Celebrity

11. července 2023 05:30

Tomáš Durčák

Škrcení a útok nožem. Nastěnka byla talentovanou baletkou, s partnerem zažila peklo

Ruská pohádka Mrazík z roku 1964 se v Česku stala nestárnoucí tradicí a patří k samozřejmým součástem vánočního televizního programu. Díky jejímu úspěchu se enormní popularity dočkala zejména představitelka Nastěnky Natalja Sedych (75). Tehdy šestnáctiletá dívka následný příval slávy psychicky neunesla. Později navíc téměř přišla o život rukou svého žárlivého expartnera.

Natalja měla už od útlého dětství namířeno jinam než k herectví. Rodačka z Moskvy se od čtyř let pilně věnovala krasobruslení a trenéři u ní velmi rychle objevili talent. Vzhledem k tomu, že dokázala na soutěžích udivovat už jako velmi mladá, vysloužila si přezdívku „nejmenší krasobruslařka Sovětského svazu“. Láska k pohybu a tanci ji nakonec zavedla až na baletní školu moskevského Velkého divadla.

Nikoli jako herečka, ale ještě jako baletka si v roce 1962 zahrála hlavní roli v televizní adaptaci slavného baletního sóla Umírající labuť. Výkon čtrnáctileté, křehce působící dívky s dokonale nevinným výrazem viděl i režisér Aleksander Rou a ihned mu bylo jasné, že našel Nastěnku pro svou připravovanou pohádku Mrazík.

Ruská invaze na Ukrajinu v loňském roce vyvolala diskusi o tom, zda by ruská pohádka Mrazík neměla být u nás zakázána:

Role Nastěnky z ní udělala sovětský symbol krásy

Natalja na nabídku kývla, aniž by tušila, že právě učinila jedno z nejlepších a zároveň nejhorších rozhodnutí svého života. Mrazík totiž o dva roky později v ruských kinech zaznamenal obří úspěch a doslova přes noc z teprve šestnáctileté dívky učinil nejen jednu z nejpopulárnějších žen Sovětského svazu, ale také nový symbol krásy pro většinu ruských mužů.

Všichni chtěli mít doma překrásnou Nastěnku, mladou Natalju tak doslova zavalila lavina dopisů od ctitelů. Někteří ji vynášeli do nebes, jiní ji rovnou nabízeli sňatek. Psali jí všichni od zámožných pánů až po kriminálníky zavřené ve vězení, k nimž se Mrazík dostal. Mladá dívka, která doposud v životě poznala především dřinu na trénincích, a jak posléze přiznala, polibek od Ivánka při natáčení byl jejím úplně prvním v životě, byla z tak obrovského zájmu v šoku.

Anorexie, stres a konec s herectvím

Zatímco se na naléhání režiséra Roua ze všech sil snažila slušně reagovat na všechny dopisy, přičemž přednostně odpovídala zejména kriminálníkům do vězení, aby se jí náhodou po propuštění neměli chuť za její nezájem pomstít, oznámili jí rodiče rozhodnutí se rozvést. Na mladičkou Natalju už toho bylo zkrátka moc – stres a úzkost ji na nějakou dobu zahnaly až do fáze, kdy musela překonat anorexii.

Zkušenost s Mrazíkem způsobila, že se následně k potenciální herecké kariéře otočila zcela zády. Režisér Rou ji v roce 1967 přemluvil ještě k roli v pohádkovém muzikálu Ohněm, vodou a trubkami, posléze už ale na role kývala jen výjimečně. Místo toho věnovala veškerou energii baletu, což z ní postupně udělalo až jednu z hlavních sólistek prestižního baletního sboru Velkého divadla v Moskvě, s nímž vyrážela na zájezdy do zahraničí. Našla si zde také partnera, s nímž se však i přes jeho nelibost rozešla.

Pokus o vraždu, rozvod a nová láska k divadlu

Jejím osudovým mužem se nakonec stal hudební skladatel Viktor Lebeděv. Zamilovala se do něj a po sňatku se přestěhovala do tejdejšího Leningradu (dnes Petrohrad). Netušila přitom, že její bývalý přítel z moskevského divadla neunesl svou žárlivost a rozhodl se ji do Leningradu sledovat. Zde se ji snažil uškrtit ručníkem a následně ji ohrožoval nožem. Natalja pokusu o vraždu dokázala utéct, opět se ovšem citelně podepsal na její psychice.

Natalja nakonec ve svazku vydržela deset let a s manželem měla syna Alexeje. Po rozvodu zamířila zpět do rodné Moskvy. Zde se rozhodla dát druhou šanci herectví. Získala angažmá ve sboru divadla U Nikitské brány, kde dle posledních známých informací působí dodnes. Slavná Nastěnka je tak dalším příkladem toho, jak dalekosáhlé a negativní důsledky může na děti či dospívající mít náhlý příval obrovské slávy.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.