Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Dnes je Den jablek! Máme pro vás tipy, jak ho stylově oslavit

Den jablek, přesněji Den původních odrůd jablek, který připadá na 21. října, by se měl slavit na všech místech po České republice. Jedním z důvodů je, že jsme jedni z největších milovníků této plodiny na světě.
Vydáno: 21.10.2016
Oslavte den jablek stylově!
Oslavte den jablek stylově! Autor: thinkstock.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Na jablkách si dnes můžeme pochutnat po celý rok, a to nejen v jejich syrové podobě. Můžeme z nich péct skvělé dezerty, zavařovat je, výborně se doplňují třeba s vepřovým masem, případně je lze pro osvěžení vložit do sýrových sendvičů. Děti pak mohou zahnat žízeň jablečným moštem a dospělí mohou sáhnout po jeho zkvašené variantě, cideru.

Inspirací pro Den jablek byl svátek „Apple day“, který se 21. října slaví ve Velké Británii. Přestože od Britů pochází i přísloví „Kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí“, počátek sladké plodiny musíme hledat jinde. Původní domovinou jabloně bylo pravděpodobně Zakavkazí, Írán a Turkestán, ale do Evropy se přes Malou Asii dostala ještě před naším letopočtem. Roubováním jabloní se zabývali už staří Římané, v českých zemích však pěstování jablek dosáhlo prvního vrcholu až v 16. století. Tehdy začalo být jejich pěstování tak rozšířené, že se česká jablka začala vyvážet i do zahraničí, zejména do Německa a Pobaltských států. Tehdy vzniklo i mnoho názvů obcí a osad odvozených právě od jablek, například Jablonec, Jablečno nebo Jablonné.

Vyzkoušejte jablečné muffiny. Jsou skvělé, zdravé a pochutná si celá rodina:

Jsou plné zdravých ingrediencí

Zdravá dobrota pro děti: Jablečné muffiny

Dnes známe více než 20 000 odrůd tohoto oblíbeného ovoce a jsme jedni z jeho největších milovníků. Podle Ovocnářské unie České republiky každoročně vyprodukujeme 140 000 tun jablek určených ke konzumaci.

Jablko je mnohdy označováno jako král ovoce a to nejen kvůli tomu, že má stálé místo mezi korunovačními klenoty, ale především díky jeho přínosům. Obsahuje více než 30 různých minerálních látek a stopových prvků jako například vápník, železo, kyselinu listovou, vitamíny A, B, C, E, draslík a pektin. Jak se dočtete na webových stránkách celostnimedicina.cz: „Jablka regenerují a očišťují organismus, snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Jsou účinná při bolestech hlavy a závratích, pomáhají proti průjmu i zácpě. Jsou osvědčeným prostředkem při těžkostech s klouby a podporují odolnost proti chorobám.“ Pokud máte ve zvyku si jablko před konzumací oloupat, nedělejte to. Jeho slupka je totiž nejbohatším zdrojem cenných látek.

I jablečný ocet je takový malý velký zázrak:

Nenápadný, ale o to účinnější

4 skvělé účinky jablečného octa, o kterých možná nevíte

To, jaký program si na pátek 21. 10. a následující víkend zvolíte vy, je samozřejmě jen na vás. Můžete se rozhodnout strávit volný čas ve městě či na venkově, s příbuzenstvem, přáteli případně sólo, s knihou nebo v pohybu. Ať už budete péct, či se vydáte na procházku sadem, nezapomeňte relaxovat a oslavit Den jablek. A také se můžete zastavit v nějaké příjemné hospůdce a dopřát si cider. Např. Kingswood Spiced Apple – jeho chuť připomíná čerstvě připravený domácí štrúdl a je jen na vás, zda si ho vychutnáte na ledu či raději zvolíte svařenou variantu.

Článek je zařazen v: celostní medicína, mezinárodní den jablek, cider, štrúdl, recepty z jablek, jablečná šťáva, jablečná cider, jabloně, jabloň, snižování cholesterolu v krvi
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama