou

Už před pár týdny Veronika Žilková v rozhovoru prozradila, jakým způsobem si udržuje štíhlou postavu ona i její dcera Agáta. Dodnes na sociálních sítích její reakce rezonují. Není známo, jestli jejich dietu dodržuje i Kordula, jde ale o metodu přinejmenším kontroverzní.

Sociální sítě jsou mimo jiné galerií a nekonečným zdrojem fotek a videí, kvůli kterým mají lidé neustálý přehled o tom, kdo jak vypadá. A někdy není snadné vyhnout se myšlenkám typu: „Jak je možné, že má i po dětech tak ploché břicho?“ nebo „Jak to, že nemá na čele jedinou vrásku?“ Odpovědi ale mohou být i dost šokující, podobně jako v rozhovoru herečky Veroniky Žilkové a filmového režiséra Tomáše Magnuska v jeho talkshow. Do nebezpečné diety, kterou má provozovat Žilková i její dcera Agáta, se opřeli odborníci i sledující na sociálních sítích.

I kdyby herečka vše myslela jen „ze srandy“, mohla by tím uškodit lidem se sklony k poruchám příjmu potravy. „Víš, jak hubneme s Agátou? My si dáme vepřové maso s cibulí, rozkoušeme ho a pak ho vyplivneme do koše,“ vysvětlila Žilková Magnuskovi a dodala, že tím uspokojí chuťové buňky a zároveň nepřibere. Šokovaný moderátor ji konfrontoval s rozhořčenou reakcí, dostalo se mu však odpovědi: „Ty máš problém s váhou, já ne.“

Lidé v komentářích Veronice Žilkové zároveň vyčítají, že plýtvá jídlem, a nabádají ji, aby si uvědomila, že mít dostatek potravy není samozřejmost. Důvodů, proč je vyplivování pokrmů nevhodným redukčním režimem, je ale hned několik.

  1. Jak na sociálních sítích upozornil spolek 3pe.online, který se zabývá osvětou v oblasti poruch příjmu potravy, může jít o „cestu do pekel“ pro všechny, kteří mají k těmto poruchám sklony. „Pokud to se sebou myslíte alespoň trochu dobře, nikdy s takovým chováním nezačínejte,“ napsaly členky spolku na Instagramu. Samotné plivání jídla, podobně jako zvracení, je ostatně častým příznakem poruch příjmu potravy, vzniká na něm návyk a není jednoduché se ho zbavit.
  2. Už při žvýkání jídla začíná proces trávení a vylučování trávicích enzymů. Trávicí trakt očekává, že mu dodáme jídlo, a pokud ho budeme opakovaně pokoušet a potrava nepřijde, může to vyústit například v pálení žáhy, reflux a vznik vředů.
  3. Pokud porucha vyústí až ve zvracení, může také vést k závažnému poškození zubů.
  4. I posedlost dietami, cvičením a hubnutím, kterou provází různé formy omezování se, je branou k poruchám příjmu potravy, které jsou zdraví velmi nebezpečné.
  5. V neposlední řadě se ukazuje, že podobné chování ani nepřináší efekt hubnutí. Jak uvedla klinická psycholožka a psychoterapeutka spolku 3pe.online Tereza, dostupné studie ukazují spíš na souvislost s přibíráním.

Pokud máte vy nebo někdo ve vašem okolí potíže s jídlem, nebuďte na ně sami. Můžete se obrátit například na Centrum Anabell. Spoustu informací a síť kontaktů najdete také na 3pe.online.

Zdroj: autorský článek (autorka je Ing. v oboru výživa a potraviny), citace z 3pe.online

Podívejte se také na rozhovor s psycholožkou Zuzanou Douchovou o tom, jak zlepšit psychiku pomocí jídelníčku:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.