Květná neděle: Tradiční oslava jara a symbol naděje. Nepečte a kupte si něco nového na sebe

Květná neděle je den, kdy si křesťané připomínají Ježíšův triumfální návrat do Jeruzaléma. Lidé tehdy vítali Ježíše jako krále, rozprostírali před ním své pláště a ratolesti. Tato událost se stala symbolem naděje a nových začátků. Není divu, že se k ní váže i celá řada tradic a pověr. Co byste měli dělat?

Květná neděle, nebo také Palmová, Pašijová či Beránková, zahajuje nejdůležitější období Velikonoc, a tím je Svatý týden. Je symbolem jara a naděje. Větvičky a pomlázky představují obnovu přírody po zimě a také symbolizují sílu a ochranu. Vajíčka pak připomínají nový život a radostnou atmosféru Velikonoc. Květná neděle připadá na neděli před Velikonocemi a nikdy není ve stejný den.

Kdy bude Květná neděle v příštích letech?

Rok Datum
Květná neděle 2024 24. března
Květná neděle 2025 13. dubna
Květná neděle 2026 29. března
Květná neděle 2027 21. března
Květná neděle 2028 9. dubna
Květná neděle 2029 25. března

Zvyky a tradice

Lidé i dnes dodržují celou řadu tradic a zvyků, které se dochovaly už po celá dlouhá staletí. Jedním z nich je třeba i to, že by se o Květnou neděli nemělo péct. Lidé totiž věřili, že kdyby něco upekli, zapekli by tím květy na stromech a přišli by tak o všechnu úrodu. Neděli proto raději věnovali mším a bohoslužbám. Do kostela si přinášeli větvičky, nejčastěji vrbové, které jim kněz požehnal a lidé si je potom odnášeli domů a věřili, že je ochrání před vším zlým. Větvičky se také svazovaly stuhami, obvykle červenou, jejíž barva symbolizovala krev Ježíše Krista.

Nezapomínalo se ani na pořádný úklid domu. Vymetalo se z domovů všechno staré, aby mohlo uvolnit místo novému. Ale také se měly vymést neřesti. A pokud dodržujete tradici, že si kupujete něco nového na sebe, pak podle starých tradic byste to měli udělat právě na Květnou neděli. Nové kousky oblečení mají zaručit, že po celý rok budete jen kvést.

Jaký bude velikonoční týden podle karet?

Zdroje: Český lidový a církevní rok (Alena Vondrušková), Lidové obyčeje a nápady pro šikovné ruce Jaro (Martin Bestajovský)


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.