Seriály a filmy

3. října 2015 19:00

Martina Čerňanská

Karolína a její recepty ze slunné dovolené

Máte rádi slunce, moře a středomořskou kuchyni? Pak vás jistě potěší recepty z cest Karolíny, domácí kuchařky. Naučí vás připravit Vichyssoise - pórkovou polévku, králičí soté s olivami a čerstvé tagliatelle, masové koule s rajčatovou omáčkou a přílohu z polenty a jako dezert dijonské hrušky.

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.

Vichyssoise – pórková polévka

Suroviny:4 pórky (jen bílá část)1 cibule500 g brambor, varný typ C nebo Bpřepuštěné máslo nebo 3 lžíce másla1 litr kuřecího vývaru, nejlépe domácí nebo kvalitní bujonsůl a čerstvě mletý pepř250 ml smetany 33%pažitka k podávání

Postup:Očistěte a omyjte pórek - odřízněte kořínky a zelené listy, bílou část pórků podélně rozkrojte a propláchněte pod proudem vody, aby se vyplavily všechny nečistoty a písek. Pak je najemno nakrájejte. Cibuli a brambory oloupejte a nakrájejte, cibuli nadrobno, brambory na kostičky.

V hrnci rozpusťte máslo, přidejte pórek a cibuli, a asi 5 minut opékejte na mírném ohni za občasného promíchání. Zelenina nesmí chytit žádnou barvu, má jenom změknout. Přidejte brambory, lehce osolte, opepřete a ještě 2-3 minuty opékejte a pak vše zalijte vývarem a přiveďte do varu. Vařte na mírném plameni asi 30 minut, dokud brambory i pórek zcela nezměknou.

Polévku stáhněte z ohně a důkladně rozmixujte na jemný krém. Pak vmíchejte zhruba 3/4 dávky smetany, dochuťte solí a pepřem a nechte přejít varem. Vypněte a jakmile polévka zchladne na pokojovou teplotu, vmíchejte zbylou smetanu a polévku uložte do chladničky na nejméně 4 hodiny (nejlépe ale přes noc). Polévku podávejte vychlazenou a ozdobenou nakrájenou pažitkou a s čerstvě mletým pepřem.

Tip: V létě nebo horkých dnech polévku podávejte opravdu pořádně vychlazenou, misky doporučujeme podávat na ledové tříšti. V chladnějších dnech ji klidně zahřejte, je vynikající i teplá.

Chcete-li podávejte s bagetou, tousty, slanými preclíky, sýrovými tyčkami apod.

Králičí soté s olivami, hořčicí a tymiánem & čerstvé tagliatelle

Suroviny:3 lžíce olivového oleje4 šalotky, nakrájené na tenké klínky4 stroužky česneku, na plátky400g králičího masa nakrájeného na nudličkysůl a čerstvě mletý pepř2 lžíce francouzské hořčice200 ml bílého suchého vínaněkolik snítek čerstvého tymiánuasi 20 tmavých kvalitních oliv5 sušených rajčat v oleji, okapaných3 - 4 lžíce smetany ke šleháníhladkolistá petrželka k podávání, hrubě nasekaná4 porce tagliatelle ( 400 – 500 g sušených, 600 - 650 g čerstvých kupovaných nebo domácích podle následujícího receptu)

Čerstvé tagliatelle:200 g hrubé mouky200 g hladké mouky 00 (nebo 350 g semolinové hladké mouky)3 velká vejce XL nebo raději 4 běžná vejce1 lžička olivového olejevoda dle potřeby1 lžíce másla nebo olivového oleje

Postup:V hluboké pánvi nebo kastrolu rozpalte olivový olej a na středním ohni na něm osmahněte šalotku a česnek do sklovita. Přidejte maso a opékejte a míchejte, aby se maso opeklo pěkně ze všech stran. Osolte, opepřete, vmíchete hořčici a ještě chvíli opékejte a míchejte. Zalijte vínem, odmíchejte ode dna všechny přípečky, přidejte tymián a přiveďte k varu. Ztlumte plamen a nechte 10 minut probublávat. Přidejte olivy, okapaná a nakrájená rajčata a duste dalších 10 minut, ke konci vmíchejte i smetanu. Mezitím si uvařte těstoviny podle návodu na obalu nebo je připravte podle následujícího receptu na domácí těstoviny. Uvařené tagliatelle rozdělte na talíře a podávejte s králičím soté a posypte lehce petrželkou.

Tip: můžete si dát práci s okrajováním králíka, ale já si ji většinou ušetřím tím, že koupím již porcované králičí filety). K soté popíjejte sušší chardonay nebo rulandské bílé a použijte ho i na vaření.

Čerstvé tagliatelle: obě mouky smíchejte a utvořte v mouce důlek. Do důlku vyklepněte vejce, přidejte lžičku oleje a vidličkou promíchejte vejce s moukou. Potom pokračujte rukama, je-li třeba přidejte postupně trošku vody a vypracujte hladké pružné a pevné těsto. Zabalte ho do folie nebo přikryjte vlhkou čistou utěrkou a nechte půl hodiny odpočinout. Těsto rozkrájejte na plátky a každý plátek vyválejte na pomoučněném vále na co nejtenčí placku. Poprašte ji moukou, srolujte jako roládu a nakrájejte na plátky široké tak, jak chcete široké nudle, ideálně 0,5- 0,7 cm - těstoviny se ještě navaří, maximálně 1 cm. Vzniklé šneky poprašte moukou, aby se nelepily, načechrejte do hnízd a vložte je do vroucí osolené vody a jakmile začne voda vařit, opatrně zamíchejte. Vařte 3 – 4 minuty, sceďte, promíchejte s máslem nebo olejem a podávejte.

Masové koule s rajčatovou omáčkou & polenta s bazalkou a parmazánem

Suroviny:300 g mletého hovězího300 g mletého vepřového masa.2 hrsti sekané hladkolisté petrželky50 g mletého parmazánu nebo Grana Padanosůl a čerstvě mletý pepř100 g čertsvé strouhanky z bílého italského nebo toustového chleba½ červené cibule, nakrájené najemno2 stroužky česneku, jemně nasekané1 velké vejce50 ml mlékastolní olej na opékání v pánvi

Na omáčku:3 lžíce olivového oleje2 červené cibule, nakrájené najemno3 stroužky česneku, na tenké plátky1 mrkev, nastrouhaná3 stonky řapíkatého celeru, na drobno1 lžíce krupicového cukru500 g loupaných krájených rajčat, čertvá spařená a oloupaná nebo z konzervy1 lžíce lístků čerstvého oregana nebo 1 lžička sušenéhosůl a čerstvě mletý pepřcca 100 ml bílého vínahrst čerstvé bazalky

Suroviny na polentu:200 ml mléka200 ml vodysůl1 lžíce másla1 bobkový list1 snítka rozmarýnu200 g instantní polenty2 lžíce parmazánu strouhanéhohrst listů bazalkyolivový olej na vymazání formiček

Postup:Nejprve si připravte omáčku. Na olivovém oleji zpěňte cibuli a česnek, přidejte mrkev a řapíkatý celer a opékejte za občasného promíchání cca 3 minuty. Pak přidejte cukr ( pouze pokud nemáte pořádně vyzrálá rajčata, Italové ho nedávají, mají na slunci dozrálá rajčata), nechte lehce zkaramelizovat a přihoďte rajčata, oregano, sůl a pepř a nechte na velmi mírném plameni probublávat minimálně hodinu. V případě potřeby lehce podlijte vodou nebo bílým vínem

Zatímco se omáčka provařuje, připravte si masové koule. Mají být lehké a nadýchané - nesnažte se z nich tím pádem vytvořit tuhou homogenní hmotu. Pracujte vařečkou a pak rukama. Nejdřív si v míse promíchejte maso s petrželí, sýrem, solí, pepřem, strouhankou, cibulí a česnekem. Pak si smíchejte v hrnku vajíčko s mlékem a přimíchejte k masové směsi. Lehce propracujte, dokud se tekutina nevsákne do masové směsi.

Vytvářejte rukama kouličky o velikosti cca pingpongového míčku. V pánvi rozpalte cca 2 cm vrstvu oleje a koule v něm usmažte dozlatova- měly by být ponořené tak to poloviny, v půlce je otočíte. Měly by stačit po každé straně 3 - 4 minuty. Koule by se v pánvi neměly dotýkat - pokud se vám nevejdou najednou, osmažte je na víc etap.

