Vánoce

3. prosince 2023 06:30

Petra Martišková

První adventní neděle je plná kouzel a magie. Červená svíčka prý dokáže přivolat lásku

Právě dnes zapálíme na adventním věnci první svíčku a začínáme tak odpočítávat čtyři neděle do Vánoc. Je jasné, že už od pradávna je tento čas spojen s kouzly, magií a nejrůznějšími rituály. Jak si přivolat o první adventní neděli lásku?

Advent plný zákazů

Slovo advent pochází ze slova „adventus“, což znamená příchod. V křesťanství je to doba očekávání narození Ježíše Krista a adventní čas končí právě na Štědrý den jeho příchodem na svět. Adventní čas však nebyl dříve plný radosti a hojnosti. Naopak, byla to doba střídmosti a spousty zákazů. Lidé museli dodržovat půst, zakázané bylo pořádat veselice, tancovačky nebo svatby.

Kouzelné tradice

I když to dnes, kdy se pořádají nejrůznější vánoční večírky, party a o střídmosti nemůže být ani řeč, zní téměř neuvěřitelně, lidé měli advent velmi rádi. Scházeli se, aby společně předli nebo drali peří, a přitom si vyprávěli nejrůznější legendy, pověsti a historky. Ale také veselé příběhy a pohádky. Byl to pro ně čas, který trávili v poklidu se svými blízkými. Každou neděli pak chodili do kostela na adventní mše, tam si připalovali tzv. rorátní svíce. Odtud byl už jen krůček k adventnímu věnci.

Čtěte také: Velký horoskop na prosinec: Býky čeká velké zklamání, Kozorohům hrozí přepracování

Adventní věnec vznikl v sirotčinci

Za existenci adventního věnce vděčíme Johannu Hinrichovi Wichernovi, hamburskému vychovateli v nuzném sirotčinci. Bylo to v roce 1839, kdy za ním děti neustále chodily a ptaly se, kdy už konečně budou Vánoce. A on jim vyrobil ze starého dřevěného kola adventní věnec, na kterém bylo devatenáct malých červených svíček a čtyři velké bílé. Děti každý den zapalovaly jednu malou svíčku a v neděli pak velkou a s nadšením odpočítávaly dny do Štědrého dne.

Kolik svíček je správně?

Tento zvyk se velmi rychle zabydlel i v okolních domácnostech a nakonec se rozšířil do celého světa. Postupem času však adventní věnec změnil svou podobu. Zachovaný zůstal tradiční kruh, který symbolizuje věčnost, a měl být ze zeleného základu, jež symbolizuje život, svíček také ubylo. Nejprve jich bylo pět, kdy každá ze svíček symbolizovala jednu adventní neděli a pátá pak samotného Ježíše Krista. Později se počet ustálil na čtyřech, přičemž tradiční barva byla fialová a třetí svíčka měla být růžová, což je barva naděje a zrození. Až si budete postupně svíčky zapalovat, nezapomeňte, že se to dělá proti směru hodinových ručiček.

Mohlo by vás zajímat: Co mají znamení nejraději na Vánocích: Střelci čas s rodinou, Ryby tradice

Kouzlo, kterým si přivoláte lásku a plodnost

Padá na vás v době před Vánoci smutek z toho, že nemáte po boku nikoho, s kým byste sdíleli vánoční atmosféru? Toužíte po lásce, ale ta stále nepřichází? Nebo snad toužíte po miminku, ale nedaří se? Vyzkoušejte o první adventní neděli kouzlo pro přivolání lásky a plodnosti. Najděte si klidné místo, kde vás nikdo nebude rušit, a zapalte červenou svíčku. Sledujte mihotavý plamínek a zašeptejte do něj své přání. Své přání můžete také napsat na papír a pak jej spálit.

Jaké budou Vánoce podle výkladu karet?

Zdroj: České Vánoce - Petr Herynek (Grada 2008), wikipedia.org


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 13. 5. 2024

Je pravděpodobné, že se vám podaří vše, co si dnes řeknete, Berani. Pokud vás brzdí obavy o integritu vztahu nebo dlouhodobé vyhlídky partnerství, můžete obavy rozptýlit přímou konfrontací s danou osobou. Možná zjistíte, že on nebo ona má stejné pocity jako vy. Upřímnost je dnes důležitá.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.