Celebrity

4. března 2024 13:15

Tomáš Durčák

Rytmus otevřeně o rasismu: Abyste jako Rom získali uznání, musíte makat dvacetkrát víc

Slovenský rapper Patrik „Rytmus“ Vrbovský o rasismu, s nímž se setkával už v dětství, v minulosti promluvil mnohokrát. Nyní se tuto tematiku rozhodl zpracovat i ve své tvorbě. Jeho nový klip ke skladbě Cigán si slušně řečeno s rasismem, předsudky a extremismem nebere žádné servítky.

Na konci února Rytmus zveřejnil svůj zbrusu nový klip k písni Cigán, která spatřila světlo světa na konci roku 2023. Rapper v ní otevírá tematiku rasismu, o níž hovoří ze svých vlastních zkušeností – a jak je u něj zvykem, zcela bez obalu. „V spoločnosti, v kerej žijem volia, fašistov,“ začínají slova skladby, v jejímž refrénu pak zazní: „Môžeš byť študovaný a aj integrovaný, slušný, bohatý, aj tak si cigán vy*ebaný!“

Rytmus se v písni obrací nejen na vlastní zkušenosti s rasismem, který zažil navzdory svému obřímu hudebním úspěchu, ale ostře kritizuje i rasismus ve slovenské společnosti. „Nepomôže, že som prominentným vlastníkom úspešných firiem, aj tak si ma nedržia nablízko, čím viac chceš dokazovať niečo ľudom takýmto, nedostaneš uznanie, pretože si cigán, haním to,“ stěžuje si v písni a poukazuje na dvojí metr při páchání trestných činů.

„Slušný cigán ti vadí, ale s porovnaním farár, čo znásilňuje chlapcov, ti až tak nevadí,“ zazní ve skladbě Cigán, v níž Rytmus poukazuje i na jeden konkrétní případ: „Čávo vystrieľa 9 ľudí v Devínskej, ale tým, že boli cigáni, tak morálne to neťaží. Keby to tu isté spravil cigán, tak robíte pochody a mediálny linč asi nemalí. Dvojaký meter bez vyčitiek a bez sebareflexie, tento rasistický mindset nikto nespraví.“

Slovenský web Topky.sk Rytmuse kontaktoval s dotazem, jak vzpomíná na svou minulost a zda v době, kdy ještě nebyl známým, zažíval kvůli barvě kůže diskriminaci. „V dětství nonstop. Ať už ve škole, nebo při sportech. V prostředí showbyznysu funguje takzvaný sofistikovaný rasismus,“ popsal rapper, že ani úspěšná hudební kariéra pro něj neznamená klid od podprahových náznaků rasismu či předsudků vůči Romům.

„Funguje to tak, že nikdo nic nemusí říct ani do tváře, ale dají vám pocit, že vaše práva a úspěchy jsou méněcenné. Proto když chce Rom získat společenské uznání, musí makat napdrůměrně a ještě dvacetkrát víc,“ dodal Rytmus, který se svou manželkou Jasminou Alagič vychovává syna Sanela.

Patrik Vrbovský se už v minulosti mimo jiné svěřil s tím, že měl v mládí ze svého původu mindrák. Dnes je ale vše naopak a rapper se ke svému původu staví velmi hrdě. Před časem se rovněž obul do platformy OnlyFans a dívek, které se neostýchají zveřejňovat online pro veřejnost svůj erotický obsah. Dodal přitom, že u své dcery by takové chování považoval za vlastní rodičovské selhání a u manželky nic takového nehrozí, protože „je vychovaná v rodině, kde byla morálka“.

Na začátku roku 2024 Rytmus zažil také nepříjemnou zkušenost s vykradením domu:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.