Životní styl

24. září 2024 06:00

Ema Bártová

Zhubnete i bez prášků. Jezte věci zahánějící hlad, funguje i čokoláda

Určitě jste si toho také všimli. Někdy nepocítíte hlad ani dlouhé hodiny, jindy se po něčem k zakousnutí koukáte už hodinu po jídle. Některé potraviny totiž nezasytí tak dobře jako jiné, bez ohledu na to, kolik mají kalorií. Zaměřte se na ty, které to dokážou. Některá jídla jsou docela překvapivá.

Ideální jídlo, po kterém vás hned tak nebude honit mlsná? Nabité vlákninou a bílkovinami, se spoustou vitamínů a minerálů. Samozřejmě nemusí to vždycky obsahovat všechno najednou, důležité je na takové potraviny myslet během dne a různě je kombinovat.

Čtěte také: Nepodceňujte spánek, apelují odborníci. Popsali jeho vliv na kila, sex i zásadní choroby

I když se vám některé mohou zdát drahé - protože třeba mandle rozhodně stojí více než obyčejné sušenky - nepotřebujete jich nakonec zase tolik a navíc dost možná do budoucna ušetříte za pilulky na hubnutí, protože se díky vyváženému jídelníčku nebudete přejídat a váha tak nepůjde nahoru.

Bát se jich nemusíte, naprostá většina z nich vám bude chutnat. A rozhodně fungují přinejmenším tak dobře jako různé potravinové doplňky, které rovněž slibují, že zaženou hlad.

25 potravin, které mírní pocit hladu

Mandle

Malá hrstka mandlí má mnoho zdravotních výhod. Jsou bohatým zdrojem antioxidantů, vitamínu E a hořčíku. Navíc pomáhají kontrolovat hladinu cukru v krvi, díky čemuž nebudete cítit brzy hlad. Efekt potvrdila i studie z roku 2019 zveřejněná v časopise Nutrients. Jen pozor, skutečně zůstaňte u malé hrstky, mandle jsou jako každé ořechy hodně kalorické.

Káva

Přemíra kafe může způsobit nervozitu a bolest žaludku, ale pokud jeho pití dokážete udržet pod kontrolou, pomůže vám kafe mít pod kontrolou i váš hlad. Obsažené látky  - zejména kofein a různé antioxidanty - zrychlují spalování a zároveň až na čtyři následující hodiny mírní chuť k jídlu.

Zázvor

Ať už v nějakém smoothie nebo v indickém pokrmu, zázvor funguje jako stimulant, který mimo jiné činí trávení výkonnějším a vy tak po jídle s ním nebudete mít hned tak hlad.

Avokádo

Avokádo plné vlákniny a pro srdce zdravých mononenasycených tuků je skvělým zdrojem živin. Jeho konzumace pomáhá snížit cholesterol, krevní cukr a navíc svědčí kostem. Efekt potvrdila i tahle studie.

Kajenský pepř

Pomocí může i koření, konkrétně kajenský pepř - pouhá půl lžička kajenského pepře může zrychlit metabolismus a způsobit, že tělo samo spálí více o něco více kalorií, než kdyby v jídle tohle koření nebylo.

Přečtěte si také: Za jaké potraviny se nevyplatí utrácet? Hnědý cukr ani fitness chlebíčky zdravější nejsou

Jablka

Jablka všech odrůd a typů potlačují chuť k jídlu z mnoha důvodů. Jednak v nich je hodně vlákniny a pektinu, navíc pomáhají regulovat hladinu glukózy. Špatné není ani to, že se člověk zabaví jejich pomalým žvýkáním, což mu pomůže uvědomit si, že žádný velký hlad neměl.

Vejce

Vejce nesmí na podobném seznamu nikdy chybět. Jejich triumfem je vysoký obsah snadno stravitelných bílkovin, jedno vejce jich obsahuje 12 gramů. Časopis Nutrients popsal, že vaječný protein je zvláště účinný, pokud jde o zahánění hladu. Rozhodně to dokáže lépe, než když si dáte třeba koblihu.

Voda

Ani bez vody by seznam nebyl úplný. Ne snad, že by přímo zaháněla hlad, ale často se stává, že pokud málo pijete, budete častěji jíst, ačkoli ve skutečnosti máte spíše žízeň. Začněte tím, že si po ránu dáte krom toho, co obvykle, sklenici vody. Někdy se rovněž vyplatí dávat si jí půl hodiny před každým jídlem.

"Denní doporučení pro dospělého člověka se pohybuje mezi 20 a 45 ml vody na kilo váhy," vyčísluje lékařka Zuzana Kožlejová. To u člověka vážícího 70 kilo představuje 1,4 až 3,15 litru v závislosti na námaze a počasí.

Batáty

Batáty jsou bohaté na vitamíny, plné vody i vlákniny. Každých 150 gramů sladkých brambor obsahuje téměř 5 gramů vlákniny. Obsahují speciální druh škrobu, který odolává trávicím enzymům, díky čemuž zůstanou ve vašem žaludku déle, a proto lépe zasytí.

Švestky Umeboshi

Máte často chuť na sladké, kterou není snadné překonat? Někdy zabere, když v takovém případě svoje tělo šokujete něčím kyselým. Jako třeba asijskou potravinou nazvanou umeboshi švestky, jde v podstatě o nakládané ovoce.

