Vánoce

3. prosince 2023 06:30

Petra Martišková

První adventní neděle je plná kouzel a magie. Červená svíčka prý dokáže přivolat lásku

Právě dnes zapálíme na adventním věnci první svíčku a začínáme tak odpočítávat čtyři neděle do Vánoc. Je jasné, že už od pradávna je tento čas spojen s kouzly, magií a nejrůznějšími rituály. Jak si přivolat o první adventní neděli lásku?

Advent plný zákazů

Slovo advent pochází ze slova „adventus“, což znamená příchod. V křesťanství je to doba očekávání narození Ježíše Krista a adventní čas končí právě na Štědrý den jeho příchodem na svět. Adventní čas však nebyl dříve plný radosti a hojnosti. Naopak, byla to doba střídmosti a spousty zákazů. Lidé museli dodržovat půst, zakázané bylo pořádat veselice, tancovačky nebo svatby.

Kouzelné tradice

I když to dnes, kdy se pořádají nejrůznější vánoční večírky, party a o střídmosti nemůže být ani řeč, zní téměř neuvěřitelně, lidé měli advent velmi rádi. Scházeli se, aby společně předli nebo drali peří, a přitom si vyprávěli nejrůznější legendy, pověsti a historky. Ale také veselé příběhy a pohádky. Byl to pro ně čas, který trávili v poklidu se svými blízkými. Každou neděli pak chodili do kostela na adventní mše, tam si připalovali tzv. rorátní svíce. Odtud byl už jen krůček k adventnímu věnci.

Čtěte také: Velký horoskop na prosinec: Býky čeká velké zklamání, Kozorohům hrozí přepracování

Adventní věnec vznikl v sirotčinci

Za existenci adventního věnce vděčíme Johannu Hinrichovi Wichernovi, hamburskému vychovateli v nuzném sirotčinci. Bylo to v roce 1839, kdy za ním děti neustále chodily a ptaly se, kdy už konečně budou Vánoce. A on jim vyrobil ze starého dřevěného kola adventní věnec, na kterém bylo devatenáct malých červených svíček a čtyři velké bílé. Děti každý den zapalovaly jednu malou svíčku a v neděli pak velkou a s nadšením odpočítávaly dny do Štědrého dne.

Kolik svíček je správně?

Tento zvyk se velmi rychle zabydlel i v okolních domácnostech a nakonec se rozšířil do celého světa. Postupem času však adventní věnec změnil svou podobu. Zachovaný zůstal tradiční kruh, který symbolizuje věčnost, a měl být ze zeleného základu, jež symbolizuje život, svíček také ubylo. Nejprve jich bylo pět, kdy každá ze svíček symbolizovala jednu adventní neděli a pátá pak samotného Ježíše Krista. Později se počet ustálil na čtyřech, přičemž tradiční barva byla fialová a třetí svíčka měla být růžová, což je barva naděje a zrození. Až si budete postupně svíčky zapalovat, nezapomeňte, že se to dělá proti směru hodinových ručiček.

Mohlo by vás zajímat: Co mají znamení nejraději na Vánocích: Střelci čas s rodinou, Ryby tradice

Kouzlo, kterým si přivoláte lásku a plodnost

Padá na vás v době před Vánoci smutek z toho, že nemáte po boku nikoho, s kým byste sdíleli vánoční atmosféru? Toužíte po lásce, ale ta stále nepřichází? Nebo snad toužíte po miminku, ale nedaří se? Vyzkoušejte o první adventní neděli kouzlo pro přivolání lásky a plodnosti. Najděte si klidné místo, kde vás nikdo nebude rušit, a zapalte červenou svíčku. Sledujte mihotavý plamínek a zašeptejte do něj své přání. Své přání můžete také napsat na papír a pak jej spálit.

Jaké budou Vánoce podle výkladu karet?

Zdroj: České Vánoce - Petr Herynek (Grada 2008), wikipedia.org


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.