Menzelová, Houdová i Leichtová. Rodily doma a otevřeně o tom promluvily

Olga Menzelová zavzpomínala na manžela na festivalu Jiřího Menzela

Domácí porod je stále kontroverzní téma, které ve společnosti vzbuzuje bouřlivou diskuzi. Ženy, které se rozhodly rodit doma, argumentují především tím, že nemocniční prostředí nepovažují za dostatečně intimní a chtějí se vyhnout zbytečným zákrokům. Naproti tomu si ve většině případů uvědomují veškerá rizika s tím spojená. Které slavné ženy přivedly na svět své děti doma?

Průzkum fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy uvádí, že hlavním důvodem, proč české ženy nechtějí rodit v porodnicích, jsou především zákroky, které jsou rodičkám prováděny bez jejich souhlasu, a také znevažování jejich osobních pocitů a schopností.

Ženy, které si místo porodnice zvolily svůj domov, najdeme mezi českými, ale i zahraničními celebritami. Proč se rozhodly dát přednost domácímu porodu a jak to u nich probíhalo? Tady jsou zkušenosti modelky Heleny Houdové, herečky Kristýny Leichtové, zpěvačky Lenky Dusilové a dalších celebrit. Většina z nich rodila s pomocí porodních asistentek. 5. května si u příležitosti Mezinárodního dne porodních asistentek připomínáme jejich význam a důležitost.

Helena Houdová

Modelka a Miss ČR 1999 Helena Houdová (42) má celkem tři děti a je známá svým netradičním přístupem k výchově. Svého prvního syna porodila v nemocnici v Praze a na zážitek nevzpomíná hezky.

„Nejstaršího syna jsem porodila tady v Praze, a i když jsem měla paní doktorku, která byla své práci oddaná, bylo to strašné. Proběhl nástřih, který jsem nechtěla, dítě mi po porodu hned vzali, i když jsem si ho chtěla nechat, omdlela jsem, transfuze… Druhého syna jsem porodila v New Jersey v porodním domě s porodní asistentkou a bylo to nádherné. Tam mi teprve došlo, jak hrozný ten první porod byl,“ svěřila se Houdová pro web maminka.cz.

Nejmladší dceru Deiu potom rodila doma. „Měla jsem ji pak hodinu na sobě, nikdo mi ji nerval, že ji musí zvážit a změřit. Nemusela jsem prožívat to hrozné ponížení, když vás přijdou prohlídnout a řeknou, ať roztáhnete nohy. Neměla jsem ani žádnou poporodní depresi,“ popsala v minulosti bývalá Miss pro deník Aha!

Kristýna Leichtová

Herečka Kristýna Leichtová (36), kterou mohou diváci znát například ze seriálu Ohnivý kuře, se rozhodla doma porodit svou druhou dcerku. Na sociálních sítích sdílela fotografii, kdy je ve vaně bezprostředně po porodu a miminko vítá i její starší dcera. To u veřejnosti vzbudilo spoustu kritiky. Jak se na to sama herečka dívala?

„Chtěla jsem to téma ‚odšpuntovat‘ a podělit se o ten nádherný zážitek. A hlavně jsem chtěla podpořit ženy, které se takhle rozhodnou. Tehdy mi můj Vojta říkal, že jsem se zbláznila, že to dávám ven, že mě rozcupují. Já jsem ale kritiku čekala, protože to je kontroverzní téma. Takže těm rýpavým poznámkám a nadpisům typu ‚další matka bez mozku‘ jsem se pak během šestinedělí spíš smála. Nicméně teď, když to čtu zpětně, je mi z toho spíš smutno. Rozhodnutí to zveřejnit ale nikdy litovat nebudu. Jsem ráda, že se o tomhle tématu mluví, protože žena se během porodu potřebuje cítit na prvním místě v bezpečí, a to u mě bylo právě doma,“ řekla v rozhovoru pro Prima Ženy.

Lejla Abbasová

Další slavnou Češkou, která se rozhodla pro domácí porod, je moderátorka Lejla Abbasová (42). Nejstaršího syna Davida, kterého má s bývalým partnerem Michalem Kocábem, chtěla rodit doma, Kocáb byl ale tehdy zásadně proti.

Svou druhou dceru Iman, kterou má s tureckým podnikatelem Volkanem Kaynakem, už přivedla na svět doma. Proč se rozhodla pro domácí porod? „Hlavní bylo, že už s Davidem jsem si v nemocnici připadala nepatřičně. Jsem přece zdravá ženská, která dokáže porodit s pomocí porodní báby jedno kde. Začala jsem o tom víc přemýšlet, vyslechla spoustu názorů. Nechci ale působit, že jsem porodila jedno dítě doma a už mám na to patent, prostě jsem zjistila, že je těžké tady sehnat podstatné informace,“ řekla v minulosti pro iDnes. S Volkanem mají ještě dvojčata Bena a Tea, která přišla na svět předčasně v porodnici.

Lenka Dusilová

Lenka Dusilová (46) podle svých slov domácí porod neplánovala. Domluvila si porodní asistentku, která ji měla doprovázet do porodnice místo partnera. Všechno se ale seběhlo rychle, a tak se nakonec po konzultaci s ní rozhodla zůstat doma.

„Když začal porod, přijela porodní asistentka. Chtěla jsem zůstat první porodní dobu co nejdéle doma a včas se vydat do nemocnice. Jenomže porod se rozběhl rychle a dobře a ve chvíli, kdy byl ještě čas zamířit do porodnice, jsem si najednou nedovedla díky intenzitě představit, že odjedu. A tak jsem se po poradě s asistentkou rozhodla, že zůstanu doma. A jsem za to neskonale ráda,“ svěřila se v rozhovoru pro iDnes.

Olga Menzelová

Filmová producentka Olga Menzelová (44) rodila doma, protože čekala dítě s novým partnerem, egyptologem Miroslavem Bártou, v době, kdy se zároveň starala o nemocného manžela Jiřího Menzela. Režisér o miminku věděl a prý si jejího syna Alberta velice užíval. Menzelová si nepřála, aby se o dítěti v té době vědělo…

„Celé ty tři roky jsem se starala o Jiřího. K tomu jsem potřebovala soukromí, abych mu mohla dopřát vše potřebné. Nechtěla jsem v této složité situaci řešit narození potomka. Bylo mi jasné, že když by lidé probírali mé těhotenství, tak by nám to moc klidu nepřineslo,“ vysvětlila dříve Olga pro deník Aha!. Celkově má tři děti, každé s jiným mužem. Otcem první dcery Aničky je režisér Jaroslav Brabec, za otce mladší dcery Evičky označila Jiřího Menzela (†82) a nejmladšího Alberta má s výše zmiňovaným Miroslavem Bártou.

Světové celebrity

Domácí porody nejsou tabu ani v zahraničí a rozhodla se pro ně spousta slavných žen. Supermodelka Gisele Bündchen si přála klid a chtěla se vyhnout stresu z nemocničního prostředí. Doma porodila obě své děti – syna Benjamina a dceru Vivian.

Sexbomba Pamela Anderson rodila doma v roce 1996 syna Brandona a o rok později syna Dylana. V obou případech si vybrala porod do vody.

Domácí porod má za sebou i bývalá supermodelka Cindy Crawford a herečka Demi Moore, která tak porodila všechny tři dcery, které má s bývalým manželem Brucem Willisem.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.