Zdraví a nemoci

21. srpna 2023 07:30

Komerční sdělení

Rakovina mi kompletně změnila život, říká Lucie Levá, která již po třetí podpořila kampaň Pantene Silná a Krásná

Lucie Levá je talentovaná fotografka a influencerka, které před pár lety obrátilo život na ruby vážné onemocnění – rakovina tlustého střeva s metastázemi v játrech. Po náročné a úspěšné léčbě však následoval další šok – Lucii se rakovina i přes veškerou snahu o zdravý životní styl znovu vrátila. V současnosti se snaží naplno užívat každého dne a ve spolupráci s kampaní Pantene Silná a Krásná již třetí rok podporuje ženy, které se potýkají s podobným osudem.

Rakovina přehodnotila moje priority

Zdrcující diagnózu zjistila Lucie v roce 2020 po téměř rok trvajících bolestech břicha. Nejprve lékaři s rakovinou střev vůbec nepočítali, jelikož toto onemocnění většinou mladé lidi nepostihuje a ani četná vyšetření ji neodhalila. Diagnózu rakoviny potvrdily až silné bolesti břicha, které Lucii dohnaly na pohotovost a spustily další sérii vyšetření. Ačkoliv samotné určení diagnózy trvalo poměrně dlouho, po jejím sdělení započala velmi rychlá a intenzivní léčba. Nejtěžší pro Lucii však nebyla samotná léčba, ale nejistota v tom, zda přežije.

Jak Lucie sama zmiňuje, rakovina v jejím životě změnila úplně všechno.

Naprosto mi přehodnotila moje životní hodnoty. Úplně jinak vnímám čas. Nedokážu mít dlouhodobé plány. Každý tři měsíce chodím na kontroly, takže funguji v intervalu těchto tří měsíců. Pokud jsou výsledky příznivé, tak si prostě užívám období po vyšetření. V tomhle cyklu žiji stále dokola,“ vysvětluje.

Návrat nemoci mi sebral víru

Ačkoliv byla léčba zákeřné rakoviny úspěšná, Lucii se bohužel po čase znovu vrátila. Právě návrat tohoto vážného onemocnění byl pro Lucii nejnáročnější: „Myslím, že právě návrat nemoci byl pro mě to nejhorší. Měla jsem pevnou víru a opravdu jsem hluboce věřila, že se mi nemoc nevrátí… ale ona se vrátila. A myslím, že v tento moment odešla i moje víra. Uvědomila jsem si, že nic nemám se svých rukách. A že nezáleží na tom, jak moc dbám na zdravý životní styl,“ dodává Lucie.

Nejdůležitější je to nevzdat

Vyrovnat se s diagnózou a těžkostmi léčby nejvíce Lucii pomohla její rodina a partner. Jak však vzápětí dodává, nejdůležitější je především odhodlání to nevzdat.

V současnosti je Lucie vyléčená, sama je však opatrná v používání termínu „zdravá“: „Nerada o sobě tvrdím, že jsem zdravá, jelikož stále chodím každé 2–3 měsíce na kontroly a nikdy nevím, co bude.“ Lucie se momentálně soustředí na nové životní cíle, nicméně dodává, že je opatrná v jakémkoliv plánování: „Po těchto dvou diagnózách zkrátka nejde žít stejně. Poslední měsíce začínám cítit, jak na mě ta zkušenost doléhá,“ popisuje.

Sdílení je důležité – své jizvy jsem přijala hned

Lucie také na svém Instagramovém účtu pravidelně a bez příkras hovoří o svých diagnózách, léčbě i jejích následcích. Účet založila především proto, aby mohla sdílet své trápení a poznala lidi s podobnou diagnózou. Její tvorba je autentická a jak sama dodává, ukazuje realitu přesně takovou, jakou ji vidí.

Nesnažím se ze sebe dělat někoho lepšího. Velký problém sociálních sítí je faleš… a tu u mě opravdu neuvidíte,“ podotýká.

V současnosti se na sociálních sítích snaží své sledující edukovat a povzbudit, a nadále sdílí i svůj každodenní život. Své zjizvené břicho se, jak sama říká, ukazovat nebojí: „Jizvy jsem přijala okamžitě a vůbec jim nevěnuji pozornost a nevadí mi. Přijde mi, že v kontextu závažnosti nemoci jsou totálně nepodstatné. Důležitější je pracovat se svojí psychikou a jít dál.“ Ačkoliv o sobě a svém vzhledu v minulosti pochybovala, diagnózy ji naučily zaobírat se jen podstatnými věcmi a přijmout se taková, jaká je. K sebelásce a sebevědomí pravidelně vyzývá i své sledující.

V zrcadle jsem neviděla samu sebe

Po sdělení diagnózy se Lucie potýkala také s pocitem odosobnění od sebe samé. „Když jsem se podívala do zrcadla, neviděla jsem sebe, ale někoho nemocného, kdo má v sobě nádory. A pokud se potýkáte s tímto pocitem, a ještě do toho přijdete o vlasy, tak to musí být strašné. Nepoznáváte se,“ dodává. Lucii během chemoterapie trápila také vyrážka po celém těle. Měla osypané celé tělo včetně obličeje. Kromě bolestivé a svědivé vyrážky Lucii také ve velké míře vypadávaly vlasy: „Vidět každý den polštář plný vlasů bylo opravdu nepříjemné,“ svěřuje se Lucie.

I proto se rozhodla již po třetí podpořit projekt Pantene Silná a Krásná, který i letos proběhne v drogeriích Teta – z každého zakoupeného produktu značky Pantene poputují 2 Kč nadačnímu fondu Daruj vlasy na výrobu paruk pro onkologicky nemocné ženy a dívky: „Na úvod chci říct, že jsem moc vděčná, že jsem byla opět oslovena a mohu v rámci kampaně dělat osvětu a pomáhat, i když to pro mě není psychicky snadné. Myslím, že netřeba zmiňovat že naprosto soucítím s ženami, které si procházejí tak závažnou diagnózou, a troufám si tvrdit, že jim rozumím. To, že podpořím kampaň a udělám osvětu o této nemoci, mi připadá naprosto přirozené. Dělám prostě to, co mi přijde správné,“ doplňuje Lucie.

Ženám, které potkal podobný osud a vyrovnávají se se sdělením diagnózy vzkazuje: „Myslím, že zásadní v této fázi se sdílení, najít si lidi, které prošli stejnou i podobnou diagnózou, jít na terapii a obklopovat se příběhy s dobrým koncem.“

Pomozte s Pantene onkologickým pacientkám

Pokud i vy chcete pomoci onkologickým pacientkám znovu získat pocit síly a krásy, nemusíte pomáhat jen tak, že darujete své kadeře. Díky projektu Pantene Silná a Krásná stačí, když od 3. srpna do 25. září zakoupíte v drogeriích Teta své oblíbené produkty od značky Pantene a společnost Procter & Gamble, pod kterou značka spadá, věnuje 2 Kč z každého prodaného výrobku na výrobu paruk z pravých vlasů pro onkologicky nemocné ženy, které si o ně u nadačního fondu Daruj vlasy zažádají. Udělejte si zásobu svých oblíbených šamponů, masek nebo laků a olejíčků a pomozte onkologickým pacientkám znovu získat pocit síly a krásy. Protože každá pomoc se počítá.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.