Spisovatelka Ivana Peroutková o orientaci syna: Milda nám k tomu nikdy nic neřekl

Známí známých: Maminka Milana Peroutky Ivana Peroutková

Spisovatelka, překladatelka a maminka zpěváka Milana Peroutky v podcastu Známí známých zavzpomínala na vztah se slavným bubeníkem i na výchovu tří dětí. Jak všechno zvládala, když její manžel objížděl koncerty, a co říká na coming out svého prostředního syna?

„Ráda chodí do divadla, vaří, plete, zavařuje, pracuje na zahradě, hodně píše a hodně kouří.“ Tak svoji maminku popsal Milan Peroutka. Moderátorka podcastu Známí známých Bára Kirchnerová si to ovšem raději ověřila přímo u ní. „Ani jsem to nestihla sledovat, jestli tam něco nevynechal, ale určitě nedal nic navíc,“ potvrdila Ivana Peroutková na začátku rozhovoru, který si můžete pustit v úvodu článku.

Mohlo by vás zajímat: Milan Peroutka obléká outfity za desítky tisíc. Do luxusu ho zahaluje partner

Čemu se teď spisovatelka nejvíce věnuje? „V podstatě bych řekla, že se víc a víc věnuju tomu, čemu chci. Na rozdíl od dřívejška,“ popsala s tím, že jde samozřejmě o psaní. „Řekla bych, že teď mám trochu víc času nebo takového soustředění,“ dodala. Kromě knížek pro děti píše i ty inspirované vlastním životem. Tímto způsobem promluvila například i o anorexii, kterou kdysi trpěla. Tato kniha vyšla v roce 1992, kdy se o těchto problémech ještě tolik nemluvilo. V rozhovoru nyní spisovatelka řekla, proč nevyužila nabídky, aby svůj příběh sepsala znovu s odstupem času.

Rodinná tragédie

Na román by jistě mohl vydat také život Ivany Peroutkové s bubeníkem kapely Olympic Milanem Peroutkou, který tragicky zemřel ve 49 letech, když roku 2013 spadl ze schodů u domu při návratu z koncertu. Dle svých slov ale spisovatelka nikdy nepřemýšlela, že by se z této bolesti vypsala veřejně.

Přečtěte si také: Maminka Davida Pastrňáka měla tři práce, aby své syny uživila. Dnes je virtuální babičkou

„Něco jsem si psala úplně upřímně, ale nikdy bych nepsala o Milanovi jako o manželovi. Možná bych o něm a o nás dvou i psala, kdyby byl neznámý. Tím, že byl známý, a já vím, že by každého zajímalo, jaký byl, ale v rovině drbů, vím, že tohle bych nepsala a že by se to ani nedalo brát jako literatura,“ vysvětlila rozhodně.

Tři děti přišly na svět během pěti let

V rozhovoru Ivana Peroutková promluvila také o výchově dětí s tím, že tušili, že prostřední ze sourozenců Milan více tíhne k uměleckému směru. „Rád zpíval a rád hrál divadlo. Náš byt se změnil v jedno velké divadlo, oni stěhovali nábytek, všechno, světla... Honza byl osvětlovač, loutkové divadlo měli hodně rádi. Hráli scénky a k tomu pouštěli hudbu,“ zavzpomínala a dodala, že chodili i na dramatické kroužky.

Nejstarší dcera Bára, Milan i nejmladší syn Honza se Ivaně narodili během pěti let. Jaké to bylo, když její manžel tou dobou hodně objížděl koncerty? „To je asi nějaký mateřský pud, že jsem to nějak zvládala. Dneska když vidím jakoukoliv matku s dítětem, říkám si, že to je strašné, že bych na to neměla nervy, že by mě to nebavilo,“ vysvětlila s tím, že dnešní doba je jiná a k mateřství patří sousta věcí, které jí dřív nijak nechyběly. „Možná si to idealizuji, možná se mi tedy hodně ulevilo, když třeba usnuli a už byl klid, ale nějak jsem s nimi byla a nakonec jsem byla ráda, i když byl Milan pryč, protože jsem si to dělala po svém a přišlo mi, že to je víc v klidu, než když je tam on,“ dodala.

Rozvod, o kterém děti nevěděly

Vztah Ivany a Milana Peroutkových také prošel velkou zkouškou, když se rozvedli a později zase vrátili k sobě. „Bylo to, když jsem otěhotněla. Vrátili jsme se k sobě a pak už jsme spolu tedy vydrželi,“ řekla spisovatelka, která to dětem zatajila, protože byly ještě hodně malé. „Pak se to nějak dozvěděli a já si fakt nepamatuji jak. A dokonce si ani nepamatuji, jak říkali, že z toho brečeli, že z toho byli špatní. My jsme jim asi říkali ‚vždyť je to jedno‘ nebo něco takového...,“ objasnila.

Milda o orientaci nikdy nemluvil

Ivanin syn Milan Peroutka prý obecně věci nerad řeší. O tom, že se zamiloval do muže a chce s ním vstoupit do registrovaného partnerství, vlastně mamince neřekl. „Milda to vyřešil tak, že nám o své orientaci v podstatě nikdy neřekl. O své orientaci. Má to opravdu zvláštně. A potom jsme to nějak zjistili, že je tam muž. A Milda taky nic neřekl,“ popsala.

Vztah ale mají hezký a plný tolerance, Ivana synovi především přeje, aby byl šťastný, a více po ničem nepátrá. Jak sama řekla, když jí Milan něco říct chce, přijde a proberou to spolu.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 11. 5. 2024

Berani, dnes může přijít příliš mnoho pozvánek na společenské akce. Možná to bude jeden z večerů, kdy si budete chtít odpočinout doma, ale nebudete chtít nikoho odmítnout. Každé pozvání analyzujte. Zvažte místo, hostitele, ostatní hosty – cokoli, co vám připadá nejvýznamnější. Zúčastněte se jen těch, o kterých si myslíte, že se vám budou opravdu líbit. Řiďte se svým srdcem.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.