30. září 2016 08:00
Martina ČerňanskáGeniální svačinka: Štrúdlové kapsy
Štrúdlové kapsy jsou geniální jako svačina do práce nebo nebo do školy, ale i na výlet. Pěkně drží pohromadě a jablíčka se během cesty nevytrousí. A koupíte-li již rozválené těsto, je to rychlovka.
Na 4 kapsy budeme potřebovat:
1 rozválené listové těsto
2 kyselá jablka
2 hrsti slunečnicových semínek
1 hrst rozinek
1/2 lžičky skořice
špetka soli, vejce na potření
špetka vanilkového prášku (vanilkový cukr)
Postup:
Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a rozstrouháme na hrubém struhadle. Přidáme k nim skořici, sůl, vanilkový prášek, rozinky a půlku slunečnicových semínek. Těsto rozprostřeme i s přiloženým papírem na stůl a rozkrojíme na 4 díly (jeden podélný a jeden příčný řez). Lžící navrstvíme vždy na jednu půlku větší kopeček strouhaných jablek a okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Druhou půlku přes tu první překlopíme. Důkladně přitlačíme prsty a pak i vidličkou okraje k sobě. Mašlovačkou potřeme vejcem a posypeme zbytkem semínek.
Upečeme v troubě vyhřáté na 190 °C dozlatova, což bude trvat přibližně 18 minut.
Prima tip: Do jablek se nedává žádný cukr. Pokud jsou chuťově nevýrazná, přikápněte citron a trochu oslaďte.
Snědeno.cz
Blog snědeno.cz je plný skvělého jídla, tipů a receptů. A co o něm a o sobě řekla přímo autorka?
"Byla jsem vegetariánkou i makrobiotičkou, abych zjistila, že do pohody se projím pestrou stravou. Vaření je pro mě vášeň a zábava. I když mě baví vymýšlet a zkoušet nové recepty, mnohdy netradiční, čerpám také z pokladnice našich předků.
Moje kuchyně je jednoduchá a rychlá. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás bude Snědeno s chutí" :)