Celebrity

29. července 2023 06:15

David Laštovka

Smutné odcházení Zdeňka Srstky. Oženil se po sedmdesátce, manželku prosil o smrt

Od smrti herce Zdeňka Srstky, který zemřel ve věku 83 let, uplynuly už čtyři roky. V posledních měsících se pro něj život stal utrpením. Kvůli nemoci se ztrácel před očima, ze svého domu už téměř nevycházel a byl odkázán na pomoc nejbližších.

Málokdo měl tak pestrý životopis jako Zdeněk Srstka. Několikanásobný československý rekordman ve vzpírání v roce 1957 přivezl bronz z mistrovství Evropy a o tři roky později skončil šestý na olympiádě v Římě. Filmový kaskadér, příležitostný herec, neoficiální král komediálních hlášek a v neposlední řadě také velký milovník zvířat. To je výčet jeho povolání a vlastností.

Jak je na tom s kaskadéry herec Vojtěch Kotek?

Vdova popsala poslední okamžiky

Z prvního manželství měl herec syna Jiřího, který byl v letech 1993 až 2001 ředitelem Národního divadla. Podruhé se Zdeněk Srstka ženil pár měsíců před svými 73. narozeninami. Jeho vyvolenou se stala o 16 let mladší Alena Dvořáková, se kterou dlouhá léta žil.

Mohlo by vás zajímat: Bartoška, Donutil či Trojan. Slavní čeští muži, kteří zůstali věrni své manželce

„Bylo to mezi námi silné. Přátelé nám říkali, že i po dvaceti letech to mezi námi pořád jiskřilo. Stále mi opakoval, jak mě miluje a že se mnou je to jeho nejkrásnější období života,“ svěřila se po jeho smrtij webu eXtra.cz vdova Alena, která se o něj starala až do poslední chvíle, kdy ho sužovaly vážné zdravotní problémy. „Zdeňkův konec byl smutný a psychicky náročný pro nás oba. Vnímal, co se děje, jak přichází o sílu. Říkal mi: ‚Prosím tě, už mě zabij, nebo se ztrháš.‘ Nejsmutnější vzpomínka na jeho konec je, když jsem mu dávala poslední pusu doma. Bylo vidět, že už odchází, takže se mu záchranáři snažili pomoci kapačkami. Chtěla jsem ho nechat odejít v poklidu domova, ale lékaři rozhodli o převozu do nemocnice, kde zemřel,“ uvedla Alena.

Do poslední chvíle každý den posiloval a otužoval se

Zdeněk Srstka se o své tělo velmi staral, dokud mu to síly dovolovaly. „Je důležité, aby tělo vědělo, že má o něj člověk zájem. Mám doma posilovnu, začínám rozcvičkou, pak sednu na cyklostroj a šlapu. Mám to rozdělené, jeden den posiluji spodní část těla, druhý den hořejšek. Musím ale dávat pozor a kvůli páteři, se kterou mám problémy, být opatrný. A pak se také každý den otužuji ledovou vodou, což je procedura, která blahodárně působí na celé tělo. Člověk se pak cítí jako na novém světě,“ popisoval ještě rok před smrtí redaktorovi webu Prima Ženy.

Čtěte také: Janek Ledecký promluvil o tragické smrti bratra Davida. Předávkoval se drogami

O své ženě mluvil s velkou úctou. „Ona je báječná. Lépe jsem si vybrat nemohl. Oženit se, byť v mých letech, bylo šťastné rozhodnutí. Mám štěstí, že mám tak výbornou manželku. Navíc skvěle vaří a peče. Také je šikovná malířka, má doma ateliér a nádherné kreslí přírodu. Když má výstavy, jezdívám s ní, její obrázky mám moc rád,“ líčil obdivně Zdeněk Srstka.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.