Zdraví a nemoci

23. dubna 2024 16:35

Ema Bártová

Nemocné ledviny nebolí. Problém se může projevit i únavou či svěděním pokožky

Snad každý slyšel o tom, jak moc bolí ledvinová kolika. Občas se někdo potýká s horečkou kvůli zánětu ledvin. Existují ale i další potíže s tímto párovým orgánem, které se dlouho nemusí projevit. Člověk tak vůbec nemusí tušit, že mu hrozí například ledvinové selhání. Jak něčemu podobnému předejít?

Zvýšená únava, poruchy spánku, suchá a svědící pokožka, ale také třeba otoky kolem očí, oteklé kotníky či svalové křeče a potíže se soustředěním. To jsou problémy, kterými občas trpí kdekdo. Pokud se ale objeví náhle, pohromadě – ne nutně všechny najednou – a neodeznívají, raději zpozorněte. Může jít o příznak potíží s ledvinami.

Čtěte také: Pozor na špatný spánek. Negativně vám může ovlivnit budoucnost, ukázala studie

Mnoho lidí přitom spoléhá na to, že kdyby snad s ledvinami něco měli, bolely by je, případně by se to odrazilo na vzhledu moči. Jenže tak to vůbec být nemusí, i když některé potíže se projevují i takto nebo se ohlásí častějším nutkáním na malou.

„Chronické onemocnění ledvin bude brzy pátým nejčastějším onemocněním, kvůli kterému budou lidé umírat. Zcela zásadní je prevence spočívající v zachycení nemocných, kteří o svém onemocnění zatím neví,“ vysvětluje profesor Ondřej Viklický, přednosta transplantačního centra pražského Institutu klinické a experimentální medicíny. Podle něj může potíže s ledvinami odhalit každý praktik a s léčbou se dá začít tak, aby se zhoršování funkce ledvin zpomalilo. Díky tomu pacient například neskončí na dialýze nebo se nutnost použití této metody o mnoho let oddálí.

Když ledviny nestíhají

Když už člověk nedorazí na prevenci, měl by si všímat příznaků, které mohou znamenat potíže s ledvinami, a vyrazit k lékaři kvůli nim. Za většinou z nich stojí fakt, že klesá kapacita ledvin, pokud jde o čištění krve, a v krvi se tak hromadí zplodiny metabolismu. Únavu coby projev slábnoucích ledvin může provázet anémie, nedostatek železa zjistitelný pomocí odběru krve.

Mohlo by vás zajímat: Krev na vás prozradí víc, než si myslíte. Co všechno z ní lze zjistit?

Ledviny čistí krev a tím i tělo od zplodin metabolismu, které pak z těla odcházejí spolu s močí. Zásadní jsou také proto, že pomáhají regulovat množství tekutin v těle a tím i krevní tlak. Krom toho produkují hormon erytropoetin, který je potřeba k tvorbě červených krvinek, a ledviny ovlivňují i to, jak tělo hospodaří s vitaminem D. Díky zdravým ledvinám máme silné kosti a správné množství minerálů v krvi. Pokud je jejich hladina rozhozená, projevuje se to mimo jiné svěděním kůže. Konkrétně za křeče nohou ve spojitosti s ledvinami může nedostatek vápníku a rozhozené hospodaření s fosforem.

Problém s bílkovinami

Častější močení je sice otravné, ale může jít jen o projev banální močové infekce, dokonce i když se v moči objeví krev – pro takovou infekci je typické, že nastupuje rychle a močení je velmi bolestivé. Pokud se krev v moči objevuje bez jiných příznaků svědčících o akutní nákaze, může to být způsobeno ledvinovými kameny nebo nádorem. Časté noční močení u mužů většinou souvisí se zvětšenou prostatou.

