Šéf Pohlreich otevře lednici a je zle. Tekutou náhražku trojobalu už v roce 2025 nečekal

Domácí kuchyně - Ano, šéfe! (2025)
Úsporný trik místo trojobalu? Ano. Šéfa Pohlreicha pořádně rozzuřili v kuchyni liberecké restaurace Ořechovka hned při natáčení premiérového dílu nové řady legendárního pořadu.
Respektovaný gastronom Zdeněk Pohlreich se po letech vrací jako Šéf s novou sérií slavného pořadu. Nejen do českých restaurací, ale hlavně do vášnivého komentování všeho, co se mu v navštívených podnicích nelíbí. A že je toho někdy více, než by si uměl představit.
Podívejte se hned v úvodu článku na exkluzivní ukázku z liberecké restaurace Ořechovka. Do nejnovější řady přihlásila podnik sestra tamního kuchaře, servírka Martina, a to s přáním pomoci s oživením kuchyně a aby odhalil, co v jejich podniku nefunguje. Jak se Zdeněk s jejím bratrem i celým týmem v restauraci sžije?
Když na sebe zoufalý kuchař Michal v Ořechovce šéfovi v jednu chvíli prozradil, že k obalování nevalně chutnajících řízků používá speciální vychytávku, Pohlreich zbystřil. Okamžitě bylo jasné, že je zle.
Mohlo by vás k tématu také zajímat: Nejlepší smažený vepřový řízek krok za krokem
„Tohle mě teda fakt se*e. Mladý kuchař používá to, čemu se říkalo panýrunk,“ rozčiluje se, když v rohu police zahlédne kyblík s nevábnou, vazkou hmotou. Pro nezasvěcené panýrunk či panýr představuje směs mouky a vody, někdy vylepšenou o vejce. V minulosti měla směs zachraňovat obalování ve chvílích nouze nebo když došla vejce. Ale v současné profesionální kuchyni, za plnou cenu? To asi nikdo nechce.
„Všichni vědí, že když se dělá smažený jídlo, obaluje se: mouka, vejce, strouhanka. Pak se to smaží. Líný a lakomý kuchaři, který chtěli samozřejmě vo*ebat tuhletu tradiční věc, vymysleli panýrunk. Smíchali ve vodě mouku, klepli do toho dvě vajíčka, aby se to nabalilo pořádně na to maso, otočilo se to ve strouhance a pak teprve šup do friťáku,“ míní Pohlreich v premiérovém dílu Ano, šéfe!, který uvidíte už ve čtvrtek večer na Primě nebo již nyní na prima+. A jak dodává, aby toho nebylo málo, někteří „mistři“ tenhle proces ještě vytuní. „Ty největší sekáči tenhle ten postup zopakovali dvakrát,“ dodává s typickým sarkasmem a už v hlavě počítá, kolik se tím „šizením“ ušetří. „Tak jak finančně funguje tahleta restaurace? Jako kolik peněz ti to vydělá?“ pokládá otázku, která tady obrazně visí ve vzduchu už nějakou chvíli.
Přečtěte si také: „To je depka,“ říká šokovaný Pohlreich o Ořechovce, kde kuchař Michal nemá ani na výplatu.
Šéf je zkrátka zpět. Ostrý, nekompromisní a připravený odhalit všechny nešvary, co se v české gastronomii ještě stále snaží přežít, tedy včetně panýrunku, o kterém si myslel, že už dávno zmizel spolu s dochucovadly v prášku a kečupem.
A ještě malé doplnění na závěr. Alternativu trojobalu bez vajec jinak běžně využívají při smažení například příznivci veganské stravy. Nejčastěji mísí mouku s rostlinným mlékem nebo pouze s vodou. Ti si ale nepřipravují tradiční řízky z masa.
Ať už se přikláníte ke klasice, nebo dáváte šanci alternativám, jisté je, že trojobal je věda. A panýrunk? Minimálně je to téma, u kterého se šéfkuchař Zdeněk Pohlreich může pěkně rozohnit. A my se aspoň u televize opět dobře pobavíme a třeba i něčemu novému přiučíme.
Poslechněte si na videu, co dalšího Zdeněk Pohlreich prozrazuje o nových dílech oblíbeného pořadu: