Outdoorové vaření aneb Jak se chutně najíst na výletě
Když vyrazíte do přírody, nemuste jíst jen opečenou klobásu, rohlík se salámem nebo instantní polévku.
Možná si říkáte, proč ještě vařit venku, když si toho užijte dost doma v kuchyni. On takový namazaný chleba taky není špatný, ale když si s dětmi na výletě třeba opečete nad ohýnkem hady z chlebového těsta nebo uděláte maso pod zemí, bude z výletu rázem nezapomenutelné dobrodružství, na které budete vzpomínat. A možná na něj budou vzpomínat i všichni, kteří v tu dobu budou procházet okolo a ucítí vůni dobrého jídla.
Jenže co uvařit? To najdete v nové Outdoorové kuchařce od Petry Pospěchové. Chutné, rychlé, lehké a výživné recepty na všechny druhy výšlapů od těch jednodenních až po zimní horské expedice. A autorka přidala i spoustu rad, jak jídlo nejlépe zabalit, naplánovat jídelníček, případně jaké přirozeně léčivé potraviny s sebou vzít pro případ zdravotních potíží. Kniha odpovídá i na otázky, kolik toho budu potřebovat na 3 dny, na 7 dnů, jak si poskládat jídelníček, aby nic nechybělo a aby člověk měl především to, co při zátěži tělo potřebuje.
A rovnou můžete něco vyzkoušet:
Hadi z chlebového těsta
Klíčovým momentem tohoto naprosto jednoduchého a přitom velmi zábavného pokrmu je správná hustota těsta. Nebojte se přidat mouku, nic není větší otrava než těsto kapající z klacku do ohně. Než se pustíte do pečení, posypte připravené hady mákem, kmínem nebo třeba sezamovým semínkem: záleží jen na vaší momentální chuti.
Co budete potřebovat pro čtyřčlennou rodinu (na svačinu):
- 500 g polohrubé mouky
- vodu
- 4 lžíce sádla
- 3 lžíce máku
- sůl
1. Sádlo rozpusťte v ešusu. Přidejte k němu mouku smíchanou se dvěma špetkami soli a postupně přilévejte vodu tak, aby vzniklo těsto pevné, ale hladké. Nechte chvíli stát a zatím očistěte klacky na opékání: hodí se spíš silnější.
2. Z těsta odtrhávejte kousky a dělejte z nich tenčí válečky. Ty pak spirálovitě naviňte na klacky. Konce založte tak, aby držely i během otáčení.
3. Hada potřete vodou, posypte mákem či kmínem a postupným otáčením nad mírným ohněm upečte.
Setonův hrnec
Klasický tábornický recept zná většina milovníků dobrodružných knížek ze Setonových Dvou divochů. Právě díky ní u nás označení parní jáma ustoupilo obecně vžitému názvu „Setonův hrnec“. Tenhle recept se hodí, když vás čeká delší zastávka na jednom místě. A nebo můžete jámu vykopat pod kopcem, nachystat vše potřebné, vyběhnout nahoru a po dvou hodinách se vrátit k jídlu, které se zatím samo udusilo.
Co budete potřebovat pro čtyřčlennou rodinu:
- 1 kg vepřového plecka
- 1 cibuli
- 100 g špeku
- pečicí papír
- kopřivy
- mateřídoušku
1. Pomocí polní lopatky vyhrabejte půlmetrovou jámu a sekerkou připravte kůl, který má v průměru kolem osmi centimetrů a na výšku víc než jáma. Zapíchněte jej doprostřed jámy. Mezitím bokem rozdělejte oheň, snažte se vytvořit hodně popela. Když je ho dost, nahrňte do něj ploché kameny a topte dál, aby byly opravdu horké a pořádně prohřáté.
2. Maso nakrájejte na plátky, ovšem pozor, na konci nedokrajujte: vzniknou tak „kapsy“, které naplňte špekem, cibulí a mateřídouškou.
3. Maso zaviňte do pečicího papíru, poté zabalte ještě do kopřiv a převažte tenkým drátkem. Na dno díry naházejte rozpálené kameny a překryjte je vrstvou popela. Na tu dejte maso a zahrňte další vrstvou kamenů. Zahrabejte jámu, hlínu udusejte a po zhruba dvaceti minutách vytáhněte kůl, do díry nalijte dva ešusy studené vody a celé zahrabte. Za dvě hodiny maso vytáhněte, očistěte od listů a servírujte.
Bramborové placky na kameni
Stejně dobře jako bramborové těsto se dá použít i jiné, které se neroztéká a nebude se příliš chytat na improvizovanou plotnu z kamene. Lepší je proto vsadit na hrubou mouku. U bramborového těsta nevolte ze stejného důvodu jako základ brambory nové. Pokud by placky měly tendenci se lepit, je lepší je nejprve nechat dvě minutky péct na méně žhavé části kamene a pak je teprve přemístit do větší výhně. Pokud máte i tak obavy o výsledek, přibalte do batohu ešus, trošku sádla a pečte na víčku od ešusu jako na pánvi.
Co budete potřebovat pro čtyřčlennou rodinu:
- 1 kg vařených brambor
- 1 vejce
- 250 g hrubé mouky
- 100 ml javorového sirupu
- sůl
1. Brambory doma uvařte ve slupce. Když zchladnou, oloupejte je a nastrouhejte najemno, smíchejte s vejcem, moukou a dvěma špetkami soli. Důkladně vypracujte těsto a pak je zabalte do igelitového sáčku nebo do plátýnka.
2. Na místě oběda udělejte oheň, a to na vrstvě plochých kamenů. Když jsou kameny dosti nahřáté, část uhlíků z kamenů odhrábněte, povrch očistěte listím a na plochu dejte připravené placky z doneseného těsta. K obracení se hodí nejlépe dvě vidličky, zručnějším budou stačit i dva klacky.
3. Hotové placky polévejte lehkou vrstvičkou javorového sirupu, můžete je také pomazat švestkovými nebo hruškovými povidly.
Čočkový kuskus s tuňákem
Je málo surovin, které by byly pro trek tak vhodné jako kuskus. Rychlá příprava, nízká váha a univerzální chuť, kterou lze zkombinovat s lecčím, z něj dělají skoro základní ingredienci na večeři při výšlapech všeho druhu. Dá se jíst samotný, ochucený jen trochou oleje a koření, ale taky s masem, zeleninou, opečeným špekem, sýrem... variant jsou desítky. Záleží na aktuálních chutích a taky na momentálních zásobách. Krom klasického kuskusu jsou na trhu i jiné varianty, třeba chuťově výraznější čočkový. K tuňákovi se hodí bezvadně.
Co budete potřebovat:
- 120 g kuskusu
- 1 konzervu tuňáka v oleji
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- pepř a sůl
1. Mrkev očistěte a nakrájejte na menší kostky, česnek oloupejte a nakrájejte na silnější plátky.
2. Na dno ešusu nalijte olej z tuňákové konzervy a na něm orestujte nejprve mrkev a posléze přidejte česnek. Nakonec přihoďte kuskus, promíchejte s obsahem ešusu a sundejte z vařiče. Zalijte horkou vodou tak, aby hladina sahala asi palec nad vrstvu kuskusu. Nechte několik minut stát.
3. Rybu zatím rozdělte na malé kousky. Když kuskus změkne, přimíchejte tuňáka, koření a podávejte.
Všechny recepty najdete v knize Outdoorová kuchařka.
Její autorka Petra Prospěchová léta svých zkušeností z hor přetavila v příručku, která mapuje, jak se po všech kulinárních stránkách připravit na víkendový výlet do Jeseníků, zimní přechod ukrajinských hor či himálajské expedice, ale taky na jednodenní výšlap s dětmi. Knížka je užitečná jak pro zkušené vlčáky, kterým rozšíří kulinární obzory a dosavadní jídelníček, tak pro začátečníky, kteří se chystají ven poprvé a potřebují se zorientovat nejen v jedlých surovinách, ale i ve vybavení pro vaření v přírodě. S Outdoorovou kuchařkou hravě zvládnete každou výpravu do hor a přírody vůbec.
Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz