Jean Reno řeší zločin na Place Vendôme. Dobré adrese umělců i slavné Coco

Práce tentokrát zavede detektiva Jo St-Claira na slavné náměstí Place Vendôme. V tamních rozsáhlých podzemních garážích totiž leží mrtvý muž. Než zjistíte, co se oběti stalo osudným, mrkněte na pár zajímavostí o tomto působivém místě. Další Zločiny nad Seinou uvidíte ve středu od 20:15 na Love.

Architekt krále Slunce

Náměstí navrhl dvorní architekt krále Slunce Jules Hardouin Mansart, od počátku 18. století zde stávala také jedna z prvních „moderních“ jezdeckých soch zobrazující krále Slunce, která však nepřežila Velkou francouzskou revoluci. Fasády domů kolem náměstí, které navrhl právě Mansart, a pozdější kupující se zavázali, že budou respektovat jednotný vzhled náměstí, se zachoval v takřka neporušené podobě přes 300 let. Od napoleonských dob náměstí navíc zdobí také bronzový Vendômský sloup k oslavě vítězství francouzské armády u Austerlitz se sochou Napoleona na vrcholu. Původní sice za Pařížské komuny v roce sloup 1871 zbořili, už o dva roky později byl však postaven nový. Mimochodem slavný „malý velký muž“ se inspiroval římským Trajánovým sloupem. A monument stojí na místě někdejší Ludvíkovy sochy.

Místo módy i posledního odpočinku

Na Place Vendôme začíná slavná „nákupní“ ulice s luxusním zbožím rue de la Paix, která nejvíc proslula drahými šperky – už v roce 1898 tu otevřel obchod Cartier. Na samotném náměstí dříve bývalo mnoho módních salonů, v současnosti zde však na čísle 28 sídlí pouze Charvet (zato už více než 130 let) a značka Chéruit, která se na slavném náměstí znovu usídlila před šesti lety. Na Place Vendôme se však nechodilo jen za nákupy, nebo památkami – když v roce 1990 zemřel americký umělec Keith Haring, hrst jeho popela přinesla právě na Place Vendôme sama Yoko Ono. Údajně jí to řekl Haringův duch.

Známí obyvatelé

Place Vendôme má i své slavné obyvatele – ostatně sídlí na něm také proslulý, smetánkou oblíbený Hotel Ritz. Právě v něm měla po více než 30 let svůj apartmán slavná návrhářka Coco Chanel a roku 1971 zde také zemřela. V jednom z domů na tomto náměstí před 165 lety naposledy vydechl také polský skladatel Frederic Chopin, dalšími slavnými obyvateli Place Vendôme byli třeba milenka Napoleona III. a jedna z klíčových osobností rané fotografie Virginia Oldoini, hraběnka z Castiglione, či známý lékař a gynekolog Samuel Jean de Pozzi. Ten mimo jiné svědčil v neblaze proslulém procesu s Alfrédem Dreyfusem a stál na straně spisovatele Émila Zoly, který věřil, že Dreyfus, obviněný z vlastizrady, je nevinný.

Na Place Vendôme nenajdete ani parkující auta – od těch historickému prostoru ulehčilo rozsáhlé podzemní parkoviště. A právě tam na seriálového detektiva v podání Jeana Reno čeká další „práce“.

Zločiny nad Seinou ve středu od 20:15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 4. 5. 2024

Berani, dnes se možná nebudete moci soustředit na práci. Vaše hlava může být v oblacích a váš smysl pro detail vás může poněkud zklamat. Netřeba dodávat, že tento den není vhodný k tomu, abyste se pouštěli do nových, obtížných nebo komplikovaných úkolů. Soustřeďte se na rutinní činnosti, které zvládnete bez přemýšlení. Takto zvládnete celý den, aniž byste se z toho zbláznili.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.