Celebrity

9. listopadu 2022 14:15

Josef Šťastna

Sídlo herečky Zity Kabátové je na prodej. Unikátní vila je k mání za bezmála 19 milionů

Prvorepubliková filmová hvězda Zita Kabátová (†99) prožila nejkrásnější roky svého života ve vile, která stojí v Dobříni nedaleko Roudnice nad Labem. Funkcionalistický skvost je nyní na prodej. Pro redakci Prima Ženy promluvil realitní makléř Michal Martinek.

Historie unikátní stavby se začala psát v roce 1925, kdy na okraji severočeské obce Dobříň nedaleko Roudnice nad Labem zakoupil malostranský stavitel a architekt Beno Kabát rozsáhlý pozemek pro stavbu letního sídla. Právě v letních měsících vila ožívala a rády sem jezdily hvězdy tehdejšího filmového světa.

„Jednalo se o letní sídlo rodiny. Rodina zde trávila veškerý čas od května do října. Mezi zajímavé návštěvy patřil hlavně Vlasta Burian,“ popsal pro Prima Ženy realitní makléř Michal Martinek, který prodej skvostu zařizuje.

Zita Kabátová se vily raději zbavila

Herečka Zita Kabátová se stala majitelkou nádherné vily v roce 1943. O tři roky později se stal předsedou vlády Klement Gottwald a přátelé herečce doporučili, aby vilu prodala. Nakonec stavba skončila v majetku státu. Postupně se tu vystřídal obecní úřad, knihovna, mandlovna, mateřská škola, ale vila za panování komunistů rychle chátrala. „Zita o vile v Dobříni nikdy nechtěla moc mluvit. Byla to citlivá věc,“ prozradila v minulosti pro deník Aha! spisovatelka Marie Formáčková.

Ten, kdo touží mít tento unikátní domov, bude muset zaplatit 18,9 milionů korun. S netradiční stavbou dostane 474 metrů čtverečních podlahové plochy, s terasami dokonce 746 metrů čtverečních. Celková výměra pozemku je 6 315 metrů čtverečních.

Zájemce o prohlídku hned při vstupu do vily narazí na honosné vstupní schodiště a terasu. Následuje prostorná centrální hala, kolem které se rozvíjí celý dům. V přízemí kdysi býval hudební koutek, jídelna a pracovna majitele. Unikátní fotky z vily najdete například zde.

(Autor videa: VOYTA reality/Studio BARÁK)

„Po dřevěném schodišti je možné vystoupat do prvního patra, kde bývala velká ložnice, pokoj Zity Kabátové a pokoj pro hosty. Ve zvýšeném suterénu bydlel správce s rodinou,“ dodal realitní makléř Michal Martinek.

Podobné články

Jiří Krampol v pořadu Benefice Zity Kabátové:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.