Celebrity

29. ledna 2023 15:30

Eliška Reiglová

S Petrem Pavlem jdou na Hrad kancléřka a usměvavá mluvčí. Druhé se před národem zastal

Česká republika zná výsledek druhého kola prezidentských voleb. Novým prezidentem se stal Petr Pavel (61), hradní kancléřkou bude Jana Vohralíková (59) a mluvčí bude Markéta Řeháková, která byla během prezidentské kampaně manažerkou komunikace. Té se ve volebním štábu zmocnila radost a kritika za její výkon na sebe nenechala dlouho čekat. Generál ve výslužbě ji nicméně brání.

Česká republika si ve druhém kole voleb vybrala za prezidenta generála ve výslužbě Petra Pavla. Na Hradě tak pochopitelně už brzy dojde k velkým změnám, mezi něž patří i ty personální. Už nyní je jasno, že pozice kancléřky a mluvčí se ujmou ženy - Jana Vohralíková a Markéta Řeháková. O druhé z nich si část veřejnosti už udělala názor na základě projevu ve volebním štábu.

Na bedra Markéty Řehákové se snesla kritika za to, jak vedla tiskovou konferenci po sečtení hlasů druhého kola prezidentské volby. Na sociálních sítích se krátce nato začaly hemžit komentáře lidí pochybujících o její kompetentnosti coby hradní mluvčí. Nově zvolený prezident se jí ovšem zastal.

Nepřekročené hranice

Podle Petra Pavla ve volebním štábu panovala radostná atmosféra a Markéta Řeháková zkrátka jen podlehla nadšení. „Vyjadřovala emoce, ale rozhodně ne špatné. V ten moment byly pochopitelné. Pro mě to nebylo nic, co by překročilo hranice. Nevidím důvod vidět to kriticky, svým způsobem to k tomu patřilo,“ řekl v nedělní Partii Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS.

Některé z nelichotivých komentářů se k budoucí mluvčí prezidenta pochopitelně také dostaly. „Říkal jsem jí, že nemusí brát hodnocení sociálních sítích jako bernou minci. Ten svět nereflektuje realitu,“ prozradil Pavel, jak manažerku komunikace své prezidentské kampaně uklidnil.

Nakonec se nově zvolený prezident vyjádřil i na adresu Jiřího Ovčáčka, kterého coby hradního mluvčího čeká už jen posledních pár týdnů. „Měl snahu sám interpretovat nejen prezidenta, ale i premiéra. Taková role mu nepříslušela, nekomunikoval moc dobře s novináři,“ kritizoval. „U Markéty Řehákové s tím problém nebude,“ slíbil.

Mládí vpřed

K sobotní tiskové konferenci se vyjádřila i sama Markéta Řeháková. „Moje role je tisková mluvčí prezidenta republiky. A ta tisková konference byla emotivní z toho důvodu, že celý tým včetně mě i pana prezidenta měl velkou radost. To je asi všechno, co k tomu můžu dodat,“ řekla pro portál iRozhlas.cz.

Pro tentýž portál k záležitosti promluvila budoucí hradní kancléřka Jana Vohralíková. Ta v minulosti působila například na ministerstvu kultury či ministerstvu informatiky. Byla také náměstkyní ministra pro legislativu na Úřadu vlády. Od září pak působí jako vedoucí Kanceláře Senátu, odkud odejde ke konci února.

„Je potřeba uznat, že úplně profesionální to nebylo, ale je mladá a mladí by měli dostávat šanci. Tohle je úplně zvláštní situace, emoce tryskají všude a na základě jedné minely nebudeme hodnotit lidi,“ řekla žena, která má s politikou bohaté zkušenosti.

Vohralíková bude již brzy vedoucí Kanceláře prezidenta republiky a přiznává, že ač příprava není snadná, odvaha jí nechybí. „Na to se nedá úplně připravit, protože je těžké říct, co mě tam čeká. Jsem skoro čtyři roky kancléřkou Senátu, tak o té práci vím poměrně hodně. Odvahu na to mám, větrat umím a výzev se nebojím,“ dodala.

Takto Petr Pavel děkoval za podporu soupeřům z prvního kola:

Sdílejte článek
Štítky emoce Jiří Ovčáček tisková konference Terezie Tománková Petr Pavel Česko Kancelář prezidenta republiky Senát Parlamentu ČR Úřad vlády České republiky Ministerstvo kultury České republiky

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.