Seriály a filmy

30. března 2012 15:00

Petra Kloidová

Se škrabkou na brambory to umí Petr Janda stejně dobře jako s kytarou

Tentokrát se podíváme do okresu Praha-východ, kde bydlí řada populárních osobností. Mezi nimi i rocková legenda Petr Janda. Ve Stříbrné Skalici má krásný dům, rozlehlou zahradu a nahrávací studio.

Několikanásobný otec se těší na další přírůstek do rodiny, užívá si ženy, domova a své kuchyně. Rád a často vaří. Jak po letech Jandovi vzpomínají na své seznámení?

Nejprve ale Jaroslav Sapík uvaří uprostřed Stříbrné Skalice, kde se už stříbro dávno netěží, zato se tu lidem příjemně žije. První jídlo je vskutku lidové – syrovátková polévka se ztraceným vejcem. I když vejce podražila, jde stále o pochutnání za hubičku. V kuchyni Petra Jandy uvidíme přípravu holoubátka plněného husími játry. Pohoví si na hnízdě z širokých nudlí a ozdobí je šampaňská pěna. Opravdu vysoká gastronomie! Zpěvák se obává, že na Sapíkovu hostinu jeho panenka na portském prostě nemá. Ale Jaroslav si na jeho počest navlékne svůj řád francouzských rytířů. A jaký bude poslední recept ze skalického náměstí? Jednoduchá pomazánka z uzené ryby. Dívejte se v neděli odpoledne na Primu family a Česko na talíři a uvidíte Petra Jandu škrábat brambory v kuchařské čepici a naučíte se dělat ztracená vejce!Jaroslav Sapík národu předvede přípravu ztraceného vejce krok za krokem. Pro některé amatérské kuchaře je tento proces stále trochu alchymie. Vejce je složkou syrovátkové polévky, do níž patří také kmín, brambory a kopr, takže může chuťově připomínat kyselo nebo kulajdu. Z kedluben, které přinesly děti, Jaroslav udělal improvizovaný salát ze Stříbrné Skalice. Se zakysanou smetanou a koprem. Také nepochybujete, že láska prochází žaludkem? U Jandů to stoprocentně platí. Kytarista a zpěvák se umí otáčet v kuchyni, i když si stěžuje, že kvůli linii musí svoje chuťové buňky krotit… Nejraději by prý jedl molitan, kdyby to šlo. Nyní ho ale čeká královská pochoutka z vykostěného plněného holouběte s husími játry, špenátem, lanýži, šampaňskou pěnou a domácími nudlemi. A co uvaří frontman Olympiku mistru Sapíkovi na oplátku? Svůj sváteční recept – panenku na portském víně s pečenými tympánovými brambory. Vidět slavného rockera v kuchařské čepici se škrabkou v ruce je nezvyklé. Zpěvákovi asistuje dcera Anežka, tatíkovi to jde pěkně od ruky. Při posledním receptu se hudebník spoluobčanům opět předvede jako šikovný kuchař. Cibuli krájí jako profík a v tempu dokonce předběhne mistra. Přiznává, že je háklivý na vzhled porce na talíři: „Jídlo musí dobře vypadat…“ A na důkaz své tousty krásně ozdobí cibulí a citronem.Na pomazánku z uzené ryby budou diváci potřebovat: dva filety z uzených ryb, máslo, pokrájenou šalotku, plátky citronu, sůl, pepř, kaviár a petrželku na ozdobení a zapečené tousty.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 14. 6. 2025

Berani, snažte se příliš nerozčilovat nad činy jiných lidí, které se vás netýkají. Nedávné události mohly vyvolat reakce druhých, které na vás nyní mají vážný vliv. Věnujte nějaký čas tomu, abyste si skutečně promysleli, jakou roli chcete v tomto dramatu hrát. Je ve vašem nejlepším zájmu se do něj zapojit? Nepochybně je na čase se od situace distancovat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.