Veronika Žilková nešetří mocichtivé zlatokopky. Sázejí podle ní na falešnou bezradnost

Sedm schodů k moci (1) - Nástup do kantýny Poslanecké sněmovny

Jestli někdo z herců seriálu, který je inspirovaný skutečnými politickými kauzami, něco ví o tom, jak to chodí ve světě politiky, je to Veronika Žilková (62). Zákulisí řízení státu jí poodkryly roky života po boku ministra. Co říká o pravdivosti motivu seriálu a kariéristkách?

V seriálu natočeném podle poutavého thrilleru volně inspirovaného českým politickým prostředím hraje Veronika Žilková vedoucí parlamentní jídelny. Herečka se netají tím, že roli přijala právě proto, že seriál odkrývá nekalé praktiky v politice.

„Ten seriál je srovnatelný se seriály světové produkce, které si vybraly jako téma kritiku politických nešvarů, protekcí a střetu zájmů. Já jako spravedlivý člověk toto téma ráda podpořím,“ říká Žilková, která se během let po boku ministra obrany setkala s mnohými charaktery, které seriál Sedm schodů k moci popisuje. „Není žádné tajemství, že jsem byla mnoho let manželkou člena vlády. To prostředí přitahuje lidi, kteří pro to musí mít předpoklady, tvrdost a žádnou empatii. Politika vyžaduje tvrdé lokty a schopnost hrátek. Prostě politika se musí domlouvat. Je to prostředí, které jsem velmi ráda opustila, a vím, že už se do něj nikdy nevrátím,“ tvrdí Veronika Žilková.

Příběh Anny Malé, která kariérně stoupala přes postele mocných mužů, je herečce blízký. „Já ten příběh znám, tyto dívky se neustále v tomto prostředí pohybují. Je mnoho ambiciózních slečen, které použijí tento postup vzhůru. Myslím si, že příběhů mladých dívek, které se rozhodnou svůj kariérní postup hnát přes postel, je po celém světě mnoho. V některých zemích, když praskne taková kauza, řeší se to jako morální poklesek. Naše společnost to ale poměrně toleruje. Takže ještě pořád na ten Západ asi nepatříme,“ myslí si Veronika Žilková a kvituje herectví hlavní představitelky Evy Podzimkové, která se nyní těší na příchod dalšího potomka.

„Evička je výborná herečka a hraje přesně to, co mocným mužům imponuje a na co je ty vdavek chtivé a kariéry chtivé dívky dostanou. A to je jakási křehkost a hraná falešná bezradnost, oči srny. Tyhle laně mají muži, kteří prošli chutí k moci a bývají velmi dobře finančně zajištěni, velmi rádi. Ty laně se pak ale promění, a oni koukají. Ale co svět světem stojí, mocní muži mají pro tento typ zlatokopek přitažlivost. Je to jakési afrodiziakum,“ říká herečka.

Čtěte také: Žilková do rodinných sporů zatáhla Rakušana. Ministr se jí vysmál a připomněl jí Stropnického

Seriál mnoha divákům a voličům otevře oči

Scénář seriálu, inspirovaného skutečnými politickými kauzami, považuje za více než reálný. „To teda opravdu není pohádka. Ta krutost, vypočítavost, korupce a klientelismus jsou podávány tak, aby to lidé vůbec pochopili. Po zhlédnutí tohoto seriálu se mnoha divákům a voličům otevřou oči. A je úplně jedno, za kterou politickou stranu ten politik je. Ta moc je něco omamného. Je těžké tomu nepodlehnout a téměř všichni tomu podlehnou,“ myslí si Veronika Žilková. Seriál Sedm schodů k moci sledujte každou neděli ve 20:15 na Primě nebo už nyní na prima+.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.