Celebrity

28. prosince 2023 13:45

Tomáš Durčák

Otec Radka Filipiho žije jako bezdomovec. Má jediné přání: Vidět syna a Lucii Bílou

Současný partner zpěvačky Lucie Bílé a mistr světa v benchpressu Radek Filipi žije většinu svého života bez otce. Ten mezitím skončil na ulici. A i letošní Vánoce strávil jako bezdomovec v opuštěné garáži. Jeho letošní vánoční přání? „Chtěl bych s ním jen ještě mluvit z očí do očí,“ říká jednašedesátiletý Roman Dvorský, kterému prý nejde o peníze, jen o možnost se svým synem ještě osobně promluvit.

Pro Filipiho přestal otec existovat

Zatímco Radek Filipi našel v Lucii Bílé svou osudovou lásku a budují společně své partnerské štěstí, v jeho rodině zůstává už čtvrt století bolestivá rána. Když mu totiž bylo patnáct let, opustil jeho otec Roman Dvorský matku, kterou zanechal na výchovu dospívajícího Radka samotnou. Tím mezi otcem a synem vznikla propast, jejíž překlenutí se ještě loni zdálo být zcela nemožné. Jak totiž sám Radek tehdy uvedl, otce již dlouho nepovažují za člena rodiny a za svůj život na ulici si může sám.

„Vím, že je řada lidí, kteří si to, že jsou na ulici, opravdu nezaslouží. Ale vy se mě ptáte na agresivního, zlého, násilnického alkoholika a gamblera, který léta tak ubližoval celé naší rodině, že ho už více než 25 let nepovažujeme za jejího člena. Nepřeji mu nic zlého, ale na ulici se dostal sám,“ odpověděl loni Filipi pro CNN Prima NEWS s tím, že o jakýkoli kontakt s otcem v žádném případě nestojí.

Roman Dvorský by chtěl syna aspoň vidět

Roman Dvorský mezitím již několik let zpytuje své svědomí a věří, že svého syna ještě bude mít šanci vidět. „Aspoň Radka chvíli vidět, to bych byl šťastný. Nemluvil jsem s ním celé čtvrtstoletí. Od té doby, co jsem opustil jeho matku, to mu bylo patnáct. Kdyby mě teď navštívil, byl by to nejkrásnější vánoční dárek,“ povzdechl si letos během vánočních svátků Dvorský pro CNN Prima NEWS s tím, že i když na sebe nemají žádný kontakt, Radek by otce v Ostravě Mariánských horách v garážích na Švermově ulici bez problémů našel.

Zároveň vyslovil naději, že už mu syn aspoň něco málo z jeho přešlapů odpustil – a také že by rád konečně poznal i synovu partnerku Lucii Bílou. „Snad to mezi námi přebolelo. Jasně, opustil jsem ho, ale s jeho matkou už jsem nebyl schopen žít. Všechno se to stalo dávno, mohli bychom si odpustit a třeba zajít na kávu. Nejlépe i s Luckou, vždyť ta mě ještě vůbec nezná… ale co nadělám, život jde dál,“ dodal na závěr Dvorský s náznakem, že takového pohádkového setkání se zřejmě jen tak nedočká.

Sbírá odpadky a společnost mu dělá pes

Jedinou bližší společnost dělá otci Radka Filipiho posledních sedm let německý ovčák jménem Lucky, kterého používá i jako hlídače proti pochybným existencím, narkomanům a dalším nebezpečným individuím, která se tu a tam snaží do garážového ghetta, kde Dvorský žije, proniknout. Na rozdíl od svého relativně úspěšného syna je jeho aktuálním živobytím sběr potravin z popelnic.

„Nestydím se za to. Živí mě vyhozené potraviny,“ přiznává Dvorský, který dle svých slov z popelnic nevybírá třeba nedojedené jídlo, ale spíš prošlá balení. „Kus tvrdého sýra, balení párků, salámek nebo konzervu s prošlou dobou spotřeby,“ popisuje své standardní nálezy otec Radka Filipiho. Mimo odpadky jsou jeho jediným zdrojem potravin 3100 korun, které měsíčně dostává od státu jako příspěvek v nouzi. Dva tisíce padnou na jeho garáž, kde má i elektřinu, což je na běžné podmínky ghetta poměrně luxus.

„Tahle garáž je i s elektřinou a majitel chce za pronájem a energie dva tisíce korun měsíčně, takže si nestěžuji,“ popsal svůj skromný příbytek Dovrský, kterému tak po zaplacení nákladů na bydlení zůstává v kapse něco málo přes tisíc korun. „To je tak na granule pro psa a nějaké další výdaje,“ spočítal rychle muž bez domova s tím, že aby si dovolil něco pro sebe, prakticky nepřipadá v úvahu. Na závěr rozhovoru pak Roman sebekriticky přiznal: „Asi jsem nebyl nejlepší táta, ale Radka bych fakt rád viděl.“  Můžeme-li ovšem usuzovat z Filipiho loňského vyjádření, zřejmě stále platí, že toto vánoční přání zůstane opět nevyplněné.

Radek Filipi má úspěšnou kariéru i milující partnerku Lucii Bílou:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.