Mohlo by vás zajímat: Pitím k vysněné váze? Alkorexie trápí čím dál více mladých žen. Cesta do pekel, míní psychiatr

Zeleninová polévka

Horké zeleninové polévky – vývar se zeleninou stejně jako zeleninová polévka v podobě pyré - jsou dobré na zasycení. Dejte si malou misku před hlavním jídlem, pokud máte tendenci se jím přejídat.

Tmavá čokoláda

Překvapení? Čokoláda skutečně potlačuje chuť k jídlu. Nemyslíme to ale tak, že si máte zaplácat žaludek celou tabulkou. Zkuste si pomalu vychutnat čtvereček nebo dva hořké čokolády s alespoň 70 procenty kakaa. Pokud se vám zdá moc hořká, dejte si ji k neslazenému kafi, hned se vám bude zdát sladší.

Tofu

Tofu, bohatý zdroj rostlinných bílkovin, se nehodí jen pro vegetariány. Obsahuje hodně isoflavonu, studie zveřejněná v časopise Advances in Nutrition prokázala, že potlačuje chuť k jídlu.

Wasabi

Nemusíte jíst wasabi samotné, ale pokud si občas dáte sushi, dejte si ho i s touhle zelenou hmotou. Pikantní pasta přirozeně potlačuje chuť k jídlu a navíc má protizánětlivé účinky.

Zelený čaj

Vyzkoušejte čaj potlačující chuť k jídlu, díky němuž by se měly zmírnit vaše sklony bezmyšlenkovitě během dne něco mlsat nebo ujídat. Vděčíme za to kofeinu a katechinům v čaji obsaženým.

Ovesné vločky

Ovesné vločky, které obsahují více než 5 gramů bílkovin a 4 gramy vlákniny v půlce šálku, jsou nutričně bohatou potravinou, která vás po ránu dobře zasytí. Pozor, moc si je nedoslazujte. Rozhodně je to lepší volba než hotové snídaňové cereálie.

Čočka

Čočka je podobně jako ostatní luštěniny sytá a výživná – obsahuje téměř 18 gramů bílkovin a 16 gramů vlákniny na šálek. Dělejte ji jako přílohu, dávejte do polévky, použijte do salátu. Podle vědců je čočka mnohem lepší, pokud jde o vliv na hlad, než oblíbená cizrna.

Podívejte se na polévky, které pomáhají zhubnout

Zelená listová zelenina

Pokud hledáte vysoce výživné jídlo, které vás zasytí na hodiny, nemůžete vynechat zelenou listovou zeleninu, kterou si dáte syrovou nebo jemně orestovanou na troše oleje. Bavíme se o potravinách, jako je špenát, kapusta, brokolice.

Losos

Losos díky vysokému obsahu bílkovin vás zasytí na delší dobu. Navíc je to superpotravina, která dělá díky obsahu omega-3 kyselin dobře i vašemu mozku.

Skořice

Tohle koření se dá používat nejen do jablkového závinu. Posypte si skořicí ovesné vločky, ovoce nebo dokonce kávu, ať těžíte z její schopnosti potlačovat záchvaty hladu. Vděčí za to i obsahu vlákniny.

Řecký jogurt

Řecký jogurt má ve srovnání s obyčejným více bílkovin, jen volte nějakou méně tučnou variantu. Deset procent tuku už je trochu moc, nejlepší je bílý, se třemi procenty tuku. Jogurt udělá dobře i vašim střevům.

Chilli omáčka

Pokud to máte rádi pálivé, pak vězte, že čím pálivější, tím větší vliv na potlačení chuti k jídlu.  Dávejte si tabasco nebo jakoukoli ostrou chilli omáčku nejen na mexická jídla, ale třeba taky na míchaná vejce nebo do polévky.

Lněná semínka

Díky obsahu rozpustné vlákniny a esenciálních mastných kyselin jsou lněná semínka perfektním přísadou do jogurtu, smoothie nebo salátu. Jen se nejdříve umelte, lidské tělo nedokáže lněná semínka strávit celá.

Čtěte také: Lék proti obezitě překvapil vedlejšími účinky. Pomoci může i hubeným lidem, tvrdí studie

Salát

Funguje to podobně jako malá polévka před hlavním chodem. Dejte si malou mističku zeleninového salátu, než se posadíte třeba k obědu. Žaludku trvá asi 20 minut, než dá mozku najevo, že máte dost, malý salát zajistí, že se následujícím pokrmem nepřejíte.

Syrovátkový protein

Konzumace tohoto proteinového doplňku v koktejlech nebo smoothies účinně potlačuje hlad. K mání bývá například v prodejnách se zdravou výživou.

Zdroje: WebMD, Shape, Medical News Today, tiskové materiály MedicSpark.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 9. 2024

Vaše inspirace a představivost dnes stoupá, Berani. Možná se budete chtít pustit do nějakého uměleckého projektu. Výsledek by vás mohl příjemně překvapit. Vaše intuice je také na vysoké úrovni a vaše porozumění lidem kolem vás se výrazně zvýší. Nebojte se jednat na základě instinktu. Toto je jeden z těch dnů, kdy by měl zvítězit nad racionalitou a logikou.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.