Přečtěte si také: Ivo Šmoldas popsal problémy se zdravím: Mám tři ledviny, ale jsem teď spokojený

Zpěněná moč svědčí o tom, že se do ní vyplavují bílkoviny, konkrétně albumin. Může to být přechodný stav, ale také projev poruchy ledvin, které už nezvládají filtrovat vše, co by měly. Důsledkem toho jsou oteklé oči, zatímco kotníky otékají kvůli zadržování sodíku v těle, což bývá rovněž způsobeno snížením funkce ledvin. Otoky nohou mohou vypovídat i o jiném závažném zdravotním problému, například se srdcem či játry, případně s žílami.

Lidé s nemocnými ledvinami ve srovnání s běžnou populací více trpí spánkovou apnoí, tedy opakovanými zástavami dechu ve spánku, kvůli nimž nemají v krvi dostatek kyslíku. Onemocnění ledvin častěji postihne jedince s nadváhou či obezitou. Na druhou stranu mohou potíže s ledvinami snižovat chuť k jídlu, ale to je velmi běžný příznak provázející i mnoho jiných zdravotních poruch včetně potíží s psychikou.

Potíže se spánkem trápí čím dál více lidí, příčiny jsou různé:

Jak se vyšetřují ledviny

Základní vyšetření ledvin je velmi jednoduché. Je třeba u praktika odevzdat vzorek moči, pomocí testovacích papírků se tak vyhodnotí například bílkoviny a cukry v moči – ideálně každé dva roky. Pokud člověk spadá do rizikové skupiny, což jsou například lidé starší 50 let, zvláště pokud se potýkají s cukrovkou, vysokým krevním tlakem nebo nemocemi srdce a oběhu, měl by lékař každé čtyři roky nechat provést podrobné laboratorní vyšetření funkce ledvin na základě odběru krve. V případě podezření na potíž s ledvinami lékař pošle pacienta na ultrazvukové vyšetření ke specialistovi.

„Kromě obecných doporučení se v péči o zdraví ledvin velmi vyplatí pravidelné preventivní prohlídky u praktických lékařů spojené se základním vyšetřením moči na přítomnost bílkovin či červených krvinek. Řada onemocnění ledvin totiž nebolí a jejich záchyt v časném stadiu je možný jen díky preventivním prohlídkám,“ vysvětlil profesor Karel Krejčí, vedoucí nefrologického oddělení ve Fakultní nemocnici Olomouc. Zdůrazňuje, že pokud člověk trpí chorobou spojenou s rizikem poškození ledvin, například cukrovkou nebo vysokým tlakem, je jejich správná léčba zcela zásadní. „Celkově mají nejvíce problémů s ledvinami a poškozením jejich funkce právě diabetici a lidé, kteří mají dlouhá léta vysoký krevní tlak,“ dodal lékař. Dokládá to například tato studie.

Přečtěte si: Nebezpečná doba plastů. Do těla se dostanou konzumací ryb i pitím sáčkového čaje

Jako prevence, pokud jde o ledviny, funguje kvalitní a vyvážený jídelníček, omezení solení a dostatečný příjem tekutin. Moč má být světle žlutá. Nedostatečný příjem tekutin se projevuje močí tmavě žlutou až oranžovou, Vadí ale, i když jich je příliš a moč je bezbarvá, protože ledviny velké množství tekutin přetěžuje.

Mimochodem, oblíbené pivo se na „proplachování“ ledvin nehodí, ačkoli tomu mnoho lidí věří. Podle nefrologa Krejčího zvyšuje podíl kyseliny močové a přispívá tak ke vzniku ledvinových kamenů. Pravděpodobnost potíží s ledvinami rovněž zvyšuje kouření, alkohol a také příliš časté užívání volně prodejných léků na bolest.

Zdroje: mayoclinic.orgkidney.org

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 10. 2024

Cesty se budou pravděpodobně potýkat s mechanickými potížemi a zpožděními všeho druhu. Nakonec se do cíle dostanete, ale budete muset být trpěliví. Pokud míříte na letiště, nezapomeňte si s sebou vzít dlouhou knihu, aby bylo čekání snesitelnější. Pokud míříte jen přes město, vezměte si s sebou oblíbenou hudbu, která vám zlepší náladu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.