10. listopadu 2016 07:00
Martina ČerňanskáROZHOVOR Erik Lorincz: Prozradím vám, na jaký drink sbalíte každého chlapa
Erik Lorincz je nejen skvělým barmanem, který získal již mnoho světových ocenění, ale také šarmatní muž, jehož vášeň pro práci je naprosto nakažlivá a vyprávění o barmanství, koktejlech a práci ve slavném American Baru v legendárním londýnském hotelu Savoy byste mohli poslouchat hodiny.
Erik Lorincz je šéfbarmanem v hotelu Savoy od roku 2010. Během let získal celou řadu ocenění, z nichž za zmínku stojí například vítězství v prestižní soutěži World Class Cocktail Competition v roce 2010 nebo úspěchy z Tales of the Cocktail, kde v roce 2011 vyhrál American Bar hotelu Savoy první místo v kategorii Nejlepší hotelový bar na světě a Erik získal titul International Bartender of the Year.
V současnosti rovněž, kromě svého působení v hotelu Savoy, cestuje po celém světě, kde mimo jiné prezentuje vlastní exkluzivní řadu koktejlových pomůcek s názvem Birdy v unikátním japonském designu.
- Potkáváme se v pražském baru Prolog, kde jste exkluzivně spolu s kolegou Achimem Šiplem připravili podzimní koktejl menu. A mj. jste představil váš koktejl Green Park, který si odteď v baru můžou všichni objednat. Všimla jsem, že barmani se již netají tím, jak se daný drink či kotejl připravuje, ale naopak se o své znalosti dělí s ostatními kolegy i zákazníky. Co tedy potom dělá bar tím barem, který je nejlepší v okolí a stojí za to tam chodit?
Máte pravdu. Ještě před několika lety měli barmani doslova zakázáno mluvit o tom, jak se daný drink připravuje ze strachu, aby jim ho někdo další neukradl. Naštěstí tato doba je již pryč a dobrý barman vám o koktejlu prozradí prakticky vše a ještě přihodí nějaké zajímavosti. A to je to, co dělá bar dobrým, skvělým barem. Je to přístup barmana, jeho chování a jeho vzdělání v dané oblasti. Jednoduše řečeno – dokonalý servis. Tam to celé začíná i končí. Není to jen o přijetí objednávky, namíchání a naservírování. Je to o navázání kontaktu, komunikaci se zákazníkem, umět mu odpovědět na jeho otázky týkající se koktejlů a vyjít mu maximálně vstříc.
- Eriku, vy jste již šestým rokem šéfbarmanem ve slavném American Baru v ještě slavnějším londýnském hotelu Savoy. Máte na vašem koktejlovém lístku nějaký opravdu speciální nápoj, který si nikde jinde člověk nedá?
Máme. Je to koktejl Sazerac. Ten si samozřejmě můžete dát i v jiných barech, ovšem tento je unikátní v tom, že je na bázi koňaku z roku 1859. A tento koňak je exkluzivní proto, že pochází z doby před obdobím temna na evropských vinicích. Ty byly roku 1860 napadeny škůdcem fyloxérou, česky také mšička révokaz. Ten způsobil likvidaci většiny vinic. Takže tento koňak je opravdu exkluzivní a především ho jsou omezené zásoby. Ovšem cena tohoto koktejlu tomu odpovídá – stojí 5 000 liber. A i přes vysokou cenu jsem zrovna nedávno míchal 3 za jediný večer.
- Podléhá se i v barech trendům? Existuje nějaký drink, který si ženy nejčastěji objednávají?
V poslední době mě ženy dokážou opravdu překvapit. V dobrém slova smyslu (smích). Vidím např. na baru objednávku 3 drinků, a když je potom u stolu servíruji, jsem kolikrát překvapený, jaký drink si kdo objednal. Drink, o kterém si říkám, že by si žena neobjednala a nakonec přistane právě dámě. I ženy si umí vychutnat koktejl na bázi whisky či ginu.
- Je naopak drink, který by si nikdy v baru neobjednal muž?
Během mnoha let za barem jsem vypozoroval, že muž by si nikdy neobjednal růžový drink ve sklenici na vysoké stopce, v martini sklenici. Ale překvapivě nejde v tomto případě tolik o barvu, jako o sklenici. Když ten samý drink naservíruji v nízké sklenici, nemají pánové problém ani s růžovou barvou (smích).
- Existuje nějaký „balící drink“ pro ženy? Takový, který kdyby žena objednala pro muže, tak by ho tím doslova odbourala?
Žádný takový univerzální asi neexistuje. Každá žena by měla znát alespoň 5 základních koktejlů a vědět, jaký je jejich základ a např. nějakou perličku k tomu. Skvělý koktejl na bázi rumu – Daiquiri – oblíbený drink Ernesta Hemingwaye, dával si ho s oblibou na Kubě. Namíchaný z místního rumu, s čerstvou limetkovou šťávou a trochou cukru. A pak jsou důležité především pozorovací schopnosti (a to vy ženy zvládáte na výbornou) a odhadnout, zda je daný muž milovník whisky, ginu nebo rumu. Anebo se poraďte s barmanem ;).
- Blíží se Vánoce. Čas večírků a rodinných sešlostí. Co byste doporučil jako sváteční nápoj pro tyto dny?
Klasický americký nápoj Egg nog má svou tradici i zde v Česku v podobě vaječného koňaku. Jedná se nápoj na bázi vajec. Rozdíl oproti české variantě je ten, že se připravuje bez alkoholu, tudíž si ho mohou dát i děti, a alkohol (rum, koňak nebo whisky) se tam přidává až dle chuti při podávání.
A mohu také doporučit vánoční punč. Je to velmi univerzální nápoj – může být na bázi vodky, ginu, whisky nebo i tequily, je osvěžující, servíruje se v punčových mísách, které vypadají na slavnostně prostřeném stolu skvěle a je to velmi společenský nápoj.