Celebrity

25. prosince 2022 05:30

Vanesa Havlíková

Z království na vrátnici. Po princezně Ladě pověsila Marie Kyselková herectví na hřebík

Divákům se Marie Kyselková (†83) vryla do paměti jako okouzlující a energická princezna Lada se zlatou hvězdou na čele. Krásná blondýnka se sršícím charismatem byla ale v posledních chvílích svého života téměř k nepoznání. Po velkém úspěchu se stáhla do soukromí a poslední okamžiky svého života prožila v šílených bolestech, které ji natolik rozhodily, že skončila v psychiatrické léčebně v Bohnicích.

Díky roli Lady v klasické české pohádce Princezna se zlatou hvězdou na čele se Marie Kyselková společně s Josefem Zímou (90), který ztvárnil prince Radovana, zapsali do povědomí celého národa. Role princezny v myším kožíšku byla ale pro tehdy čtyřiadvacetiletou herečku poslední.

Josef Zíma letos oslavil 90 let:

Její původní touhou bylo stát se zdravotní sestřičkou, herecký úspěch ji od toho však odklonil. Po pohádce se na ni sesypala halda všemožných nabídek, ale Marie Kyselková se rozhodla věnovat manželství a dětem a hereckou kariéru tak odložila na druhou kolej.

Z herečky se stala vrátná na Strahově

Marie Kyselková chtěla být ještě užitečná, rozhodla se proto nastoupit jako vrátná na strahovských kolejích. Vydržela tam přes 10 let a se studenty, kteří pohádku moc dobře znali, ráda na svou životní roli vzpomínala. Bohužel se ale kvůli častým zdravotním problémům musela následně vzdát i této práce. Už v té době měla problémy se zády, které se stále zhoršovaly.

„Pořád to šlo. Před osmi lety to už ale bylo neúnosné a šla jsem na operaci,“ přiznala deníku Aha! představitelka princezny Lady Marie Kyselková v roce 2016.

Poslední chvíle života strávila Marie Kyselková v bolestech

Bohužel operace nepomohla. Kvůli bolestem kyčlí se stala herečka téměř nepohyblivou. K potížím se navíc přidal i zlomený krček. Kvůli němu byla hospitalizována v nemocnici, kde strávila přes čtvrt roku. Hýbat se ale nezačala a i po léčbě zůstala upoutána na invalidní vozík.

Dlouhodobé problémy s pohybem Kyselkovou obtěžovaly a sužovaly natolik, že to zlomilo její psychiku. Před koncem roku 2017 tak musela být převezena na psychiatrickou léčebnu v Bohnicích.

Střídavě žila ve svém domě, kde o ni pečoval její kolega a blízký přítel Ivo Niederle (†91), a v léčebně v Bohnicích. Právě její dům byl pro ni útočištěm a tam také v pondělí 21. ledna 2019 zemřela.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.