Celebrity

31. července 2024 15:06

David Laštovka

Slávka Budínová čekala dítě s Högerem. Majetek v hodnotě 60 milionů odkázala cizímu muži

Herecká legenda Slávka Budínová byla velmi zámožná žena. Její majetek byl odhadován na 60 milionů korun. Poslední roky života ovšem protrpěla. Stala se závislá na alkoholu, umírala bezdětná a opuštěná. Od její smrti 31. července uplynulo dvaadvacet let. Zemřela ve věku 78 let.

Přestože Slávka Budínová v mnoha českých filmech hrála starostlivé a obětavé matky, v reálném životě se vlastních potomků nedočkala. Čekala sice dítě s hereckým kolegou Karlem Högerem, ale to si nakonec nechala vzít. Důvodů bylo několik. Höger byl ženatý, navíc se bála přerušit svou uměleckou kariéru. Poté se jí už nikdy otěhotnět nepodařilo, čehož na sklonku života litovala.

Svatba během natáčení v Mongolsku

Poprvé se vdávala až ve svých třiapadesáti letech, za stejně starého režiséra a scenáristu Ivo Tomana. Brali se během natáčení filmu Ve znamení Tyrkysové hory v dalekém Ulánbátaru v Mongolsku. Účastníkem svatby byl i herec Jan Kuželka, který se s Budínovou a jejím manželem velmi přátelil. „Točili jsme tam asi měsíc a oni nám to oznámili den předtím, že se spolu budou brát. Bylo to docela překvapení, ale svatbu měli nádhernou a originální. Slávinka se vdávala v mongolském kroji. Svatební hostina pak byla na hotelu,“ zavzpomínal pro web Prima Ženy herec Jan Kuželka.

Po smrti manžela se jí zhroutil svět

Budínová v Tomanovi našla životní lásku a oporu. Byli jako jedna duše a žili jeden pro druhého. „Kousek od mojí chalupy koupili mlýn, který dali neskutečně dohromady. Bylo to mistrovské dílo. Pravidelně a velmi často jsme se navštěvovali. Byli úžasní společníci, měl jsem je oba moc rád. Bohužel, ten mlýn byl úplně na samotě, takže jim ho několikrát vykradli,“ prozradil herec.

Idylické manželství po sedmnácti letech nemilosrdně ukončila smrt. Pouhý den před štědrým dnem roku 1994 Ivo Toman ve věku 70 let zemřel. Budínové se ze dne na den zhroutil svět. Propadla alkoholu a závislosti na něm se až do smrti nezbavila.

Alkohol si nechávala posílat až domů

Ke všemu se přidaly zdravotní problémy. Podstoupila onkologickou operaci a zlobilo ji srdíčko. Léčit se ale odmítala. Do nemocnice nechtěla, neboť věděla, že tam se jí alkoholu nedostane. Když už nemohla chodit, objednávala si ho z domu telefonicky. Z nejbližší cukrárny jí denně přinášeli lahve koňaku. „Slávku jsem navštěvoval dál. Vždycky jsme na Ivoše zavzpomínali, vypili u toho lahvinku. Bohužel ten konec jejího života byl hodně smutný. Všichni se na ni vykašlali, těžce to nesla,“ uvedl Jan Kuželka.

Čtěte také: Slávka Budínová propadla alkoholu a zanechala po sobě jmění za téměř sto milionů

Závěť sepsala pár dní před smrtí

Majetek Slávky Budínové byl odhadován na zhruba 60 milionů korun. Vlastnila dva domy v Praze na lukrativních adresách, na Kampě a na Maltézském náměstí. Těsně před smrtí navíc výhodně prodala zmíněný mlýn u Drahenic na Příbramsku, který využívala jako letní sídlo. K tomu byla majitelkou vzácných obrazů a starožitností. Svého bohatství si ale nikdy dostatečně neužila. „Ivo Toman měl z předchozího manželství dvě děti, dceru a syna, který emigroval do Austrálie. Co vím, tak těm to dědictví nepřipadlo. Údajně nějakému cizímu chlapovi, který to pak všechno prodal,“ prozradil herec.

Slávka Budínová pár dní před smrtí sepsala závěť, v níž nečekaně všechno odkázala starožitníkovi Rudolfu Příhodovi. Podle její lékařky však v posledních dnech života byla v hluboké depresi, apatii, měla těžké abstinenční příznaky a zřejmě by podepsala cokoliv.

Film Zápisník alkoholičky je v kinech. Hlavní roli ztvárnila Tereza Ramba:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 9. 2024

Berani, v poslední době si možná děláte starosti s penězi. Dnes by někdo z rodiny mohl udělat výdaj, který považujete za zbytečný a nezodpovědný. Než se rozzlobíte, vězte, že vše nemusí být tak, jak se zdá. Pokud se na situaci podíváte objektivně, možná zjistíte, že nejste v zoufalé finanční situaci a že výdaj z rodinné pokladny tolik neubral.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.