Pohlednice užívání si života. To je Dobrý ročník s Russellem Crowem

"Pokud byl Gladiátor metaforou smrti, Dobrý ročník je metaforou života," říká Russell Crowe o druhé spolupráci s režisérem Ridleym Scottem, který má na svědomí právě úspěšného Gladiátora. Ani filmoví kritici se nemohli nabažit neuvěřitelné pohlednice krásného života v Provence.

Je vědecky prokázáno, že jedna sklenka vína denně vám rozproudí notnou dávku životní energie v žilách. O co slastnější je to pocit, když si takovou sklenku můžete užívat v Provence. Stejně tak jako si to vychutnává oscarový herec Russell Crowe ve filmu Dobrý ročník, který uvidíte na Prima love v neděli ve 20.15.

"Napiš knihu a já ji zfilmuji."

Film Dobrý ročník je větší fenomén, než se na první pohled zdá. Už jen v momentě, kdy se dostáváme k jeho vzniku. Za příběhem Maxe Skinnera, který opouští tvrdý svět londýnského byznysu, aby si mohl vystavět nový život na jedné z vinic v malebné Provence, nestojí totiž nic jiného než láhev výborného francouzského vína. Anglický režisér Ridley Scott a spisovatel Peter Mayle žijí v Provence a při jednom ze svých filozofických večerů, kde se promile přestávají počítat, Ridley Scott nadhodil, že by právě jeho společník měl napsat knihu a on ji natočí. A tak metafora užívání si života s názvem Dobrý ročník mohla začít.

Australan Russell Crowe se vžil do role muže, který se po smrti svého strýčka vrací na vinici, kde prožil nejkrásnější část dětství. Přestože chce hodit minulost za hlavu a vinici co nejdříve prodat, v okamžiku příjezdu do úžasné oblasti na jihu Francie se začne odvíjet zcela nová a opojná kapitola jeho života, v jejímž průběhu v sobě nalezne to, co už od dětství postrádá. A mimo jiné i krásnou ženu, majitelku kavárny, která ho naučí milovat život po francouzsku. Tu nehraje nikdo jiný než krásná Marion Cottilard.

Úspěch filmu nezaručen

Příběh Maxe Skinnera, jenž se po tvrdé práci rozhodne užívat si trochu života, ovšem americké diváky příliš nenadchl. Zatímco filmoví kritici byli nadšeni, američtí návštěvníci kin se nedokázali ztotožnit s jinou životní filozofií než je ta wallstreetovská. Americké heslo pracuj, vydělávej, buď úspěšný a pak najdeš svoje štěstí je totiž trochu vzdálené příběhu Maxe Skinnera, jenž opustí svůj život jako z obálky lifestolvých časopisů, kde je úspěch synonymem pro životní štěstí.

Lokace, kterou turisti milují doteď

Jedním z dalších fenoménů Dobrého ročníku je i fakt, že autoři vybrali krásné lokace, které ještě teď díky filmu zažívají horlivý příval turistů. Děj filmu se odehrává hlavně na zámečku ze 17. století Chateau la Canorgue, kde žijí už čtyři generace majitelů blízkých vinic. K majitelům jezdil sám spisovatel Mayle pravidelně pro víno. Některé scény se točily i v Gordes, krásná slavnost u jezera byla zfilmována v Cucuronu.

Užijte si krásný večer s filmem Dobrý ročník na Prima love ve 20.15!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.