Celebrity

7. dubna 2024 06:15

David Laštovka

Herečka Blažena Holišová byla macechou Hany Holišové. Skvělá žena, vzpomíná Vydra

Hana Holišová v 7 pádech Honzy Dědka

Blažena Holišová se svými filmovými rolemi nezapomenutelně zapsala do české kinematografie. Před kamerou nejčastěji tvořila manželský pár s Rudolfem Hrušínským a Vladimírem Menšíkem. Dožila se osmdesáti let. 7. dubna si připomínáme třináct let od jejího úmrtí. Soukromí slavné herečky by vydalo na román.

„To je dost, že si nás taky jednou vyvezl!“ Tato dnes už legendární hláška, kterou pronesla ve filmu Slavnosti sněženek, herečku Blaženu Holišovou proslavila asi nejvíce. Ve svých filmových rolích nejčastěji představovala rázné venkovanky a temperamentní ženy.

Cesta na pomyslné herecké výsluní byla ovšem trnitá. Vyučila se švadlenou a v tomto oboru začala i pracovat. Na brněnskou JAMU si podala přihlášku, když jí bylo šestadvacet let, a k jejímu překvapení byla přijata na první pokus. Po studiích získala angažmá v Národním divadle Brno, odkud přešla do Národního divadla v Praze, v němž ztvárnila téměř sedmdesát rolí.

Vzpomínky z natáčení

Před kamerou se nejvíce proslavila jako filmová partnerka Rudolfa Hrušínského, s kterým si zahrála v Menzelově hrabalovském přepisu Slavnosti sněženek, v komedii Rozpuštěný a vypuštěný nebo ve filmu Pozor, vizita! S dalším hereckým velikánem, Vladimírem Menšíkem, zase vytvořila manželský pár ve snímcích Půl domu bez ženicha, Můj brácha má prima bráchu a Brácha za všechny peníze nebo v jednom z dílů kontroverzního seriálu Třicet případů majora Zemana.

„S Blaženou Holišovou jsem se potkal na natáčení Půl domu bez ženicha, což byla moje první velká role ve filmu. Byla úžasná. Skvělá herečka, velmi milá, příjemná žena. Hrál jsem tam navíc se svou spolužačkou ze základní školy Veronikou Freimanovou a také s mojí mámou. Byl to vlastně jediný film, kde jsme se spolu při práci sešli jako kolegové,“ prozradil redaktorovi webu Prima Ženy herec Václav Vydra.

Čtěte také: Václav Vydra opustil manželku na Štědrý den. Po Janě Bouškové toužil celý život

Poslední roky protrpěla

Během života prožila dvě velké lásky. Prvním manželem byl dirigent Evžen Holiš, s kterým se seznámila během svého působení v Brně. Jejich manželství se rozpadlo poté, co zamířila do pražského angažmá. Holiš se podruhé oženil a v jeho dalším vztahu se mu narodila dcera Hana Holišová, která se stala rovněž herečkou. S Blaženou, otcovou první ženou, se ale osobně nikdy nesetkala.

Ani Blažena Holišová po rozvodu sama nezůstala. Provdala se za o dva roky mladšího herce Valentina Knora.

Na sklonku života čelila vážným zdravotním problémům. Onemocněla Parkinsonovou chorobou a poté, co při žehlení doma nešťastně zakopla o šňůru a zlomila si čtvrtý obratel, se stala v podstatě nemohoucí. Navíc měla velké potíže s klouby a koleny. Zemřela 7. dubna roku 2011 ve věku 80 let.

Hana Holišová svou macechu a první ženu svého tatínka nikdy nepoznala. Podívejte se, jak loni 17. listopadu zpívala na Národní třídě Modlitbu pro Martu:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.