Celebrity

28. září 2023 14:43

Josef Šťastna

Proslavil se jako Brumbál, měl ale zazářit i jako James Bond. Gambon zemřel ve věku 82 let

Ve věku 82 let zemřel britský herec Michael Gambon, který se do srdcí fanoušků zapsal jako Albus Brumbál z příběhů o čarodějnickém učni. Zprávu o úmrtí herce, který měl být také agentem Jamesem Bondem, přinesl s odkazem na vyjádření rodiny deník The Guardian.

„S hlubokým zármutkem oznamujeme, že odešel Sir Michael Gambon. Milovaný manžel a otec pokojně zemřel v nemocnici, se svoji ženou Annou a synem Fergusem po boku,“ cituje web Sky News prohlášení rodiny. Herec podle prvních zpráv prohrál boj se zápalem plic.

Gambon se proslavil jako Albus Brumbál, ale měl velkou šanci zazářit také jako agent 007. Jenže roli Jamese Bonda odmítl. Studio Eon Productions skvělému herci nabídlo, aby převzal žezlo po Georgi Lazenbym a stal se agentem jejího veličenstva. Když Gambon roli odmítl, agentem 007 se stal Sean Connery.

Svoji hereckou kariéru započal Gambon před více než 60 lety. Rodák z Dublinu odjel za prací do Londýna. Věnoval se ochotnickému divadlu a uspěl v konkurzu do Londýnského národního divadla Old Vic, kde spolupracoval s Laurencem Olivierem.

Gambon dostal i šlechtický titul

Shakespearovský herec Gambon byl nominován na ceny Emmy a Zlatý glóbus za ztvárnění amerického prezidenta Lyndona Johnsona v televizním filmu Cesta do války. Hrál také ve filmech Gosford Park a Ospalá díra. Divákům se představil i jako slavný francouzský detektiv Jules Maigret v seriálu stanice ITV. V roce 1998 byl povýšen do šlechtického stavu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemřel druhý Brumbál. Slavného herce znáte i z Ospalé díry nebo Paddingtona

V roli ředitele kouzelnické školy v Bradavicích nahradil Gambon Richarda Harrise. Ten byl profesorem Brumbálem v prvních dvou dílech Harryho Pottera, ale v říjnu 2002 zemřel na rakovinu.

Sdílejte článek
Štítky Londýn James Bond Zlatý glóbus Harry Potter herec The Guardian Lyndon B. Johnson Sean Connery Sky News Albus Brumbál Michael Gambon Eon Productions Komisař Maigret

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.