Celebrity

25. října 2024 19:05

David Laštovka

Jiřímu Schmitzerovi dědeček pískal, kdy jít na oběd. Herec je dnes pyšný na své děti

Charismatický herec, osobitý písničkář Jiří Schmitzer, který po boku otce Jiřího Sováka zazářil v komedii Marečku, podejte mi pero nebo v seriálu Chalupáři, 25. října slaví 75. narozeniny. Jaké je jeho soukromí, které si pečlivě střeží?

Jiřího Schmitzera v životě nejvíce ovlivnil jeho dědeček. „Byl prvorepublikový oficír, bojoval v první světové válce. Trávil jsem s ním v dětství hodně času. Byl vojácky přísný, pískal mi třeba nástupy na oběd, ale zároveň zůstával klukem. Jednou jsem třeba u nich chtěl o prázdninách spát venku. Děda se někde schoval a v noci po mně házel švestky. Zážitky s ním mě pak hodně inspirovaly při psaní textů,“ svěřil se v rozhovoru pro deník Právo.

Mohlo by vás zajímat: Herec Oldřich Kaiser se pochlubil dlouho utajovanou, nemanželskou dcerou. Je krásná a žije v zahraničí

Aby se neupil, chodil na box

Když v roce 1974 vystudoval DAMU, nastoupil do Činoherního studia v Ústí nad Labem. Jak přiznal, ve volném čase chodíval na tréninky boxu, které vedl olympijský vítěz Bohumil Němeček. Sportovat prý začal z toho důvodu, aby se v Ústí neupil.

První seskok padákem mu zařídil Oldřich Kaiser

V roce 1985 se stal členem souboru Studia Ypsilon, v němž působí dodnes. K jeho největší zálibám patřilo létání, jízda na koních nebo parašutismus. Na svůj první seskok padákem nikdy nezapomene. „To bylo načerno v Příbrami. Zatáhl mě do toho Olda Kaiser, myslel jsem si napřed, že to bude nějaká recese. Jenže jsem dostal hodně zkrácené školení, starý vojenský padák a letělo se. Euforie to v žádném případě nebyla, měl jsem strach,“ přiznal herec.

Čtěte také: Jiří Sovák měl v opilosti srazit chodce, ukazují archivy. Svého syna za totéž vydědil

Láska mu vyšla až na podruhé

Z prvního manželství, které skončilo rozvodem, má dceru, která dlouhodobě žije v Rakousku. Se současnou manželkou, daňovou poradkyní Irenou, má dceru Kristýnu, která mu dělá manažerku, a syna Jiřího. Ten má bakalářský titul z teologie na Husitské fakultě a pracuje jako sociální pracovník. Na všechny své děti je Jiří Schmitzer velmi pyšný. Díky prvorozené dceři se stal už trojnásobným dědečkem.

Vzpomínky na Postřižiny a Marečku, podejte mi pero

Před kamerou zazářil už jako mladík. A to ve filmech Marečku, podejte mi pero nebo Postřižiny. „Ta první komedie byla takovým zažertováním režiséra Oldřicha Lipského, že obsadil otce a syna. Postřižiny pro mě měly zásadní význam, byl jsem začínající herec z Ústí nad Labem a oscarový Jiří Menzel mě pozval do filmu s fantastickým obsazením. Hodně lidí se divilo, že do rolí mladých manželů obsadil mě, protože si mysleli, že to nezvládnu, a Magdu Vašáryovou, protože je plavovláska. Menzel to tak viděl, ale myslím, že až do poslední chvíle si nebyl jistý, zda to bude fungovat,“ zavzpomínal herec.

Podívejte se na ukázku z filmu Dařbuján a Pandrhola, v němž zářil otec Jiřího Schmitzera Jiří Sovák:

Sdílejte článek
Štítky rodina manželství narozeniny Jiří Schmitzer herec děti celebrity Jiří Sovák Marečku, podejte mi pero! umění a zábava umění, kultura, zábava a média společenská rubrika

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 10. 2024

Dnes by vás mohly potkat zklamávající e-maily nebo telefonáty. Možná, že někdo, koho jste chtěli navštívit, nebude moci přijít. Nenechte si tím zkazit náladu. Věci se stávají. Zabývejte se přípravami a užijte si den. Nezacházejte do opačného extrému a nepracujte příliš tvrdě.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.