Celebrity

28. února 2024 10:07

David Laštovka

Po Věře Křesadlové muži šíleli. Manžel Miloš Forman ji žaloval za cizoložství

Miloš Forman

Věra Křesadlová v šedesátých a sedmdesátých letech patřila k nejkrásnějším českým herečkám a zpěvačkám. Muži po ní šíleli, ona však měla oči pouze pro jednoho. Pro o dvanáct let staršího režiséra Miloše Formana. Soukromí slavné umělkyně, která slaví 80. narozeniny, by vydalo na román.

Věra Křesadlová už od svých šestnácti let zpívala v bigbeatové kapele. Oslňovala nejen svým zpěvem, ale i půvabem. Na jednom z koncertů se náhodou objevil režisér Miloš Forman, kterého zaujala na první pohled. Zašel za ní a nabídl jí roli v připravovaném filmu Konkurs, který pojednával o fiktivním castingu do Divadla Semafor. Před kamerou excelovala a díky tomu následně získala angažmá v Divadle Semafor, kde působila s menšími přestávkami od roku 1963 až do roku 1989.

Během natáčení se do sebe zamilovali a Věra krátce nato přišla do jiného stavu. Po premiéře filmu se vzali a narodila se jim dvojčata Petr a Matěj. Kluci se mimochodem už v dětství proslavili v komediální trilogii o rodině Homolkových. V posledním díle nazvaném Homolka a Tobolka si zahrála i Křesadlová, jež ztvárnila rekreantku Novákovou, která po rodině Homolkových se svým mužem, Ivou Janžurovou a Evženem Jegorovem, žádá výměnu pokojů.

Mohlo by vás zajímat: Antonie Formanová: Ze šatnářky hereckou hvězdou

Manželství s Formanem mělo k idylce daleko

Manželství s Formanem ovšem idylické nebylo. Zatímco on žil dál svými filmovými projekty a domů se chodil v podstatě jen vyspat, na ní zůstala veškerá starost a péče o rodinu. K definitivnímu odloučení mezi nimi došlo o čtyři roky později, v srpnu 1968. „Těsně před srpnem jsme se ocitli ve Francii, kde Miloš připravoval nějaký film. Devatenáctého srpna jsem se vrátila s dětmi do Prahy a vzápětí začala sovětská okupace, která nás zaskočila a rozdělila. Pak jsme se tam vrátili, ale v Paříži jsme zůstali tři měsíce víceméně sami, poněvadž Miloš už mezitím pracovně odjel do Ameriky. Neměla jsem pocit, že by bez nás v cizině nemohl žít, a navíc by nás tam v době, kdy zrovna neměl práci, ani nemohl živit,“ přiblížila Věra Křesadlová v rozhovoru pro deník Právo.

Obvinění za cizoložství

Forman se natrvalo usadil v USA a zpět do rodné vlasti, kde panoval totalitní režim, se vrátit nehodlal. Věra tak začala žít nový život. Zamilovala se do scenáristy a dramaturga Jana V. Kratochvíla, s kterým měla syna Radima. Během dalších třiceti let se s Formanem viděli pouze čtyřikrát, ale formálně byli stále manželé.

Čtěte také: Martina Formanová se s Gottem pokoušela o miminko. S režisérovými syny nevycházela

Došlo tak ke kuriózní situaci, kdy Forman musel Věru zažalovat kvůli cizoložství. „Když jsem s Kratochvílem přišla do jiného stavu, řešilo se, jestli se máme rozvést, ale nakonec rozvod neproběhl. Kratochvíl přiznal otcovství a Miloš mě jako manželku musel zažalovat. Pak si z toho v Americe dělal legraci, že má třetího syna bez práce,“ vzpomínala Křesadlová v knize 1968 očima 50 slavných osobností. Jak přiznala, s jeho další ženou Martinou vycházela velmi dobře.

Pracovala pro prezidenta Havla. Stříhala mu nudle

Významným mužem v životě Věry Křesadlové byl i Václav Havel, pro kterého začala pracovat v roce 1989 na Pražském hradě jako správkyně rezidence prezidenta a jeho ženy Olgy. „Přihlásila jsem se a vzali mě. Dělala jsem jim hospodyni. Pan prezident byl občas takový akurátní, měl rád polévky na čínský způsob, a jednou říkal, že byly příliš dlouhé nudle. Tak jsem mu je pak stříhala přesně na čtyři centimetry. A jednou jsem vařila čaj i pro tehdejší britskou ministerskou předsedkyni Margaret Thatcherovou. To v rezidenci došel anglický čaj, tak jsem utíkala domů pro svůj,“ líčila Věra Křesadlová s úsměvem před lety pro pořad Showtime. Miloše Formana si můžete připomenout v úvodním videu.

Před kamerou se příležitostně objevuje dodnes. Zahrála si například ve filmech Pohádky pro Emu, Martin a Venuše nebo Medvídek.

Věra Křesadlová se objevila i v pořadu Nikdo není dokonalý:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.