Deprese a emoční stres ovládl přeživší z 11. září

Ten den si pamatujeme všichni. Nevěřili jsme vlastním očím. V České republice bylo slunečno, zatímco na dolním Manhattanu se snášel prach ze zřícených dvojčat. A zoufalí lidé hledali svoje blízké.

Kvůli teroristickým útokům z 11. září 2001 zemřelo 2996 lidí. V přímém důsledku útoků zahynulo až 372 cizích státních příslušníků, z nichž dva byli Češi. Pro Ameriku to znamenalo jediné. Ze země, jež z prachu dokázala vytvořit americký sen, za kterým se hnal celý svět, se stal stát, který ovládl strach.

Emoční stres se v případě teroristických útoků vkradl poměrně nenápadně. Každý byl zaskočený. V tom horším případě byly obětí útoků jeho blízcí, v tom lepším měl ve svém okolí někoho, kdo o svého blízkého přišel. Strach a deprese byly v podstatě to nejmenší zlo, co mohlo amerického občana v tu dobu potkat.

Jelikož se emoční stres často projevuje poruchami spánku, soustředění nebo úlekovými reakcemi, u některých postižených se příznaky prostě ztratily ve víru situace. Může však způsobovat i deprese, generalizovanou úzkostnou poruchu, různé závislosti, nebo choroby typu kompulzivního shromažďování.

Tento případ máte možnost vidět v dokumentu Prima love Po krk v odpadcích. Více informací najdete v našem článku.

Učebnicový případ emočního stresu

Příkladem jako z učebnice je známá Afroameričanka Marcy Borders (38). Její fotografie, jak je od hlavy po paty pokrytá prachem, obletěla celý svět. Marcy tenkrát pracovala v jednom z dvojčat. Vyvázla náhodou, ale do půl roku od útoků zhubla o třetinu své váhy, začala pít a k tomu se přidalo braní heroinu. Až ve chvíli, kdy jí příslušné orgány odebraly děti, pokusila se dát znovu do pořádku…

Emoční stres je tématem dokumentu Po krk v odpadcích, který uvidíte v úterý ve 20.15. Barbara, hrdinka, dokumentu, se s takovým stresem vypořádala velice bolestivě...

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.