Pražná neděle: Vymeťte kouty a skočte do potoka, zajistíte si tak sílu a zdraví na celý rok
Pražná neděle, druhá postní neděle, kdy se scházeli hospodáři v hospodě a přemýšleli, jak budou postupovat při jarní práci na poli. I druhá postní neděle, která odpočítávala čas do Velikonoc, je opředená spoustou tradic a rituálů, které naši předci dodržovali. Čím byste se mohli nechat inspirovat?
Pražmo – tradiční jídlo plné síly
Pražná neděle dostala svůj název podle pražma, což bylo tradiční jídlo v podobě praženého obilí, šlo zejména o pšenici, ječmen nebo žito. Lidé ho jedli samotné, přidávali ho do kaše nebo z něj vařili polévky, kterým se říkalo praženky. Věřilo se, že pražmo má po zimě moc očistit tělo a posílit ho.
Ukliďte si a vymeťte komíny
Lidé v dřívějších dobách využívali tuto neděli k důkladnému úklidu svých domovů, s úklidem byla spojena celá řada pověr. Nejčastěji byly zaměřené na to, aby se domu vyhnuly zlé síly a přitáhlo se do něj zdraví a štěstí. Vymetaly se komíny a temné kouty, aby se zrcadlila „špatná energie“, která mohla obyvatelům uškodit. Také se větraly peřiny, důvodem nebyla jen jarní svěžest, ale hlavně to, aby se lidé zbavili špatných snů a nemocí. A zapomenout se nesmělo ani na kropení domu svěcenou vodou, která jej měla ochránit proti zlým duchům.
Mohlo by vás zajímat: Mayský horoskop na následující dny: Přichází změny především ve vztazích
Skočte do ledové vody a noste červenou
Pokud chcete vyzkoušet některý z dávných zvyků, který vás má ochránit před nemocemi, zajistit pevné zdraví a sílu po celý rok, pak ráno, ideálně ještě před rozbřeskem, zajděte k tekoucí vodě a omyjte se. Po takové koupeli byste si měli zaručit nejen zdraví na celý rok, ale také krásu. Noste při sobě červenou stuhu nebo červený šátek, podle lidových tradic měla právě červená barva odpuzovat nemoci. A zapalte doma jalovec nebo šalvěj, protože očistí domov od zlých sil a nepříjemností.
Vyzkoušejte půst, prospějete svému zdraví
Lidé na Pražnou neděli dodržovali přísný půst, takže jedli jen jednoduchá jídla. Kromě pražma se na stole objevily ovesné nebo jáhlové kaše, které posilovaly tělo, jedlo se také sušené ovoce a med, což byl přirozený zdroj energie po dlouhé zimě. A popíjely se bylinkové čaje, nejčastěji to byla kopřiva, která má schopnost detoxikovat tělo, bříza, která čistí krev, a heřmánek na uklidnění.
Horoskop na nový týden:
Zdroj: PhDr. Alena Vondrušková: Český lidový a církevní rok (MOBA), Martin Bestajovský: Lidové obyčeje a nápady pro šikovné ruce. Jaro (Computer Press)