Celebrity

28. listopadu 2023 13:20

David Laštovka

Lubomír Kostelka přišel o bratra na svatbě. Ženu svých snů nikdy nenašel

Legendární český herec Lubomír Kostelka, která zemřel v roce 2018, se dožil požehnaného věku 91 let. Přestože kolem sebe neustále rozdával úsměvy a dobrou náladu, celý život si v sobě nesl trauma. Nikdy se nesmířil s předčasnou smrtí bratra a milované maminky.

Lubomír Kostelka se oženil celkem dvakrát. Jeho první manželkou byla o pět let mladší herečka a režisérka Marie Barušová, s níž se seznámil na studiích na JAMU. Rozvedli se po dvou letech, když herec zjistil, že čeká dítě s jinou ženou. Tu si následně vzal za manželku a narodil se jim syn Martin. S matkou svého jediného potomka si ale lidsky příliš nerozuměl.

Čtěte také: Nemanželské děti slavných. Dcera Karla Šípa spáchala sebevraždu, Jan Kraus synem pobavil rodinu

„Rozvedl jsem se, protože to neklapalo, ale syna jsem musel vzít k sobě. Žena ho porodila a pak řekla, že neumí vychovávat malé děti a že na to vlastně ani nemá chuť. I syna z jejího prvního manželství vychovávala babička. Takže co teď, měl jsem synáčka a starej se. Ale udělalo mě to nesmírně šťastným. Musel jsem začít vařit, smažit, prát, žehlit, uklízet. Žena uklízela tak jednou za týden a jen tak, že celé dopoledne jezdila luxem. Jednou mě to tak dožralo, že jsem do toho luxu kopnul a rozbil skříň,“ popisoval za života Lubomír Kostelka deníku Blesk.

Vysněnou ženu hledal celý život

Ze syna vychoval slušného a vzdělaného člověka. Martin vystudoval medicínu a stal se primářem dětské kardiochirurgie v německém Lipsku. „Jsem na něj hrozně moc pyšný,“ říkával hrdě herec, který v lásce štěstí neměl. Jak přiznal, celý život hledal podobný typ ženy, jakou byla jeho milovaná maminka Zdena, která se dožila pouhých 55 let. „A to se mi nepodařilo. Ať jsem bloumal a byl všude možně, žádnou takovou jsem nenašel,“ litoval herec.

Podívejte se na rozhovor s kardiochirurgem Janem Pirkem:

Mohlo by vás zajímat: Bartoška, Donutil či Trojan. Slavní čeští muži, kteří zůstali věrni své manželce

V životě se musel vyrovnat také s bolestnou ztrátou bratra, který zemřel v pouhých 45 letech na svatbě své dcery. „Byl to borec, prima chlap a velmi tvrdý pracant,“ vzpomínal Kostelka. Právě jeho sourozenec mu velmi pomáhal při rekonstrukci statku v Kamberku, kde herec pobýval od 70. let až do konce života. „Brácha byl stavbyvedoucí a věděl, co přesně dělat. Původně se to prodávalo za osm tisíc a k tomu ještě deset hektarů polí a lesa. Ale jak mě majitel uviděl, cenu nasadil na pětadvacet tisíc. Ten syčák poznal, že jsem z televize,“ líčil s úsměvem.

Když umíral, se synem se stačili rozloučit

Lubomír Kostelka zemřel 28. listopadu roku 2018 ve věku 91 let. Zradilo ho srdce. „Stihli jsme se ještě rozloučit. Byl jsem za ním v neděli, ve středu zemřel. Když jsme se viděli, byl ještě při smyslech, ale já tušil, že ho vidím živého naposledy. On to samozřejmě nevěděl, jenže mně to bylo bohužel jasné. Potom už se mu vědomí začalo kalit a nakonec mu organismus vysadil úplně. Když děláte akutní medicínu jako já 34 let, víte naprosto detailně, co se děje a jak člověk odchází. I kdybychom použili všechny dostupné moderní metody, jen bychom prodloužili odcházení. Domů do Kamberka by se už nikdy nevrátil. Člověk ví, že by mu život dokázal ještě prodloužit, ale bylo by to bezcílné, iluzorní a nerealistické. Jako kardiochirurg jsem k tomu musel tak přistoupit,“ prozradil po otcově smrti deníku Blesk Kostelkův syn Martin.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 4. 5. 2024

Berani, dnes se možná nebudete moci soustředit na práci. Vaše hlava může být v oblacích a váš smysl pro detail vás může poněkud zklamat. Netřeba dodávat, že tento den není vhodný k tomu, abyste se pouštěli do nových, obtížných nebo komplikovaných úkolů. Soustřeďte se na rutinní činnosti, které zvládnete bez přemýšlení. Takto zvládnete celý den, aniž byste se z toho zbláznili.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.