Koule podávejte přelité rajčatovou omáčkou a s polentou. Ozdobte čerstvou bazalkou.

Tip: Italové tvrdí, že omáčku musíte uvařit buď v rychlé verzi do 10 minut nebo ji pak musíte vařit přes hodinu, někdo provařuje tuto omáčku z loupaných celých rajčat i několik hodin. V době mezi 1. a 60. minutou vaření mají prý rajčata méně lahodnou chuť – k masovým koulím vařím omáčku něco přes hodinu. Teprve na konci omáčku osolí a rajčata propasírují. Delší provaření je dobré když použijete konzervovaná rajčata - spolehlivě odstraní kyselost.

Polenta: mléko a vodu dejte do rendlíku, osolte, přidejte bobkový list, rozmarýn a zahřívejte až k varu. Minutu , dvě povařte, poté bylinky vyhoďte a vsypte polentu. Míchejte na prudkém ohni, dokud se tekutina nevsákne a polenta se začne oddělovat ode dna hrnce. Vypněte plamen a nechte 1 – 3 minuty odpočívat.

Vmíchejte parmazán, bazalku a polentu rozprostřete na plech s pečícím papírem. Nechte zchladnout.

Zchladlou polentu nařežte příčnými řezy na stejné kosodélníky. Připravte si grilovací pánev a nařezané kusy polenty z obou stran ogrilujte

Tip: polentu můžete připravit půl hodiny až den předem do formiček na mufiny, vymazané olejem. Jakmile polenta ztuhne – zchladne, můžete ji vyklopit a opéct v troubě bez formičky, jinak ji prohřejte v troubě z formičkou.

Dijonské hrušky

Suroviny:cca 400 ml bílého, případně růžového vínacca 3 lžíce medu nebo dle chuti víc1 vanilkový lusk, podélně rozpůlený nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktucitronová šťáva kůra z půlky citronu + šťáva na dochucení2 pěkné pevné a zralé hrušky200 g vanilkové zmrzlinydžem z černého rybízuhrst vyloupaných vlašských ořechů

Postup:Do kastrolu vlijte víno, čtvrt litru vody, přidejte med, vanilku a kůru a šťávu z omytého citronu. Zahřejte k varu.

Hrušky oloupejte a rozpulte, ale ponechte stopky. Ostrou lžičkou nebo kulatým vykrajovátkem na vykrojte jádřinec.

Dejte je do hrnce, měly by být ponořené (klidně je zatižte talířkem) a vařte na mírném ohni bez poklice 5 – 8 minut, podle druhu hrušek – měly by být měkké, ale pevné. Nechte zchladnout v nálevu a pak hrušky vyjměte. Nálev z hrušek svařte do konzistence sirupu a dochuťte citronovou šťávou.

Ořechy nasucho opražte na pánvi. Vanilkovou zmrzlinou dejte do misky, nejlépe do krabičky, nechte lehce povolit, přidejte k ní 1 - 2 lžícerybízového džemu a promíchněte tak, aby rybíz vytvořil ve zmrzlině mramorování. Stačí projet příborovým nožem nebo obrácenou lžící ve vlnovkách sem a tam a zmrzlinu vrátit ztuhnout do mrazničky.

Hrušky rozdělte do misek otvorem nahoru, podlijte trochou sirupu, otvor po jádřincích naplňte rybízovým džemem a podávejte kopečkem mramorové zmrzliny. Nakonec posypte opraženými ořechy.

Tip: nálev po uvaření hrušek můžete využít i jinak než na sirup na podlití. Zkuste přidat různé pokrájené ovoce, dochutit citrusovou šťávou nebo doplnit ovocným džusem, cukrem či medem a podávat jako punč. V zimě můžete přidat více zahřívacího koření, jako např. svitek skořice, zázvor...

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 12. 2024

Dnes se můžete dozvědět něco o svém příteli, co by vás mohlo poněkud znepokojit, Berani. Může se v něm skrývat temná stránka, o které jste dříve nevěděli, a to by mohlo způsobit, že se budete chtít na chvíli stáhnout a přehodnotit své vztahy s touto osobou. Při zvažování nezapomínejte, že všichni máme své temné stránky. Mohlo by to, co jste objevili, být prostě jen tímto faktorem, nebo to pro vás jde příliš daleko? Přemýšlejte o tom.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.