Celebrity

30. října 2023 14:30

Tomáš Durčák

Dabér Chandlera zemřel stejně jako Matthew Perry předčasně. Prohrál boj s rakovinou

Představitele Chandlera ze slavného seriálu Přátelé si smrt vzala ve věku pouhých 54 let. Podobně jako Matthew Perry však skončil i muž, který jeho nejslavnější roli daboval do češtiny, a sice Rostislav Čtvrtlík. Jeho život totiž kvůli zákeřné nemoci vyhasl ještě před padesátkou.

Jeho jméno dobře znají všichni fanoušci Přátel. Zaznělo totiž v každé úvodní znělce. Rostislav Čtvrtlík daboval postavu Chandlera celých deset řad veleúspěšného seriálu. Ještě před jeho koncem se však v roce 1999 dozvěděl, že má na mozku nádor.

Čtěte také: Vědci našli extrémně účinný lék prodlužující život. Bohužel způsobuje rakovinu mozku

Známý dabér byl však rozhodnut zákeřnou rakovinu porazit. Postupně podstoupil tři náročné neurochirurgické zákroky s vírou, že se dokáže zcela vyléčit. Zároveň mezi operacemi podstupoval i chemoterapie. „Chci se vrátit do práce. Televize, knížky a procházky brzy začnou nudit,“ řekl po v té době Blesku s pevným rozhodnutím vrátit se co nejdříve zpět k dabingu.

Jeho stav se však i přes veškeré snahy lékařů postupně neustále zhoršoval. V listopadu roku 2010 musel být ze svého bytu v Praze na Malé Straně přesunut do trvalé lékařské péče. Chemoterapie a postupující rakovina výrazně změnily jeho vzhled. Nikomu však o svém špatném stavu nedal vědět, nechtěl, aby se o něj někdo známý musel starat. Čtvrtlíkovi kolegové si proto informaci o jeho smrti přečetli až v médiích.

Mohlo by vás zajímat: Zesnulý dabér Dalimil Klapka se těšil na devadesátku. Co před smrtí plánoval?

Rostlislav Čtvrtlík vystudoval DAMU a poté působil jako herec nejdříve ve Státním divadle v Brně a poté v pražském Divadle pod Palmovkou. Mimoto hostoval v řadě dalších divadel a okrajově se věnoval i herectví v televizi. Se zákeřným mozkovým nádorem bojoval celkem 12 let. Svou bitvu nakonec prohrál, podobně jako představitel Chandlera Matthew Perry, kterého zřejmě ke smrti dohnal dlouholetý zápas se závislostmi.

Matthew Perry se utopil ve vířivce, příčina smrti se stále vyšetřuje:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.