Životní styl

2. listopadu 2023 15:00

Komerční sdělení

Sezóna saunování je tu! Rady a tipy pro ještě lepší zážitek

Venkovní teploty pomalu ale jistě klesají, počasí je proměnlivé, někdy sluníčko příjemně hřeje, jindy je chladno nebo dokonce prší. V takovou chvíli se rádi alespoň na chvilku zahřejeme, zapomínat ale nesmíme ani na naši imunitu. Té střídání teplot ani trochu neprospívá, je třeba ji posilovat. Víte, že existuje způsob, jak se příjemně prohřát, a přitom udělat něco pro svoji imunitu? Zkuste saunu, teď je na ni ideální čas.

Proč chodit do sauny?

Saunování má blahodárné účinky na celý náš organismus, i to je jeden z důvodů, proč je saunování tolik oblíbené. Kdo by si ale myslel, že jde o hit poslední doby, ten by se hluboce mýlil, rituály podobné saunování ovládali už lidé před mnoha tisíci let. V sauně můžete ležet i sedět, čím výš se usadíte, tím větší teplo vám bude. A proč se do sauny vůbec vydat?

  • Pravidelný pobyt v sauně má pozitivní vliv na naši imunitu, zvyšuje odolnost proti zánětlivým onemocněním horních cest dýchacích, jako je rýma nebo kašel.
  • Zpomaluje stárnutí.
  • Poskytne vám pomoc při hubnutí.
  • Pozitivně působí na bolesti svalů a kloubů.
  • Prohřeje naše tělo, pocením se zbavíte toxinů.
  • Během pobytu v sauně si odpočinete, teplo vám pomůže odstranit únavu.
  • Prokrvíte končetiny a zbavíte se studených rukou a nohou.
  • Zabojujete s nespavostí.
  • Saunování udržuje zdravé srdce.
  • Načerpáte novou energii, budete se cítit svěží a plni síly.
  • Sauna pomáhá snižovat krevní tlak.
  • Sauna vám pomůže lépe zvládat stres.
  • Budete mít pevnější a mladší pokožku.

Jak se saunováním začít?

Sauna vás láká, nevíte ale, jak začít, abyste tělu opravdu prospěli? Buďte v klidu, není na tom nic složitého. Se saunováním můžete začít v jakémkoli věku, a to i v tom dětském. U nás se doporučuje dosáhnout alespoň třetího roku věku, kdy už dítě bude horko snášet, případně vám řekne, jak se cítí. Ve Skandinávii, kolébce saunování, se ale děti saunují od chvíle, kdy se jim po narození zahojí pupečník.

I saunování ale má svoje kontraindikace, přece jen při něm tělo vystavíte vysoké zátěži. Do sauny by neměli chodit lidé s akutními příznaky onemocnění, zákaz mají i osoby s některými chronickými nemocemi, např. vysokým krevním tlakem nebo problémy se srdcem, játry a ledvinami. Než se tedy prvně do sauny vydáte, zrekapitulujte svůj zdravotní stav, když si nebudete jisti, poraďte se se svým lékařem.

Jak si pobyt v sauně můžete zpříjemnit?

Než se do sauny vydáte, je třeba dodržet pár zásadních pravidel. Samozřejmostí je sundat milované šperky, kterým horko v sauně nedělá dobře, navíc se mohou rozpálit, což vám jistě nebude příjemné. Co dál?

Do sauny nechoďte ani přejedení, ani hladoví

Ať už budete přecpaní, nebo vám bude kručet v břiše, saunování si naplno rozhodně neužijete. Dopřejte si před saunováním spíš něco lehkého a malého, ať nemáte hlad, zároveň ať vás ale jídlo netíží v žaludku.

Napijte se

Během saunování se tělo potí a ztrácí tekutiny, proto se napijte jak před saunováním a během něj, tak i po něm. Vzhledem k tomu, že kromě vody tělo přijde i o důležité minerální látky, jsou vhodné k pití minerální vody, případně ovocné nebo zeleninový džusy, naopak zapomeňte na kávu a alkohol. Nápoje by neměly být příliš vychlazené, před saunováním vypijte alespoň půl litru tekutin, po něm se doporučuje vypít alespoň 1,2krát tolik tekutin, kolik jste během saunování ztratili.

Před saunováním se osprchujte, pak se zabalte do prostěradla

Než půjdete do sauny, osprchujte se, umyjte se a osušte se. Suché tělo se začne dřív potit, vy se pak rychleji zbavíte všech škodlivin. Do sauny vstupujte buď zabalení do prostěradla, nebo celí nazí, ať se pokožka může důkladně očistit. Nezapomínejte při tom ale na hygienu, vždy všechny části těla podložte prostěradlem, jakmile saunu opustíte, zase se osprchujte.

Vydejte se do ochlazovacího bazénku

V sauně se zpotíte, ve sprše se omyjete, co dál? Teď je čas na ochlazovací bazének, který podpoří krevní oběh. Pak si v klidu lehněte na lehátko a několik minut odpočívejte. Pak můžete celý cyklus opakovat. I v tomto případě ale platí, že kdo se saunováním začíná, neměl by to přehánět. Saunování je relaxace, měli byste se u něj cítit příjemně.

Intenzitu zvýšíte poléváním kamenů během saunování

Kdo chce, ten může zvyšovat intenzitu procedury tím, že během pobytu v sauně bude polévat kameny. Díky tomu prudce stoupne vlhkost a vy se na chvíli buď přestanete potit, nebo bude pocení mírnější. Tělo se tak prudce zahřeje.

Starosti nechte venku

Abyste si saunování opravdu užili, stres a všechny starosti nechte venku. Do sauny jděte s čistou myslí, podobně to udělejte i s rozčílením.

Víte, že se můžete zúčastnit i některého ze saunových ceremoniálů? Pobyt v sauně, a to jak parní, solné, aroma sauně nebo infrasauně si pak užijete ještě víc.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.