Dobroty s eidamem: K obědu i k večeři, k vínu i pivu
I když je v Česku nejoblíbenější a nejprodávanější sýr, často si ho dáváme jen v podobě "smažáku" nebo plátků na chleba. Přitom se dá využít v mnohda dalších dobrotách. Jen je třeba si uvědomit, kdy je lepší preferovat tučnější variantu a kdy se hodí eidam s nižším obsahem tuku.
V našich zemích má eidam nejčastěji 30, 40 nebo 45 % tuku v sušině, zatímco třeba v Holandsku, odkud tento sýr pochází, je standard alespoň 40 %. Nízkotučné varianty jsou „českou specialitou“. Díky tomu se 30% eidam hodí na smažení, protože tolik nevyteče. Nejrozšířenější použití v kuchyni má ale eidam 45%. Ten je vhodný například k zapékání nebo gratinování. Díky ideální pružnosti plátků je dobře využitelný i ve studené kuchyni na obložení chlebů, do sendvičů nebo toustů. Hodí se také do salátů nebo nastrouhaný na těstoviny.
Pokud si na eidamu chcete opravdu pochutnat, neměli byste podcenit jeho výběr. To, co je důležité sledovat už v obchodě, je jeho barva. Eidam by měl mít smetanově až sýrově žlutou barvu, která by měla být stejnoměrná po celém řezu. Jedině v tomto případě je sýr dostatečně vyzrálý.
A když už máte vybráno a nakoupeno, můžete zkusit některý z následujících receptů:
Krémová česnečka se sýrovým chipsem
Na česnečku existuje nepřeberné množství receptů od její klasické „kocovinové“ verze až po hutnou smetanovou. V následujícím receptu bude česnečka povýšena na slavnostní nedělní oběd, a to nejen díky lahodné krémové konzistenci, ale i úžasným sýrovým chipsům.
Co budete potřebovat na 4 porce:
- 20 g másla
- 1 cibuli
- 6 větších stroužků česneku
- 2 větší brambory
- 600 ml vývaru
- 200 ml smetany
- sůl, pepř
- 200 g eidamu
Postup:
1. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Oloupejte stroužky česneku a rozmačkejte je nožem.
2. V hrnci rozehřejte máslo a nechte na něm zesklovatět cibulku. Přidejte 5 stroužků česneku a ještě 2 minuty pomalu opékejte.
3. Vše zalijte vývarem a přiveďte k varu. Do polévky přidejte oloupané brambory nakrájené na kostky. Poté vše osolte a opepřete podle vlastní chuti.
4. Až brambory změknou, polévku rozmixujte. Přidejte smetanu a rozdrcený zbývající stroužek česneku. Polévku znovu přiveďte k varu a nechte vařit asi 10 minut.
5. Mezitím připravte sýrové chipsy. Nastrouhejte eidam a na plech vyložený pečícím papírem z něj vytvořte 4 kopičky. Plech dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte dozlatova.
6. Hotové chipsy nechte lehce vychladnout a každou porci polévky před podáváním ozdobte jedním sýrovým chipsem.
Nakládaný eidam
Milujete nakládané sýry? Zkuste si je sami připravit doma. A nezapomeňte, že není nutné nakládat jen hermelín. Skvěle chutná i eidam, který je po pár dnech dokonale proleželý a příjemně provoněný kořením.
Co budete potřebovat:
- 200 g eidamu v celku
- 1 červenou cibuli
- 3 stroužky česneku
- čerstvý rozmarýn a tymián
- 3 chilli papričky
- pár kuliček nového koření a pepře
- olej – slunečnicový nebo řepkový
Postup:
1. Eidam nakrájejte na kostičky (asi 1x1 až 2x2 cm velké). Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka, česnek oloupejte a rozmačkejte nožem a tymián s rozmarýnem oberte z větviček.
2. Do sklenice postupně skládejte sýr, cibuli a přidávejte i další ingredience. Chilli papričky můžete přidat celé, nebo je nakrájet – podle toho, jak pikantní nálev si přejete.
3. Až bude sklenice plná, zalijte ji olejem tak, aby vše bylo ponořeno. Sklenicí několikrát bouchněte o stůl, aby unikly vzduchové bublinky, a poté ji zavřete a uložte na 5 - 7 dnů do lednice. Před podáváním nechte několik hodin odstát při pokojové teplotě.
Tvarohová pomazánka s česnekem
Pomazánky jsou v našich krajích velmi oblíbené. Ty tvarohové jsou navíc i velmi zdravé. Přidejte do ní trochu eidamu s česnekem a hnedle máte připravenou chutnou, vyváženou a poměrně lehkou večeři.
Co budete potřebovat:
- 250 g tvarohu ve vaničce
- 80 g eidamu
- 3 větší stroužky česneku
- 2 lžíce majonézy
- čerstvý citronový tymián
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
1. Z česneku vyřízněte střed. Poté česnek prolisujte do tvarohu. Přidejte majonézu a vše dobře promíchejte.
2. Sýr nastrouhejte najemno a vmíchejte do pomazánky. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
3. Tymián můžete vmíchat přímo do hotové pomazánky, nebo jím jen ozdobit namazaný krajíc.
Co možná o eidamu nevíte:
- Eidam pochází z holandského městečka Edam. Kde se ale v názvu vzalo navíc „i“? Převzali jsme totiž výslovnost z němčiny. Pokud chcete označovat tento oblíbený sýr správně, jako Nizozemci, vyslovujte jeho název „ejdam“ (ne „ajdam“).
- Kořeny této pochoutky spadají do středověku. Mezi 14. a 18. stoletím byl eidam na výsluní, a to díky jeho trvanlivosti. Dlouho se nezkazil a navíc skvěle chutnal i během dlouhých plaveb. U nás eidam známe zabalený ve tvaru hranolu, ale jeho původní tvar, který je zachován i dodnes, je koule v červeně voskovaném obalu.
- Uhodnete, kolik je potřeba nejkvalitnějšího mléka pro výrobu 1 kg eidamu? Celých 10,5 litru!
- Zajímavá je souvislost mezi obsahem tuku a vápníku. Čím je v eidamu nižší obsah tuku, tím je vyšší obsah bílkovin a také vápníku.
- U některých eidamů se můžete setkat s tím, že byly vyrobeny v cizině, ale v České republice byly jen přebaleny. Proto mají v oválné značce označení CZ, ačkoli český původ nemají. Je tedy dobré sledovat na obalech ještě další označení, především loga se značkou kvality (u nás je nejznámější Klasa a Regionální potravina).
Vaříte rádi? Vyberte si některou z krásných kuchařek, které si můžete objednat v našem e-shopu:
-ak-/foto akademiekvality.cz
Mohlo by vás taky zajímat: