Outdoorové vaření aneb Jak se chutně najíst na výletě
Proč vařit doma, když je venku hezky? Zdroj: David Turecký a Thinkstock
Když vyrazíte do přírody, nemuste jíst jen opečenou klobásu, rohlík se salámem nebo instantní polévku.
Možná si říkáte, proč ještě vařit venku, když si toho užijte dost doma v kuchyni. On takový namazaný chleba taky není špatný, ale když si s dětmi na výletě třeba opečete nad ohýnkem hady z chlebového těsta nebo uděláte maso pod zemí, bude z výletu rázem nezapomenutelné dobrodružství, na které budete vzpomínat. A možná na něj budou vzpomínat i všichni, kteří v tu dobu budou procházet okolo a ucítí vůni dobrého jídla.
Jenže co uvařit? To najdete v nové Outdoorové kuchařce od Petry Pospěchové. Chutné, rychlé, lehké a výživné recepty na všechny druhy výšlapů od těch jednodenních až po zimní horské expedice. A autorka přidala i spoustu rad, jak jídlo nejlépe zabalit, naplánovat jídelníček, případně jaké přirozeně léčivé potraviny s sebou vzít pro případ zdravotních potíží. Kniha odpovídá i na otázky, kolik toho budu potřebovat na 3 dny, na 7 dnů, jak si poskládat jídelníček, aby nic nechybělo a aby člověk měl především to, co při zátěži tělo potřebuje.
A rovnou můžete něco vyzkoušet:
Hadi z chlebového těsta
Klíčovým momentem tohoto naprosto jednoduchého a přitom velmi zábavného pokrmu je správná hustota těsta. Nebojte se přidat mouku, nic není větší otrava než těsto kapající z klacku do ohně. Než se pustíte do pečení, posypte připravené hady mákem, kmínem nebo třeba sezamovým semínkem: záleží jen na vaší momentální chuti.
Co budete potřebovat pro čtyřčlennou rodinu (na svačinu):
- 500 g polohrubé mouky
- vodu
- 4 lžíce sádla
- 3 lžíce máku
- sůl
1. Sádlo rozpusťte v ešusu. Přidejte k němu mouku smíchanou se dvěma špetkami soli a postupně přilévejte vodu tak, aby vzniklo těsto pevné, ale hladké. Nechte chvíli stát a zatím očistěte klacky na opékání: hodí se spíš silnější.
2. Z těsta odtrhávejte kousky a dělejte z nich tenčí válečky. Ty pak spirálovitě naviňte na klacky. Konce založte tak, aby držely i během otáčení.
3. Hada potřete vodou, posypte mákem či kmínem a postupným otáčením nad mírným ohněm upečte.
Setonův hrnec
Klasický tábornický recept zná většina milovníků dobrodružných knížek ze Setonových Dvou divochů. Právě díky ní u nás označení parní jáma ustoupilo obecně vžitému názvu „Setonův hrnec“. Tenhle recept se hodí, když vás čeká delší zastávka na jednom místě. A nebo můžete jámu vykopat pod kopcem, nachystat vše potřebné, vyběhnout nahoru a po dvou hodinách se vrátit k jídlu, které se zatím samo udusilo.
Co budete potřebovat pro čtyřčlennou rodinu:
- 1 kg vepřového plecka
- 1 cibuli
- 100 g špeku
- pečicí papír
- kopřivy
- mateřídoušku
1. Pomocí polní lopatky vyhrabejte půlmetrovou jámu a sekerkou připravte kůl, který má v průměru kolem osmi centimetrů a na výšku víc než jáma. Zapíchněte jej doprostřed jámy. Mezitím bokem rozdělejte oheň, snažte se vytvořit hodně popela. Když je ho dost, nahrňte do něj ploché kameny a topte dál, aby byly opravdu horké a pořádně prohřáté.
2. Maso nakrájejte na plátky, ovšem pozor, na konci nedokrajujte: vzniknou tak „kapsy“, které naplňte špekem, cibulí a mateřídouškou.
3. Maso zaviňte do pečicího papíru, poté zabalte ještě do kopřiv a převažte tenkým drátkem. Na dno díry naházejte rozpálené kameny a překryjte je vrstvou popela. Na tu dejte maso a zahrňte další vrstvou kamenů. Zahrabejte jámu, hlínu udusejte a po zhruba dvaceti minutách vytáhněte kůl, do díry nalijte dva ešusy studené vody a celé zahrabte. Za dvě hodiny maso vytáhněte, očistěte od listů a servírujte.
Bramborové placky na kameni
Stejně dobře jako bramborové těsto se dá použít i jiné, které se neroztéká a nebude se příliš chytat na improvizovanou plotnu z kamene. Lepší je proto vsadit na hrubou mouku. U bramborového těsta nevolte ze stejného důvodu jako základ brambory nové. Pokud by placky měly tendenci se lepit, je lepší je nejprve nechat dvě minutky péct na méně žhavé části kamene a pak je teprve přemístit do větší výhně. Pokud máte i tak obavy o výsledek, přibalte do batohu ešus, trošku sádla a pečte na víčku od ešusu jako na pánvi.
Co budete potřebovat pro čtyřčlennou rodinu:
- 1 kg vařených brambor
- 1 vejce
- 250 g hrubé mouky
- 100 ml javorového sirupu
- sůl
1. Brambory doma uvařte ve slupce. Když zchladnou, oloupejte je a nastrouhejte najemno, smíchejte s vejcem, moukou a dvěma špetkami soli. Důkladně vypracujte těsto a pak je zabalte do igelitového sáčku nebo do plátýnka.
2. Na místě oběda udělejte oheň, a to na vrstvě plochých kamenů. Když jsou kameny dosti nahřáté, část uhlíků z kamenů odhrábněte, povrch očistěte listím a na plochu dejte připravené placky z doneseného těsta. K obracení se hodí nejlépe dvě vidličky, zručnějším budou stačit i dva klacky.
3. Hotové placky polévejte lehkou vrstvičkou javorového sirupu, můžete je také pomazat švestkovými nebo hruškovými povidly.
Čočkový kuskus s tuňákem
Je málo surovin, které by byly pro trek tak vhodné jako kuskus. Rychlá příprava, nízká váha a univerzální chuť, kterou lze zkombinovat s lecčím, z něj dělají skoro základní ingredienci na večeři při výšlapech všeho druhu. Dá se jíst samotný, ochucený jen trochou oleje a koření, ale taky s masem, zeleninou, opečeným špekem, sýrem... variant jsou desítky. Záleží na aktuálních chutích a taky na momentálních zásobách. Krom klasického kuskusu jsou na trhu i jiné varianty, třeba chuťově výraznější čočkový. K tuňákovi se hodí bezvadně.
Co budete potřebovat:
- 120 g kuskusu
- 1 konzervu tuňáka v oleji
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- pepř a sůl
1. Mrkev očistěte a nakrájejte na menší kostky, česnek oloupejte a nakrájejte na silnější plátky.
2. Na dno ešusu nalijte olej z tuňákové konzervy a na něm orestujte nejprve mrkev a posléze přidejte česnek. Nakonec přihoďte kuskus, promíchejte s obsahem ešusu a sundejte z vařiče. Zalijte horkou vodou tak, aby hladina sahala asi palec nad vrstvu kuskusu. Nechte několik minut stát.
3. Rybu zatím rozdělte na malé kousky. Když kuskus změkne, přimíchejte tuňáka, koření a podávejte.
Všechny recepty najdete v knize Outdoorová kuchařka.
Její autorka Petra Prospěchová léta svých zkušeností z hor přetavila v příručku, která mapuje, jak se po všech kulinárních stránkách připravit na víkendový výlet do Jeseníků, zimní přechod ukrajinských hor či himálajské expedice, ale taky na jednodenní výšlap s dětmi. Knížka je užitečná jak pro zkušené vlčáky, kterým rozšíří kulinární obzory a dosavadní jídelníček, tak pro začátečníky, kteří se chystají ven poprvé a potřebují se zorientovat nejen v jedlých surovinách, ale i ve vybavení pro vaření v přírodě. S Outdoorovou kuchařkou hravě zvládnete každou výpravu do hor a přírody vůbec.
Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz