Kdy bude jaro? Pozorujte rostliny a naslouchejte ptákům, mají nejlepší předpověď

Meteorologové nejsou zcela neomylní, to se ovšem nedá říct o přírodě. Kdo chce vědět, zda je teplé počasí už opravdu za rohem, nebo si na něj naopak budeme muset ještě počkat, může pozorovat znaky ve svém okolí. Vnímejte přírodu a ta vám napoví, kdy přijde jaro.

Sledovat lze například zvířata, jejichž chování je nápovědou, co následující dny a týdny přinesou. Stejně poznáte mnohé podle rostlin. Příroda sama o sobě poskytuje tu nejlepší předpověď, díky které zjistíte, zda už je změna za rohem.

Mohlo by vás zajímat: Hromnice: Významný svátek našich předků určoval, jak dlouhá bude zima

Například v Řecku už dlouhé roky spojují s přicházejícím jarem kukačky. Místní tvrdí, že jakmile v novém roce poprvé uslyšíte kukačku, jejíž zvuky jsou nezaměnitelné, jedná se o jasné znamení, že jaro je tady. Kukačky jsou stěhovaví ptáci a na zimu odlétají za teplem. Na jaře se vracejí, aby nakladly svá vajíčka do hnízd jiných ptáků. Co dalšího lze pozorovat?

Zvonky

Nemusíte se přírodou procházet zrovna často a být experti, abyste znali rostlinu známou jako zvonek. Její fialovomodré květy přitahují pozornost a je těžké je přehlédnout. Roste především na horských loukách a daří se jí na slunci. Když uvidíte kvést zvonky, můžete to považovat za časné znamení, že jaro přichází. Pokud rostou v blízkosti lesa, listy a větve probouzejících se stromů jim časem mohou sebrat světlo.

Ptačí zpěv

Jakmile se jaro chystá vystřídat zimu, teploty začnou alespoň trochu stoupat a slunce dostane více prostoru, příroda se znovu rozezní ptačím zpěvem. Mezi první jarní pěvce patří podle České společnosti ornitologické budníček menší, jehož štěbetání nepřeslechnete, umí být všudypřítomný. Jakmile ho uslyšíte, můžete se začít radovat. Melodické zvonkohry později vyluzuje například i sýkora koňadra.

Probouzení zvířat

Někteří živočichové na zimu reagují zimním spánkem, v čemž by je lidé často rádi následovali. Tito tvorové si dělají zásoby tuku, díky kterým mohou mrazivé období strávit v klidovém režimu. Jakmile tedy venku uvidíte například ježka či netopýra, můžete si být jistí, že jaro je za rohem. Tato zvířata je samozřejmě snazší pozorovat při večerních procházkách, protože přes den přílišnou aktivitu nevyvíjejí.

Boxující zajíci

Když se v období námluv, tedy především na počátku jara, na jednom poli sejde více zajíců, započne mezi nimi boj o to, komu teritorium patří a kdo se stane otcem budoucích malých zajíčků. Přízeň samice si musí samci vybojovat, a proto spolu boxují. Jakmile tedy uvidíte zápas dvou ušáků, můžete si být téměř jistí, že ochlazení a další zimní týdny už není třeba vyhlížet.

Mohlo by vás zajímat: Před námi je nový čínský rok. Bude mu vládnout mírné a láskyplné znamení Zajíce

Čmeláci

Čmeláčí královny jsou první, které se po zimní hibernaci probouzejí. Z dutin pod zemí je ven vylákávají právě jarní sluneční paprsky, tedy jasná příležitost se posilnit před hledáním hnízdiště. Slunce je většinou probere skutečně až tehdy, kdy je pro ně venku dostupná potrava. Pokud tedy uvidíte čmeláka, můžete se těšit na jaro.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.